Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Voormalige Argentijnse bondscoach Menotti (WK 1978) overleden

De succesvolle Argentijnse oud-bondscoach César Luis Menotti is op 85-jarige leeftijd overleden. Menotti was trainer van de ploeg die in 1978 in de WK-finale in eigen land het Nederlands elftal van de wereldtitel afhield (3-1 na verlenging). Het was voor de Argentijnen de eerste wereldtitel.

César Luis Menotti is op 85-jarige leeftijd overleden.Beeld Getty Images

Na de vernedering tegen Nederland op het Wk in West-Duitsland moest bij Argentinië het roer om. In Gelschenkirchen hadden de Argentijnen geen schijn van kans tegen Cruijff, Van Hanegem en de rest van de gouden generatie - met 4-0 werden ze van het veld geveegd. Hoe moest dat nu, met het volgende wereldkampioenschap in eigen huis?

Het oog van de nationale voetbalbond Asociación del Fútbol Argentino (AFA) viel op de 35-jarige Menotti. De in 1938 geboren Argentijn stond als speler in de spits bij clubs als Rosario Central en Boca Juniors en koos na zijn profcarrière voor een loopbaan langs het veld. Het was aan El Flaco, de magere, om de ploeg uit het moeras omhoog te trekken.

En dat lukte hem, want op 26 juni 1978 kon Menotti de wereldbeker omhoog houden na de verloren finale tegen Nederland. 3-1 werd het voor de Argentijnen, na de bal op de paal van Rob Rensenbrink en Mario Kempes die Oranje een tweede voetbaltrauma bezorgde. Het was echter een gouden bokaal waaraan bloed kleeft, want het wereldkampioenschap werd gehouden in een land waar de junta politieke gevangenen uit vliegtuigen gooiden. De militaire dictatuur van Jorge Videla, met tienduizenden dodelijke slachtoffers, blijft als een donkere wolk boven het toernooi hangen.

Voor de kettingrokende Menotti, bij wie in 2011 nog een longtumor werd verwijderd, bleef de wereldtitel het hoogtepunt van zijn trainerscarrière, hoewel hij later ook nog topclubs als FC Barcelona, Athletico Madrid, Boca Juniors én River Plate trainde. Bij de Catalanen had Menotti nog de eer om zijn landgenoot te trainen die de nationale ploeg in 1986 aan de hand nam in de verovering van de tweede wereldtitel, Diego Armando Maradonna.

César Luis Menotti is 85 jaar oud geworden.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...