Een monsterklus, dat is de campagne die deze week start om schapen en runderen te vaccineren tegen blauwtong. Ook student Annelies Lap is beschikbaar voor het handwerk.
Volledig scherm
Een monsterklus, dat is de campagne die deze week start om schapen en runderen te vaccineren tegen blauwtong. Ook student Annelies Lap is beschikbaar voor het handwerk. © Marlies Wessels

De verlossende prik: massale hulp voor grootschalige vaccinatiecampagne tegen blauwtong

Annelies Lap groeide op tussen de schapen van een hobbyboerderij op Ameland. Nu staat de student diergeneeskunde, net als vele anderen, in de startblokken voor de massale vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Bijna 1 miljoen schapen en nog meer runderen wachten op de verlossende prik.

  1. Geen weiland vol, maar slechts paar lammetjes in de wei: gevolgen blauwtongvirus pijnlijk zichtbaar
    PREMIUM

    Geen weiland vol, maar slechts paar lammetjes in de wei: gevolgen blauwtong­vi­rus pijnlijk zichtbaar

    Het is lente. Maar waar zijn de lammetjes in de wei? De kudde van boer Hans de Groot uit Maarssen kromp van 140 naar 40 schapen door het gevreesde blauwtongvirus. Het gevolg: geen weiland vol, maar slechts een paar huppelende lammetjes. En met het stijgen van het kwik, stijgt ook de angst voor wat nog komen gaat. ,,Als je tien dode dieren op een hoop ziet, ga je wel even bij jezelf na in wat voor situatie je beland bent.”