Direct naar artikelinhoud
Oorlog Israël-Gaza

Zorgen om persvrijheid nadat Israëlische regering Al Jazeera op zwart heeft gezet

Al Jazeera-presentor Abdelkader Aiad in de studio in Qatar. De zender is verbannen uit Israël.Beeld REUTERS

Verschillende organisaties hebben hun zorgen geuit over de persvrijheid in Israël nu dat land Al Jazeera op zwart heeft gezet. De regering van Netanyahu vindt dat de zender ‘te bevooroordeeld’ verslag doet van de oorlog met Gaza.

‘Als u deze vooraf opgenomen boodschap ziet, betekent dat dat Al Jazeera is verbannen uit Israël.’ Aan het woord is Al Jazeera-verslaggever Imran Khan, die kijkers in een videoboodschap vanuit Oost-Jeruzalem toespreekt. Khan voelde de bui klaarblijkelijk al hangen, toen het Israëlische parlement op 1 april een wet aannam die het mogelijk maakt om buitenlandse nieuwszenders te verbieden die als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd. Het hoofdkantoor van Al Jazeera, dat wereldwijd actief is, staat in Qatar.

De regering van Netanyahu klaagt al langer over de berichtgeving van Al Jazeera. Volgens Netanyahu is de zender opruiend, bevooroordeeld tegenover Israël en een ‘spreekbuis voor Hamas’. Zondag besloot de Israëlische regering dat de nieuwszender op zwart moest. Dezelfde dag nog deed de politie een inval op de redactie in Jeruzalem om uitzendapparatuur in beslag te nemen.

Al Jazeera is sinds zondag niet meer beschikbaar via de twee grootste tv-aanbieders van Israël. Ook de website is bij sommige internetproviders niet langer bereikbaar.

Al Jazeera werd in 1996 opgericht door de emir van Qatar en groeide in de jaren daarna uit tot een belangrijke stem in de regio en had bijvoorbeeld een belangrijk rol tijdens de Arabische lente. In 2017 werd de zender al verbannen uit Saoedi-Arabië. Dat had te maken met een conflict tussen dat land en Qatar.

‘Zwarte dag voor democratie’

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties schrijft op X dat het de beslissing van de Israëlische regering betreurt: “Vrije en onafhankelijke media zijn essentieel om transparantie en verantwoording te garanderen. Nu nog meer, gezien de strenge beperkingen op berichtgeving vanuit Gaza. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk mensenrecht. Wij dringen er bij de regering op aan het verbod ongedaan te maken.”

De internationale persvereniging Foreign Press Association (FPA) schrijft in een verklaring op haar website dat het uit de ether halen van Al Jazeera “reden tot zorg moet zijn voor alle voorstanders van de vrije pers. (...) Dit is een zwarte dag voor de media, een zwarte dag voor de democratie.”

Al Jazeera Media Network, het moederbedrijf van de nieuwszender, heeft het besluit van de Israëlische regering veroordeeld als een “criminele daad” en waarschuwt dat de onderdrukking van de vrije pers door het land “in strijd is met het internationaal en humanitair recht”. De zender zegt op zijn website dat de journalisten wel blijven opereren in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Op de internationale ranglijst van persvrijheid van Reporters sans Frontières daalde Israël vorig jaar van plek 97 naar 103.

Lees ook:

Vredesonderhandelingen Gaza gepauzeerd: Hamas wil einde oorlog, Israël een tijdelijk staakt-het-vuren

Na een weekend van onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza, heeft de delegatie van Hamas zich zondagavond teruggetrokken voor nader overleg. Dinsdag komt ze terug.