RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Dance the night away

Jesse Wijnans weer met Finland op songfestival: 'Bizar toevallig'

Beeld © ANP

Niet Joost Klein (26) maar Jesse Wijnans (31) is dit jaar de eerste Nederlander die in actie komt op het Eurovisiesongfestival. De in Breda geboren danser maakt net als vorig jaar deel uit van de Finse inzending, die dinsdagavond in de eerste halve finale uitkomt. Een bizar toeval, zegt Jesse in gesprek met het ANP.

"Ik sta op het podium heel erg de 'Backstreet Boy' uit te hangen met een hand op m'n hart en handkusjes"

Jesse werkt al vijf jaar mee aan Uuden Musiikin Kilpailu, het Finse nationale songfestival. Vorig jaar werd de winnende act, waarin hij een van de vier in roze geklede achtergronddansers voor Käärijä was, naar Liverpool gestuurd en werd Finland prompt tweede met het nummer 'Cha Cha Cha'. Dat Jesse voor een tweede jaar op rij zou gaan had hij nooit durven denken. "Ik werd dit jaar ingedeeld bij de act van Windows95man en ik dacht: het zal nooit zo zijn dat ik weer ga. En ja, blijkbaar wel."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse danser Jesse Wijnans opnieuw op podium songfestival

Toevalligerwijs is de show van Windows95man haast net zo absurdistisch als die van Käärijä. De artiest staat halfnaakt op het podium en kruipt aan het begin van zijn act uit een gigantisch ei. Jesse danst als 'een soort boybandtypetje' om hem heen. "Windows95man is een soort karikatuur van zichzelf: superoverdreven en 'goofy'. Hij is niet heel serieus", beschrijft de Nederlander. "Ik sta op het podium heel erg de 'Backstreet Boy' uit te hangen met een hand op m'n hart en handkusjes. Dat vind ik heel grappig."

In vergelijking met vorig jaar ervaart Jesse minder druk. De Finnen zijn dit keer niet een van de favorieten en de choreografie is ook niet zo moeilijk. "Ik merk dat het nu wel wat chiller gaat. Ik kan wat meer achterover leunen. Het zal dit jaar ook wel echt spannend worden of we wel doorgaan naar de finale." Jesse denkt dat er niet echt getreurd zal worden als Windows95man het niet haalt. "Mochten we de finale niet halen is dat jammer, maar ook prima", zegt hij. "Iedereen is gewoon al heel blij om hier te zijn."

Jesse
Lees ook:
Jesse Wijnans over Fins succes: 'Ontlading, maar nog geen feest'

Windows95man treedt met zijn lied 'No Rules!' dinsdagavond als tiende aan in de eerste halve finale. Nederland kan Jesse niet helpen om de finale te bereiken. Kijkers kunnen alleen in de tweede halve finale, als Joost Klein meedoet, meestemmen.

Wij spraken Jesse onlangs ook al:

Aran betwijfelt verrassingsoptreden Käärijä: 'Ik zou het Joost niet adviseren'

05:58