Direct naar artikelinhoud
Oorlog Israël-Gaza

Vredesonderhandelingen Gaza gepauzeerd: Hamas wil einde oorlog, Israël een tijdelijk staakt-het-vuren

Een kamp voor geëvacueerde Palestijnen in Zuid-Gaza. Hun terugkeer naar het noorden zou deel uitmaken van een akkoord.Beeld Reuters

Na een weekend van onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza, heeft de delegatie van Hamas zich zondagavond teruggetrokken voor nader overleg. Dinsdag komt ze terug.

De hoop dat er dit weekend overeenstemming zou komen over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza vervloog zondag aan het einde van de middag. De delegatie van Hamas, die zaterdag naar Cairo kwam om erover te praten, vertrok zondagavond naar Doha in Qatar, waar de leiding van Hamas resideert. Ze wil ruggespraak houden.

De twee bemiddelende landen, Egypte en Qatar, lieten zaterdag nog positieve geluiden horen. Er is overeenstemming op vele punten, zeiden ze, ‘er staan nog een paar punten open’. Zowel Israël als Hamas kwam met een verklaring dat ze zeker een akkoord willen. Maar, voegden beide partijen eraan toe, ze blijven wel bij hun eisen.

Bestand voor bepaalde tijd

Het belangrijkste twistpunt lijkt te zijn dat Hamas verlangt dat de oorlog geheel ten einde komt en het wil de garantie dat de eigen organisatie kan blijven voortbestaan. Israël wil slechts een onderbreking van de vijandelijkheden.

Bovendien heeft de regering-Netanyahu vanaf het begin van de oorlog op 7 oktober gezegd dat ze niet zal rusten tot Hamas is uitgeschakeld. “We accepteren geen situatie waarin Hamasbataljons uit hun bunkers komen, de controle over Gaza terugnemen, hun militaire infrastructuur herbouwen en de burgers van Israël bedreigen”, aldus de Israëlische premier.

Mensenruil

Israëls inzet is een bestand voor bepaalde tijd. Het wil de tijdelijke rust die een staakt-het-vuren biedt gebruiken voor een mensenruil: Israëlische gijzelaars die Hamas vasthoudt, tegen Palestijnse gevangenen die nu in Israëlische detentie zitten. Ook de terugkeer van Palestijnen naar het noorden van Gaza, waaruit Israël ze eerder heeft verdreven, zou deel uitmaken van het akkoord dat nu voorligt.

De VS, die niet aan tafel zitten bij de onderhandelingen, legden voorafgaand aan de gesprekken van dit weekend de bal nadrukkelijk bij Hamas. Minister van buitenlandse zaken Antony Blinken zei dat het voor Hamas een ‘no-brainer’ zou moeten zijn om een akkoord te sluiten. “Het enige wat tussen de inwoners van Gaza en een staakt-het-vuren in staat is Hamas”, zei hij.

En terwijl de Hamas-delegatie zondag naar Doha vertrok, stapte ook CIA-directeur William Burns op het vliegtuig naar de Qatarese hoofdstad voor spoedoverleg met de premier van dat land. Zijn bedoeling: maximale druk zetten op Israël en Hamas om de onderhandelingen niet te staken, aldus een bron tegen persbureau Reuters.

Inval bij Al Jazeera 

De regering-Netanyahu heeft tv-zender Al Jazeera uit de lucht gehaald in Israël. De zender is op zwart. De krant Ha’aretz meldt dat Israëlische troepen een hotelkamer zijn binnengevallen waar Al Jazeera-journalisten werkten. Ze zouden spullen in beslag hebben genomen.

Volgens de regering fungeert de zender als propagandakanaal van Hamas. Al Jazeera ontkent die beschuldiging en zegt dat het geen Hamas-spreekbuis is en dat zijn journalisten geen banden hebben met de Palestijnse beweging.

De zender noemt het Israëlische verbod crimineel en ziet het als een aanval op de persvrijheid. Israël zou willen verbergen wat er gebeurt tijdens de oorlog in de Gazastrook, waar Al Jazeera als een van de weinige internationale media journalisten heeft. Een woordvoerder van de Internationale Journalisten Federatie noemt het besluit van Israël belachelijk.

Lees ook:

Israël en Hamas onderhandelen over gegijzelden, maar hoeveel zijn er nog in leven?

Bij families en vrienden van de gegijzelden die nog in Gaza worden vastgehouden, groeien de zorgen. Zal er op tijd een akkoord komen om hen te redden?