Terug naar de krant

Leger Israël roept op tot evacuatie van inwoners Rafah, mogelijk begin grondoffensief

Leeslijst Nieuws
Leeslijst

Het Israëlische leger „moedigt” inwoners van Rafah aan om zich naar de „humanitaire zones” te begeven. Dat schrijft de communicatiedienst van het leger maandag in een verklaring. De oproep suggereert een eerste fase van het al maanden dreigende grondoffensief in de meest zuidelijke stad van de Gazastrook. Het door Israël aangewezen Al Mawasi-gebied ligt tussen Rafah en de andere grote zuidelijke stad Khan Younis, dat ook nog steeds onder Israëlisch vuur ligt.

De Israëlische verklaring spreekt van een „tijdelijke evacuatie”. De oproep zou via posters, sms-berichten, telefoontjes en media-aankondigingen zijn gedaan en is met name gericht op inwoners uit het oosten van Rafah.

Al maanden zijn alle ogen op Rafah gericht. Daar schuilen zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen voor het Israëlische geweld elders in Gaza, omdat Israël de stad eerder als ‘veilig gebied’ aanwees. Het Israëlische leger dreigt al maanden met een grondoffensief, maar neemt de stad in de tussentijd haast onophoudelijk vanuit de lucht onder vuur. Maandagochtend doodde het opnieuw zeker 22 mensen bij een reeks nieuwe luchtaanvallen. Met het aanstaande Israëlische grondoffensief dreigt de humanitaire catastrofe in Gaza verder te escaleren.

Lees ook Leger Israël roept op tot evacuatie van inwoners Rafah, mogelijk begin grondoffensief

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in