RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bezuinigen op vakanties en boodschappen

NHG: zorgen over betalen maandelijkse hypotheek

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images.

Hoe betaal ik deze maand de hypotheek? Het is bij één op de vijf huiseigenaren een bron van zorgen. Ze hebben hun uitgavenpatroon al aangepast en besparen op abonnementen, vakanties, energiekosten en boodschappen aldus de allereerste Woonlastenmonitor van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Ook zijn mensen soms meer gaan werken. Dat gebeurde met name in Zuid-Holland en Overijssel.

Voor het onderzoek hebben ongeveer 200 huishoudens per provincie een vragenlijst ingevuld wat neerkomt op 2400 huishoudens in totaal.

Bijna 2 op de 5 woningeigenaren met een hypotheek in Nederland (37 procent) geeft aan dat hun inkomen net genoeg of niet genoeg is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen. Ongeveer de helft daarvan maakt zich ook echt zorgen over de financiën. 

Het grootste deel van deze groep (31 procent) geeft aan net genoeg inkomen voor alle kosten en vaste lasten te hebben, maar houdt verder nauwelijks iets over voor andere dingen. 

Weinig problemen in Utrecht

Opvallend is dat er provinciale verschillen zijn, die niet samenhangen met de woningprijzen. Zo hebben in Zuid-Holland, Groningen en Limburg meer mensen moeite om de hypotheek te betalen dan inwoners uit de rest van Nederland (36,7 procent). In de provincies Utrecht en Drenthe is deze groep kleiner dan het landelijk gemiddelde. 

Dat terwijl huizen in Utrecht peperduur zijn en de hypotheken dus hoog zijn. In het ook dure Noord-Holland heeft 35,5 procent moeite met de maandelijkse hypotheek.

Dit
Lees ook:
Dit verandert er in 2024 aan de hypotheekregels

Een deel van de Nederlanders ligt dus krom voor de hypotheek. Ze moeten iets verkopen om de rekening te kunnen betalen, lenen geld of gaan extra werken. Daar staat tegenover dat het merendeel van de respondenten weinig tot geen moeite ervaart bij het betalen van de hypotheeklasten.

Soms lukt het niet om in een dure maand de rekening te betalen. 1 op de 20 (5 procent) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan ooit een achterstand op de hypotheek te hebben gehad. Hoe groot de achterstand was, is niet bekend.

Van alle woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft 1 op de 50 (2 procent) aan nog altijd een betalingsachterstand te hebben, maar die is zelden langer dan drie maanden.

Boete
Lees ook:
Boete van 12 miljoen euro voor Rabobank om 'onverantwoorde hypotheekverstrekking'

Opvallend is dat in Noord-Holland de groep die stress ervaart, relatief groot is (21 procent) terwijl dat dus niet de provincie is waar mensen de meeste moeite hebben om de hypotheek te betalen. De onderzoekers geven daar geen verklaring voor.