Terug naar de krant

Verlies voor PostNL ondanks toename aantal pakketten, postzegel wordt duurder

Leeslijst Nieuws
Postbezorging Terwijl PostNL meer pakketten bezorgde, nam het aantal brieven per post verder af. Volgens PostNL zijn deze tegenvallende resultaten „conform verwachting” door hogere arbeidskosten.
Leeslijst

PostNL had in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent minder omzet dan in dezelfde periode van 2023, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. De omzet van het eerste kwartaal van 2024 kwam uit op 765 miljoen euro, terwijl die vorig jaar 18 miljoen euro hoger lag. Volgens topvrouw Herna Verhagen van PostNL zijn de resultaten „conform verwachting” door hogere kosten. Die stegen met 24 miljoen euro. PostNL heeft vooral meer arbeidskosten, als gevolg van een nieuwe cao.

De bezorging van brieven daalde met 12,5 procent, hoewel een deel van die daling (4,2 procent) te wijten is aan de verkiezingspost in 2023. In combinatie met de hoge arbeidskosten en „een verdere verschuiving naar niet-24uurs post”, leed PostNL daardoor verlies op de postbezorging. Omdat Nederlanders steeds minder brieven versturen pleit PostNL al langer voor een versoepeling van de wet, zodat het de post niet meer elke dag hoeft te bezorgen. Mensen zouden hun post in plaats daarvan dan binnen twee of drie dagen ontvangen.

Lees ook Worden brieven en kaartjes binnenkort twee keer per week bezorgd? Als het aan PostNL ligt wel
PostNL komt zo’n duizend postbezorgers tekort.

Het aantal pakketjes dat PostNL afhandelde steeg in het eerste kwartaal met 4,6 procent. Die groei kwam vooral voor rekening van internationale klanten, zoals Aziatische webwinkels. Het aantal verstuurde pakketten van dergelijke klanten steeg met 25 procent. Het door Nederlandse bedrijven en particulieren verstuurde volume aan pakketjes groeide met 0,3 procent. Toch leidde dat niet tot betere resultaten in deze bedrijfstak, doordat internationale pakketten minder opbrengen en door de gestegen kosten.

PostNL kondigde verder aan de postzegelprijs aan te passen door de tegenvallende resultaten. Per 1 juli zal een postzegel 1,14 euro kosten in plaats van 1,09 euro. Afgelopen januari is de prijs ook al omhooggegaan. Het wordt ook 5 cent duurder om brieven naar het buitenland te versturen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in