Gaza-oorlog

UvA-campus in centrum Amsterdam bezet door pro-Palestijnse demonstranten, die zich voorbereiden op lang verblijf

In dit blog volgt NRC het laatste nieuws over de Gaza-oorlog en de onrust in het Midden-Oosten die daarmee te maken heeft.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog nu af. Lees verder over de oorlog tussen Israël en Hamas in ons nieuwe blog.

UvA-campus in centrum Amsterdam bezet door pro-Palestijnse demonstranten, die zich voorbereiden op lang verblijf

Vele tientallen Pro-Palestijnse demonstranten hebben bij een campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad barricades opgeworpen, zo melden lokale media. De menigte lijkt zich op te maken voor een lang verblijf op de Oudemanhuispoort. Grote pannen met soep zijn naar de barricades gebracht en sommige mensen komen aan met slaapzakken. Ook zouden tenten worden aangevoerd.

Onder meer fietsenrekken en meubels uit het universiteitsgebouw Oudemanhuispoort worden gebruikt om de verschillende ingangen van het pand te blokkeren, in afwachting van ingrijpen door de gemeente. Straatstenen worden uit de grond gehaald, volgens de demonstranten om de barricades te verdedigen, „niet om naar de politie te gooien”.

ME’ers hebben een nabijgelegen bouwplaats, waar de demonstranten platen en hekken vandaan hebben gehaald voor de barricades, inmiddels afgesloten. De politie wacht nog op een beslissing van de Amsterdamse driehoek over mogelijk ingrijpen. Maandagnacht, toen demonstranten de Roeterseilandcampus hadden bezet, gebeurde dat later dan verwacht, om 02.00 uur ‘s nachts. Volgens de driehoek waren de openbare orde en de veiligheid in het geding.

Ook een nabijgelegen academische sociëteit is inmiddels bezet, op de ramen worden teksten geschreven als ‘UvA blood on your hands’ en ‘Free Palestine’.

UvA-docenten kondigen eigen protest aan uit solidariteit met verwijderde studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zullen dinsdag om 16.00 uur een eigen demonstratie houden op het Roeterseilandcomplex. Dat doen ze als steun aan de studenten die daar maandag een pro-Palestina protest hielden en uiteindelijk werden verwijderd door de politie. De docenten zijn „woedend” over het politieoptreden, meldt sociologiedocent Sam Hamer volgens ANP. „Een vreedzame demonstratie leidde snel tot politiegeweld.”

Het protest van de docenten valt ongeveer samen met een ander aangekondigd solidariteitsprotest voor de ingang van het hoofdgebouw op Roeterseiland, het universiteitsgebouw in Amsterdam Oost. Dat meldt lokale omroep AT5. Het is niet bekend wie dat protest, dat rond 14.30 uur zal beginnen, organiseert.

De groep docenten is het eens met de oproep van de studenten aan het college van bestuur van de UvA dat de universiteit de banden moet verbreken met „instanties die medeplichtig zijn aan genocide”, zegt Hamer, verwijzend naar de oorlog die Israël voert tegen Hamas in Gaza. „We demonstreren om de UvA die kant op te duwen.”

De UvA heeft zelf in een verklaring gereageerd op de gebeurtenissen van maandagavond en -nacht, toen de politie ingreep om het tentenkamp van de protesterende studenten te verwijderen. Daarbij vond geweld plaats en zijn 140 mensen opgepakt. „We betreuren ten zeerste dat het zo heeft moeten lopen”, schrijft het college van bestuur. „Demonstreren mag op de UvA, maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of sfeer van intimidatie.”

Maandagnacht werden 140 mensen opgepakt. Foto Mouneb Taim/Anadolu

Hamas voert raketaanval uit bij grensovergang Kerem Shalom

Hamas heeft dinsdag opnieuw raketten afgevuurd op Israëlische militairen bij de grensovergang van Kerem Shalom, melden internationale persbureaus. Kerem Shalom is de zuidoostelijke overgang tussen Israël en de Gazastrook. Hamas heeft in een verklaring de aanval opgeëist en zei dat het zich richtte op „een samenkomst van vijandelijke militairen”. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook, maar heeft geen gewonden of schade gemeld.

