Direct naar artikelinhoud

Punten, goals en routine: Ajax tegen Volendam weer op koers voor Europees voetbal

Met een simpele zege, vier goals en de langverwachte rentree van routiniers zette Ajax in Volendam koers naar het ontlopen van de zo gevreesde barrage (1-4). ‘Dit mag niet meer misgaan.’

Kenneth Taylor scoort de 0-1 tegen FC Volendam.Beeld ANP

Matchwinner Kenneth Taylor pakte na de zege van Ajax op Volendam in de kleedkamer direct zijn telefoon erbij. Naar eigen zeggen niet per se om te zien of zijn vriendin – de bekende influencer Jade Anna – had geappt, maar om te bekijken hoe het zijn concurrenten en vrienden op andere velden was vergaan. “Ik zet voor de wedstrijd sterretjes bij wedstrijden. Bij Royal Antwerp, waar Owen Wijndal speelt, en bij FC Utrecht, die kort onder ons staan bijvoorbeeld.”

Meteen vernam Taylor dat het gat met Utrecht, dat degradant Vitesse versloeg, drie punten blijft. En NEC kan het verschil maandag tegen Excelsior terugbrengen tot twee punten, voegde de in Volendam tweemaal trefzekere linkspoot eraan toe. Taylor weet daardoor: Ajax heeft nog altijd twee concurrenten, die het in de komende wedstrijden tegen Almere City en Vitesse onder zich moet houden om niet alsnog in de play-offs voor Europees voetbal te belanden.

“We hebben nog twee finales te gaan. Zo hebben we deze wedstrijd benaderd en zo gaan we de laatste twee ook in, omdat Utrecht en NEC krap achter ons staan. We moeten ook niet naar hen kijken, maar alleen naar onszelf. Wij moeten die laatste twee wedstrijden gewoon zien te winnen,” aldus Taylor, nadat hij Ajax met twee knappe, geplaatste schoten een stap dichter bij de voorronde van de Europa League had gebracht.

Achttien keer puntverlies

Thuis moeten ze nu nog tegen de nummer dertien en uit op bezoek bij de eerste degradant, dat ticket mag Ajax volgens John van ’t Schip niet meer verspelen. “Maar dat kan natuurlijk wel,” voegde de interim-trainer er meteen aan toe. “We moeten deze laatste twee winnen. Tegen Almere spelen we bovendien onze laatste thuiswedstrijd van het seizoen, dan wil je sowieso drie punten pakken. En ook de laatste is interessant, want ook tegen Vitesse moeten we gewoon alert zijn.”

Dat lukte Ajax de afgelopen maanden, zacht gezegd, niet altijd. Liefst achttien keer leed de afgegleden topclub dit seizoen puntverlies. Voor de wedstrijd tegen Volendam, dat naast de goals van Taylor ook door spitsen Chuba Akpom en Brian Brobbey naar de eerste divisie werd gekegeld, ging het nog mis tegen degradatiekandidaat Excelsior (2-2). Van ’t Schip wees opnieuw naar de jeugdigheid in zijn ploeg, ook omdat Jordan Henderson en Steven Berghuis nog ontbraken.

Van ’t Schip posteerde Henderson na zes weken weer in de basis en Berghuis maakte na tien weken zijn eerste minuten als invaller. “Het is heel fijn dat ze er weer zijn,” verheugde de coach zich op volgende week, als Bergwijn terugkeert van een schorsing en hij voor het eerst sinds het thuisduel met PSV drie maanden geleden over al zijn ervaren aanvoerders beschikt. Taylor merkte in de kleedkamer en op het veld al dat Henderson en Berghuis terug zijn. “Ze trainden alweer even mee, maar je merkt hun impact vooral in het verbale, omdat ze op het veld continu coachen.”

“We hebben de wedstrijd gedomineerd. Het was niet sprankelend, maar daar gaat het nu niet om. Het belangrijkste voor ons zijn de punten nu,” besloot Van ’t Schip, die Ajax voor het eerst sinds januari vier keer zag scoren. “Dat hadden er alleen wel meer moeten zijn.”