RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
327 overtredingen

Bedorven voedsel, te lange hoeven: eigenaar dierenverhuurbedrijf moet zich voor rechter verantwoorden

Gemeente West Maas & Waal nam vorig jaar spullen in beslag bij de omstreden dierenverhuurder. Beeld © ANP / Marcel van den Bergh

Lege waterbakken, hokken zonder daglicht en dode dieren op het terrein. Inspecteurs van het NVWA zagen vele misstanden tijdens hun inspecties bij de omstreden dierenverhuurder Bert's Animal Verhuur uit Appeltern. Waarschuwingen hadden weinig zin, de eigenaar negeerde de inmiddels hoog opgelopen dwangsommen. Vandaag moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Sommige dieren hadden doorgegroeide hoeven en klauwen waardoor ze niet meer normaal konden lopen. Honden zaten in donkere, te krappe hokken en kregen te weinig daglicht. Ook werden meerdere dode dieren aangetroffen in een kapotte kadaver-koeling. Daarnaast zou het bedrijf de aan- of afvoer van honden en varkens niet of onjuist melden, laat het OM weten.

Het bedrijf moet zich verantwoorden voor de geconstateerde dierenmishandeling, -verwaarlozing en onjuiste registratie van dieren. Het gaat in totaal om zeven zaken. Vijf tegen Bert's Animal Verhuur en twee tegen de bestuurder.

"Het OM verwijt het bedrijf en de bestuurder dat zij diverse strafbare feiten hebben gepleegd. Onderzoek wees uit dat meerdere dieren niet over voldoende voer of water beschikten en in vieze stallen stonden", zegt een woordvoerder.

Meerdere strafzaken

Al jaren lopen er meerdere strafzaken tegen het bedrijf. Eerder, in 2019, besloot een rechter dat Bert R. geen dieren meer mocht verhuren. Toch bleef hij doorgaan met onder meer de verhuur van zijn mobiele kinderboerderij. Die stond niet alleen in Nederland, ook in België. 

Ook ging de eigenaar door met het illegaal fokken van honden. De gemeente West Maas en Waal legde het bedrijf talloze dwangsommen op. De boetes zijn inmiddels stevig opgelopen, waartegen de eigenaar procedeert.

Ernstige
Lees ook:
Ernstige dierverwaarlozing: hoe kan het zover komen?

Vorig jaar sprak de rechtbank in Gelderland het faillissement van het bedrijf uit. 

Verwaarloosde dieren

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals deed eerder een Woo-verzoek voor inzage van NVWA-rapporten over Bert's Animal Verhuur. Op 703 pagina’s stonden vele misstanden opgetekend, waaronder extreem magere en zwaar verwaarloosde dieren.

De organisatie schrijft dat de NVWA in zes jaar 327 overtredingen van dierenwelzijn heeft genoteerd. In totaal kreeg het verhuurbedrijf 38 controles.

Alles in één dag

De zaken die vandaag worden besproken gaan over de periode januari 2019 tot en met april 2023 en worden nu allemaal in één dag behandeld. 

Eerder werden rechtszaken om verschillende redenen uitgesteld. Vandaag niet, aan het einde van de dag zal de officier van justitie met een eis komen.

Volgens de advocaat van Bert R. verzorgt hij de dieren goed. De rechtszaak raakt Bert erg. Hij heeft geen behoefte om in de media te komen.

184 verwaarloosde dieren gedumpt bij opvang: 'Het aantal was echt schrikken'

01:49
Bij een dierenopvang in Zwolle zijn cavia’s, konijnen, kippen en hanen gedumpt. Veel van de dieren zijn drachtig, waardoor het aantal nog flink zal uitbreiden.