Israëlische soldaten beheren de overgang, die sinds zondag dicht is. Kerem Shalom vormt een belangrijke ingang voor humanitaire hulp aan de Gazastrook, met name voor de stad Rafah, waar zo’n 1,5 miljoen Palestijnen resideren die zijn gevlucht voor het geweld elders in Gaza. De overgang werd gesloten na een eerdere raketaanval van Hamas, waarbij vier Israëlische militairen omkwamen.

In de nacht van maandag op dinsdag is het Israëlische leger een offensief begonnen op Rafah. Het bezette daarbij de grensovergang tussen Rafah en Egypte, waardoor hulporganisaties momenteel geen toegang hebben tot het gebied. De enige andere grensovergang in het zuiden is Kerem Shalom. Volgens OCHA, een hulporganisatie van de Verenigde Naties, zou dit het einde van de VN-hulpoperatie in Gaza kunnen betekenen.

Maandag kondigde een vertegenwoordiger van het Witte Huis aan dat Israël in gesprekken met de Verenigde Staten had beloofd om Kerem Shalom te heropenen. Het is niet duidelijk of die belofte na de aanval van vandaag van tafel is.

In het zuiden van Israël staan Israëlische tanks klaar aan de grens met Gaza. Israël is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met een offensief op Rafah. De grensovergang Kerem Shalom is de enige in het gebied. Foto Menahem Kahana/AFP

Yesilgöz over geweld bij UvA-protesten: ‘Puur tuig’

Demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) noemt het geweld rondom de pro-Palestijnse demonstratie bij de Universiteit van Amsterdam „belachelijk”. Dat zei ze in een reactie tegen de pers bij de inloop voor de formatiegesprekken dinsdag. „Je hebt de vrijheid om je mening te uiten en om te demonstreren, maar op het moment dat je anderen hun vrijheid gaat belemmeren dan ben je puur tuig”, aldus Yesilgöz.

Maandagnacht werd het tentenkamp van betogers op de Roeterseilandcampus van de UvA ontruimd. Hoewel de demonstratie grotendeels vreedzaam verliep, ontstond bij de ontruiming onrust. Volgens de politie vonden er vechtpartijen plaats tussen demonstranten en agenten. Uiteindelijk zijn 140 mensen aangehouden. De politie meldt aan persbureau ANP dat dinsdagochtend nog vier mensen vastzitten op het bureau. Zij werden aangehouden voor openbare geweldpleging en belediging.

„Ik vind het echt belachelijk dat dit onder het mom van demonstreren gebeurt”, zei Yesilgöz in haar reactie. Het is niet helemaal duidelijk of ze hiermee de oorspronkelijke betogers bedoelt, of een tiental mannen die op maandagavond de vreedzame demonstranten te lijf gingen. „Laat je demonstratie niet kapen door tuig”, zei Yesilgöz. De betogers in het protestkamp eisten dat de universiteit de banden met Israëlische universiteiten verbreekt, vanwege de oorlog in Gaza. Yesilgöz: „Dat dwing je niet af met geweld.”

Een demonstrant wordt opgepakt bij het Roeterseilandcomplex van de Universiteit van Amsterdam. Foto Eva Plevier/EPA

‘Twintig doden bij luchtaanvallen Rafah’, meerdere woonhuizen verwoest

Bij aanvallen op de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere woonhuizen verwoest. Volgens Al Jazeera zijn daar zeker twintig Palestijnen bij gedood. Volgens het Israëlische leger waren dat „militanten” en waren de beschoten gebieden „Hamasdoelen”. Op foto’s is te zien dat er tussen het puin wordt gezocht naar overlevenden en slachtoffers.

In de grensstad schuilen ongeveer anderhalf miljoen mensen die de afgelopen maanden gebieden in Gaza ontvluchtten vanwege het geweld. De afgelopen dagen heeft het Israëlische leger de aanvallen op de stad geïntensiveerd.

Lees ook: ‘Israël vaagt in Gaza een hele cultuur weg’

Israëlische leger meldt inname grensovergang Rafah

Het Israëlische leger heeft via zijn radiocommunicatie gemeld dat het de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah in Gaza heeft ingenomen. Dat schrijft persbureau Reuters dinsdagochtend. Vanwege de aanwezigheid van Israëlische tanks is de grensovergang naar Egypte gesloten, wat de aanvoer van hulpgoederen belemmert.

