Hoe blijf je als katholieke organisatie katholiek? ‘We kampen met religieus analfabetisme’

Interview
Het lijkt alsof alle Nederlandse katholieke instanties met dezelfde vraag zitten: wat doen we met onze identiteit? Mark Buck (32) zit sinds kort de koepelorganisatie voor waarin ze elkaar ontmoeten. En hij heeft ambitie.
Celine Timmerman
maandag 6 mei 2024 om 02:00 aangepast 14 mei 2024 15:05
Dertiger Mark Buck staat sinds kort aan het hoofd van de koepel van katholieke organisaties. 'Het katholieke geluid laten horen over duurzaamheid en vluchtelingen.'
Dertiger Mark Buck staat sinds kort aan het hoofd van de koepel van katholieke organisaties. 'Het katholieke geluid laten horen over duurzaamheid en vluchtelingen.' beeld Phil Nijhuis

‘Bonum commune’. Letterlijk betekent het ‘het gemeenschappelijke goede’. Deze twee Latijnse woorden vallen vaak tijdens het gesprek. Gevolgd door: ‘ik geloof daar écht in’. 

Mark Buck (32) zet, als hem wordt gevraagd naar zijn idealen, zijn antwoorden kracht bij door lichtjes met zijn vuist op tafel te slaan. De Limburger is sinds een maand voorzitter van het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO). Deze katholieke netwerkclub telt ruim veertig organisaties, van de Radboud Universiteit in Nijmegen tot de Konferentie van in Nederlandse gevestigde Religieuzen (KNR) en van KRO-NCRV tot zelfs de van oorsprong protestantse vakbond CNV. Buck: ‘Ik heb mezelf de opdracht gegeven om vreugde te brengen.’

In christelijke organisaties..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd  Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen.

Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet? Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Mariaverschijningen en bloedende heiligenbeelden. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Volksfeest rond een verdronken heilige

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië).

Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd. 'Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid'

De bisschoppen van Australië hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.

Mathieu van Kooten loopt 200 kilometer naar de abdij in Vaals. 'In de abdij had ik geen telefoon, geen tv, geen deadlines, geen mensen, geen verplichtingen, geen voorwaarden.'

Gereformeerde millennial Mathieu gaat het klooster in: 'Ik typte 'klooster' in bij Google'

De gereformeerde millennial Mathieu van Kooten had alles wat hij wilde: een goede baan, een appartement. Nu gaat hij voorlopig het klooster in. Wat heeft deze protestantse twintiger daar te zoeken?

Lucas Brinkhuis is lid van de jongerenraad van de bisschoppen in de Europese Unie. 'Iedereen is tegen populisme, maar wat dan een populistische partij nu precies, daar verschillen de meningen wel weer over.’

Hoe maak je katholieke jongeren warm voor Europese verkiezingen? 'Europese thema's vinden ze interessant'

Met een 'toolkit' wil de jongerenraad van de Europese bisschoppen katholieke jongeren interesseren voor de Europese verkiezingen. Lucas Brinkhuis (25), fractievoorzitter van GroenLinks in Overijssel, is er lid van.

De pauselijke bul waarmee paus Franciscus afgelopen donderdag het Heilig Jaar 2025 aankondigde. Daarin geeft hij ook een soort 'kleine theologie van de aflaat'.

Paus Franciscus over de aflaat en Gods niet-aflatende barmhartigheid: 'God tilt ons op en omhelst ons'

De Rooms-Katholieke Kerk kent nog steeds een aflatenpraktijk. In de pauselijke 'bul' waarmee donderdag het Heilig Jaar werd afgekondigd, ontvouwt paus Franciscus zelfs een soort 'kleine theologie van de aflaat'.