Rafah ligt in het zuiden van Gaza en grenst aan Egypte. Het is een belangrijke aanvoerroute voor onder meer voedsel, water en medicijnen. Humanitaire organisaties zeggen tegen het persbureau dat door de Israëlische inname die aanvoerroute nu stil ligt. Volgens Israël is de grensovergang een strategische plek voor Hamas.

In de nacht van maandag op dinsdag werd bekend dat Israël met grondtroepen en tanks Rafah is binnengevallen. Ook voerde het maandagavond luchtaanvallen uit op Rafah, waarbij meerdere doden vielen. Eerder die dag ging Hamas akkoord met een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren, maar dit voorstel voldeed niet aan de eisen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Lees ook: Ontheemden in Gaza zijn verlamd van angst: ‘Het is nergens veilig’

De grensovergang tussen Egypte en Rafah is aan de Palestijnse kant ingenomen door het Israëlische leger. Foto Ramez Habboub/AP

Ontruiming tentenkamp UvA ten einde, 120 arrestaties verricht

De ontruiming van het tentenkamp op de campus van de Universiteit van Amsterdam is inmiddels ten einde. Tegen 04.00 uur ‘s nachts reden meerdere bussen met arrestanten weg van het terrein en werden de laatste tenten weggehaald.

Het protest op het universiteitsterrein heeft in totaal zestien uur geduurd. Volgens Het Parool zijn er zo’n 120 mensen aangehouden.

Politie tijdens de ontruiming van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam. Foto Eva Plevier / ANP

Ontruiming campus UvA inmiddels begonnen, meerdere arrestaties verricht

Omstreeks 3 uur ‘s nachts is de politie begonnen met het ontruimen van het pro-Palestijnse protestkamp op de campus van de Universiteit van Amsterdam. De mobiele eenheid is daarbij ingezet. Die heeft het tentenkamp inmiddels zo goed als volledig ontruimd. Ook is een shovel gebruikt om opgeworpen barricades af te breken.

Uit beelden van AT5 blijkt dat de politie werd bekogeld met onder meer vuurwerk. „Op Roeterseiland is het onrustig. Demonstranten gebruiken geweld tegen de politie”, schreef de politie eerder op de avond op X. Er zijn meerdere arrestaties verricht. Arrestanten worden vermoedelijk afgevoerd naar bussen, die klaarstaan op het Alexanderplein.

„Het protest in deze vorm zorgde voor een zeer onveilige situatie, mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden. Bij een calamiteit zouden de activisten mogelijk zelf vast komen te zitten op het terrein”, schreef de politie in een verklaring voorafgaand aan de ontruiming.

Pro-Palestijnse betogers lijken op campus UvA te overnachten, nog geen ontruiming politie

Het pro-Palestijnse protest op de campus van de Universiteit van Amsterdam is maandagnacht nog niet ontruimd. Hoewel onder meer op de Roetersstraat en op de Sarphatistraat een grote politiemacht aanwezig is, en aanwezige studenten rekening houden met ontruiming, zijn aanwezige agenten nog niet in actie gekomen. Wel zijn mensen opgeroepen weg te blijven van de demonstratie.

Een groot deel van de demonstratie verliep vreedzaam. Later op de avond was er kort sprake van een onrustige situatie, toen tien mannen de confrontatie aangingen met pro-Palestijnse betogers en hen bekogelden met vuurwerk en stokken. Zij zijn door de aanwezige betogers het terrein afgestuurd, zo schrijft persbureau ANP.

Inmiddels verblijven nog honderden betogers op de campus, in een tentenkamp op een grasveld. Zij zullen daar de nacht verblijven. Het is onduidelijk of de UvA daadwerkelijk aangifte gaat doen tegen de overnachtende betogers, zoals de universiteit eerder op maandag aankondigde.

UvA geeft inzicht in samenwerkingen met Israël
Het college van bestuur van de UvA heeft maandagavond op verzoek van de Centrale Studentraad inzicht gegeven in de banden van de universiteit met Israël. „De UvA wil onder geen enkel beding bijdragen aan oorlogsvoering en ook willen we niet meewerken aan uitwisseling op het gebied van militair gericht onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen daaraan”, schrijft de universiteit.

Naast drie uitwisselingsverbanden met verschillende Israëlische universiteiten, zijn er samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoek, geen van hen van militaire aard. Het college van bestuur geeft verder aan een dialoog te gaan organiseren over hun samenwerking met landen in oorlog. Verder schrijft het bestuur over de protesten: „Demonstreren mag ook op de UvA, maar daar zijn wel regels voor. Geen gezichtsbedekking, geen blokkades, geen overnachtingen, geen sfeer van intimidatie en onderwijs en onderzoek moeten gewoon door kunnen gaan.”

Pro-Israel demonstranten onderbreken het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam. Foto Eva Plevier / ANP

Israël trekt met tanks Rafah binnen

Israël is met grondtroepen en tanks Rafah binnengevallen. Dat schrijft persbureau AP op basis van Palestijnse en Egyptische bronnen. Het zou gaan om een relatief beperkte operatie, mogelijk gericht op het innemen van de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah met Egypte.

Volgens Israël zou de grensovergang, cruciaal voor de humanitaire hulpverlening aan de inwoners van Gaza, een strategische plek voor terreurorganisatie Hamas zijn. De VS zei eerder op maandag niet te verwachten dat de aanvallen op Rafah onderdeel zijn van een groot offensief, en eerder een kleine operatie lijken te zijn. Desondanks sprak Washington, dat Israël de afgelopen maanden miljarden euro’s aan militaire steun bood, zijn zorgen uit over de mogelijke gevolgen voor de vele burgers die zich in de zuidelijke stad bevinden.

Israël voert luchtaanval uit op Rafah, onderhandelingen gaan door

Israël heeft maandagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah, vlak nadat Hamas akkoord was gegaan met een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren. Dat melden internationale persbureaus. In verschillende ziekenhuizen in de Zuid-Gazaanse stad zouden inwoners met verwondingen zijn binnengebracht, schrijft Al Jazeera. Eerder op de avond vierden inwoners van Rafah nog feest vanwege een mogelijke doorbraak in de onderhandelingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft bevestigd dat het voorstel voor een staak-het-vuren waarmee Hamas maandag akkoord ging, niet aan zijn eisen voldoet. Wel heeft hij een delegatie onderhandelaars opdracht gegeven om verder te praten over het plan voor een mogelijk bestand „onder voorwaarden die voor Israël acceptabel zijn”.

Duizenden inwoners van Rafah sloegen in de loop van maandag op de vlucht uit vrees voor de start van een grootschalige grondaanval van Israëlische militairen. Maandagavond liet Netanyahu weten dat zijn oorlogskabinet dat offensief heeft goedgekeurd. Hij hoopt daarmee de druk op Hamas te vergroten om onder meer de Israëlische gijzelaars vrij te laten. In Rafah bevinden zich 1,4 miljoen vluchtelingen uit andere delen van Gaza.

Maandagavond sprak de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres zijn „diepe bezorgdheid” uit over „de aanwijzingen dat een grootschalige militaire operatie op handen is”. Hij roept op om burgers te beschermen en dringt er bij Israël en Hamas op aan een „extra stap te zetten” richting een wapenstilstand.

Landen reageren op mogelijke doorbraak onderhandelingen, Hamas zegt bal bij Israël te leggen

Hamas legt „de bal in het kamp van Israël” om te beslissen of het akkoord gaat met het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat melden internationale persbureaus maandagavond. Het bestand zou uit drie fases bestaan die elk 42 dagen zouden duren, zegt Hamas. In die periode zouden onder meer gijzelaars worden uitgeruild en zou met de wederopbouw van Gaza worden gestart.

Intussen komen vanuit de rest van de wereld reacties binnen op de mogelijke doorbraak in de onderhandelingen. De Verenigde Staten zeggen de reactie van Hamas op een staakt-het-vuren „te bestuderen” en dat antwoord „in de komende uren te bespreken met bondgenoten in het Midden-Oosten”. Een woordvoerder van het Witte Huis noemt het bereiken van een akkoord „de best mogelijke uitkomst”. De Amerikanen sturen aan op een staakt-het-vuren van zes weken.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas verwelkomt het voorstel voor een bestand in Gaza. Hij roept de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op Israël om zich aan het plan te committeren.

Alle partijen moeten meer inspanningen leveren om tot een akkoord te komen, reageert de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Hij zegt maandagavond de „positieve ontwikkelingen” om tot een „allesomvattende wapenstilstand” te komen nauwlettend te volgen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt het „positief” dat Hamas heeft besloten het voorstel voor een staakt-het-vuren te accepteren. Erdogan zegt op sociale media dat hij maandagavond met Hamas-leider Ismail Haniyeh heeft gebeld. Daarin heeft de Turkse president naar eigen zeggen benadrukt dat „Israël nu ook een stap moet zetten”.

Inwoners van Gaza reageren op het plan voor een bestand. Foto Doaa Al Baz/Reuters

Israëlische regering buigt zich over voorstel wapenstilstand, maar Israëlische havik roept op tot grondaanval op Rafah

De Israëlische regering heeft gezegd naar het voorstel voor een staakt-het-vuren te kijken dat Hamas eerder op maandag heeft aanvaard, aldus internationale persbureaus. Volgens woordvoerders heeft dat voorstel echter „niet de opbouw die Israël had voorgesteld”. Daarmee lijken zij bij voorbaat aan te geven niet akkoord te willen gaan met het plan. De details van het voorstel voor de wapenstilstand zijn momenteel onbekend.

Intussen heeft de Israëlische veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir op X sceptisch gereageerd op het feit dat Hamas het voorstel van Egypte en Qatar heeft aanvaard. Volgens de extreemrechtse politicus speelt Hamas „spelletjes” en is „het enige antwoord daarop het bezetten van Rafah”. Verder drong Ben-Gvir erop aan, zoals hij vaker doet, dat Hamas volledig vernietigd moet worden.

Ben-Gvir geldt als een van de haviken in het Israëlische oorlogskabinet. Hij en andere politici dringen er al weken bij premier Benjamin Netanyahu op aan om Rafah binnen te vallen. Momenteel hebben zo’n 1,4 miljoen Gazanen daar hun toevlucht gezocht omdat grote delen van de Gazastrook dusdanig beschadigd of onveilig zijn dat terugkeren onmogelijk is. Hulporganisaties, internationale instanties en Israëlische bondgenoten zoals de Verenigde Staten en Nederland hebben meermaals laten weten een grondoffensief op Rafah sterk af te keuren. Toch lijkt de Israëlische bereidheid om een grondaanval op de stad uit te voeren de afgelopen dagen steeds groter te worden.

Duizenden Gazanen op de vlucht uit Rafah na oproep Israël

Duizenden inwoners van Rafah zijn maandag op de vlucht geslagen na een oproep van Israël om het oostelijke deel van de Gazaanse stad te verlaten. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De oproep van Israël werd maandagochtend verspreid en lijkt te wijzen op een aanstaand offensief van het Israëlische leger op Rafah.

De hulporganisatie Rode Halve Maan in Palestina toonde maandag beelden waarop te zien is dat vele Gazanen Rafah daadwerkelijk verlaten. De beelden tonen hoe inwoners per auto of per paard onderweg zijn. Families trekken met hun huisraad, zoals matrassen en beddengoed, over straat. Dat blijkt onder meer uit video’s en foto’s die Al Jazeera heeft geverifieerd.

Beeld van Gazanen op de vlucht op 6 mei in Khan Younis. Foto Ramadan Abed / Reuters

Hamas accepteert voorwaarden bemiddelaars voor staakt-het-vuren in Gazastrook, Israël niet akkoord

Hamas is maandag akkoord gegaan met een voorstel van bemiddelaars voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook en het vrijlaten van Israëlische gijzelaars, zo meldt de groepering volgens de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Israël liet daarop weten niet akkoord te gaan, volgens het land is het voorstel zwakker dan de eisen van Israël. Volgens een Israëlische woordvoerder is Hamas akkoord gegaan met het voorstel om Israël neer te zetten als niet bereid om een deal te sluiten.

Hamas-leider Ismail Haniyeh heeft telefonisch aan de Qatarese premier en de Egyptische inlichtingenminister, wiens landen als bemiddelaar tussen Hamas en Israël optreden, laten weten zich te willen voegen naar de voorwaarden die de tussenpersonen op tafel hebben gelegd. Wat precies die voorwaarden voor een wapenstilstand zijn, is nog onduidelijk.

Hamas en Israël onderhandelen al maanden via tussenpersonen met elkaar, maar weten niet tot een werkbaar compromis te komen. Afgelopen week leek er hoop op een deal te zijn, maar dit weekend verliet de Hamas-delegatie nog de onderhandelingstafel in Caïro.

Hamas wilde tot op heden dat een definitieve wapenstilstand zou worden afgekondigd, en was in ruil daarvoor bereid om de naar schatting honderd Israëlische gijzelaars in de Gazastrook vrij te laten. In Israël heerst sinds de Hamas-aanslagen van 7 oktober grote frustratie over het feit dat nog niet alle gijzelaars zijn teruggekeerd, en de regering van premier Benjamin Netanyahu wordt onder druk gezet om een (tijdelijk) wapenstilstand te sluiten met Hamas.

Israëlische soldaten in Tel Aviv staan voor posters van gijzelaars in handen van Hamas. Foto Shannon Stapleton/Reuters

Witte Huis: Israël gaat grensovergang bij Kerem Shalom heropenen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag besloten dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom weer open gaat voor humanitair transport, een dag nadat deze werd gesloten. Volgens het Witte Huis heeft hij dat aan de Amerikaanse president Joe Biden beloofd, schrijft persbureau AP. Wanneer de grensovergang weer opengaat, is nog onduidelijk.

Israël sloot de grensovergang, die niet ver van Rafah ligt, zondag af na een reeks raketaanvallen nabij Kerem Shalom. Bij die aanval kwamen vier Israëlische militairen om het leven. Hamas eiste de aanval vrijwel direct nadat deze plaatsvond op.

Hulporganisaties gebruiken de grenspost normaal om humanitaire hulp Gaza in te krijgen. Het was een van de weinige manieren om de ernstig ondervoede bevolking van Gaza voedsel te leveren.

In Rafah schuilen momenteel zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen voor het Israëlische geweld elders in Gaza. Zij moeten het dagelijks doen met veel te weinig voedsel. Om die reden drong Biden er bij Netanyahu op aan de grensovergang toch te heropenen.

Pro-Palestijns protest op campus Universiteit van Amsterdam

Op een van de campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn studenten maandag begonnen met een pro-Palestijns protest. Zo’n tweehonderd demonstranten verzamelden zich tot nu toe op de Roeterseilandcampus, in het centrum van de stad, en eisen dat de UvA alle banden met Israël verbreekt. De Vrije Universiteit (VU) en Amsterdam University College moeten dat volgens hen ook doen.

Op de campus zijn de studenten begonnen met het opzetten van een tentenkamp. Via meerdere socialemediakanalen roepen ze anderen op om zich bij hen aan te sluiten. Ze laten ook weten niet te willen vertrekken totdat de universiteiten hun eisen hebben ingewilligd.

De protesten op de campus in Amsterdam volgen op grootschalige, aanhoudende protesten op universiteiten in de Verenigde Staten. Bij die protesten, onder meer op de campussen van UCLA in Los Angeles, Columbia University in New York en Dartmouth College in New Hampshire werden al meer dan 2.000 mensen aangehouden.

Maandag begonnen ook op universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en België pro-Palestijnse protesten. Studenten zetten in het Engelse Oxford en Cambridge tentenkampen op uit protest tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook, melden Britse media. Op de universiteit in Gent zijn demonstranten van plan tot en met woensdag een gebouw te bezetten, schrijft Het Nieuwsblad.

Studenten houden een pro-Palestijnse demonstratie door tenten op te zetten bij het Roeterseiland. Foto Evert Elzinga/ANP

Opnieuw rapen Gazanen hun bezittingen bij elkaar om te vluchten

Hamas noemt evacuatie-oproep van Israël ‘gevaarlijke escalatie’

„Dit is een gevaarlijke escalatie die consequenties zal hebben”, reageert een functionaris van Hamas, Sami Abu Zuhuri, op de oproep van Israël om Rafah te evacueren. Dat melden internationale persbureaus. Hamas zegt naast Israël ook de VS verantwoordelijk te houden voor die escalatie. Tegelijkertijd laat een woordvoerder aan persbureau AFP weten dat Hamas de onderhandelingen met Israël „op een open en positieve manier” wil voortzetten.

Ook de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA heeft gereageerd op de oproep. „Wij gaan niet evacueren. We blijven zo lang mogelijk aanwezig in Rafah en zullen doorgaan met het verstrekken van levensreddende hulp aan mensen”, zegt de organisatie op X.

Online verschijnen de eerste beelden van Gazaanse families die zich in de regen te paard of met de auto verplaatsen.

Yoav Gallant: ‘Militaire actie in Rafah nodig omdat Hamas gijzelingsgesprekken vertraagt’

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zegt dat „militaire actie” in Rafah „noodzakelijk” is omdat Hamas de gijzelingsgesprekken „vertraagt”. Dat melden verschillende internationale persbureaus maandag. Gallant zou in de nacht van zondag op maandag met de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, hebben gesproken over een naderend grondoffensief in Rafah.

In dat gesprek zou Gallant een verklaring hebben gedeeld waarin wordt toegelicht waarom het Israëlische leger een operatie in Rafah nodig acht. Israël wil dat Hamas gijzelaars vrijlaat tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren. Voor Hamas is een tijdelijk bestand geen optie: de groep wil alleen praten over het eindigen van de oorlog.

Maandagochtend riep het Israëlische leger via posters, sms-berichten en media-aankondigingen inwoners van de stad in Gaza op om te evacueren. Een offensief in Rafah lijkt daarmee aanstaande.

Het Israëlische leger neemt de stad Rafah al maanden onder vuur vanuit de lucht. Foto AFP

Leger Israël roept op tot evacuatie van inwoners Rafah, mogelijk begin grondoffensief

Het Israëlische leger „moedigt” inwoners van Rafah aan om zich naar de „humanitaire zones” te begeven. Dat schrijft de communicatiedienst van het leger maandag in een verklaring. De oproep suggereert een eerste fase van het al maanden dreigende grondoffensief in de meest zuidelijke stad van de Gazastrook. Het door Israël aangewezen Al Mawasi-gebied ligt tussen Rafah en de andere grote zuidelijke stad Khan Younis, dat ook nog steeds onder Israëlisch vuur ligt.

De Israëlische verklaring spreekt van een „tijdelijke evacuatie”. De oproep zou via posters, sms-berichten, telefoontjes en media-aankondigingen zijn gedaan en is met name gericht op inwoners uit het oosten van Rafah.

Al maanden zijn alle ogen op Rafah gericht. Daar schuilen zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen voor het Israëlische geweld elders in Gaza, omdat Israël de stad eerder als ‘veilig gebied’ aanwees. Het Israëlische leger dreigt al maanden met een grondoffensief, maar neemt de stad in de tussentijd haast onophoudelijk vanuit de lucht onder vuur. Maandagochtend doodde het opnieuw zeker 22 mensen bij een reeks nieuwe luchtaanvallen. Met het aanstaande Israëlische grondoffensief dreigt de humanitaire catastrofe in Gaza verder te escaleren.

Al maanden zijn alle ogen gericht op Rafah, waar zo’n 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen schuilen voor het Israëlische geweld elders in Gaza. Foto Hatem Khaled/Reuters

Zeker zestien doden bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah

Bij Israëlische luchtaanvallen op huizen in Rafah zijn zondag zeker zestien Palestijnen om het leven gekomen, melden internationale persbureaus. Volgens AFP werden er zeven Palestijnen uit één familie en negen Palestijnen uit een andere familie gedood bij de aanvallen.

Vlak daarvoor waren drie Israëlische militairen omgekomen bij een door Hamas geclaimde raketaanval op de grenspost Kerem Shalom, nabij het in het zuiden van de Gazastrook gelegen Rafah.

Israël voert regelmatig luchtaanvallen uit op Rafah en dreigt nog altijd met een grootschalig grondoffensief in de stad. De VS, EU en VN roepen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op daar vanaf te zien, omdat ze vrezen voor een humanitaire ramp. In Rafah bevinden zich meer dan een miljoen vluchtelingen uit andere delen van Gaza.

De in het zuiden van de Gazastrook gelegen stad Rafah. Foto Haitham Imad / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.