Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: ‘We kunnen zelf richting geven aan de EU’

Achtergrond
Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de Europese Unie. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
maandag 6 mei 2024 om 02:05 aangepast 06:42
Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.
Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren. beeld anp

Brussel

Hoe belangrijk is het Europees Parlement? 

‘Europa overkomt ons niet, we kunnen er zelf richting aan geven’, weet Dirk Gotink, de lijsttrekker van NSC. Hij sprak er vorige maand over op het eerste partijcongres van NSC. Juist het Europees Parlement speelt daarin een essentiële rol, weet de 42-jarige Gotink uit ervaring. Hij was er medewerker van de CDA-fractie en fungeerde de afgelopen jaren als woordvoerder van Manfred Weber, voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP). De CDA-fractie maakt daarvan deel uit.

Elke partij loopt inmiddels warm voor de Europese verkiezingen op 6 juni, ook politieke bewegingen die moeite hebben met de huidige Europese samenwerking. Nieuwkomer BBB wil het Europees Parlement in. Vanuit de Europ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boven van l naar r: Lody van de Kamp, Moses Alagbe,  Rina Molenaar, Samuel Lee. Onder van l naar r: James Kennedy, Sara van Oordt, Alain Verheij

Hoe moet je als christen denken over het regeerakkoord? 'Het is een langzaam uitgesponnen zondeval'

De één ziet Wilders graag als minister-president, de ander kan niet geloven dat kerkgangers op deze partijen stemden. Hoe denken deze opinieleiders over het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB?

‘De langstudeerboete maakt het studenten onmogelijk om zichzelf te ontplooien naast hun studie', stellen critici.

Nieuwe kabinet straft studenten die dralen met 3.000 euro extra collegegeld per jaar. Wat zijn daarvan de gevolgen?

De langstudeerboete wordt na twaalf jaar weer van stal gehaald, zo staat in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen. Vier vragen over de gevolgen.

De SGP-lijsttrekker in Europa, Bert-Jan Ruissen, zou op tweede pinksterdag te vinden zijn op Opwekking. Dat gaat nu niet door.

SGP wilde naar Opwekking, maar blaast plannen af: 'We zoeken andere manieren'

Na veel kritiek uit de reformatorische achterban besluit de SGP niet aanwezig te zijn op Opwekking. ‘We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn.’

‘Waar ik wél echt mijn best voor moest doen, is dat we niet meer gaan sturen op de krimp van de veestapel’, zei Van der Plas.

Boeren zijn dolblij vanwege de landbouwpassage in het coalitieakkoord. Maar hoe werkbaar is het?

Boeren juichen, want ‘hun’ BBB heeft voor een gouden landbouwpassage gezorgd in het hoofdlijnenakkoord. Wat daarvan écht gaat lukken, is nog zeer de vraag.

Demissionair ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Samenwerking) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de situatie in Gaza.

Nederland verhoogt druk op Israël en stelt associatieakkoord tussen EU en Israël ter discussie

Nederland gaat in de Europese Unie het associatieverdrag met Israël ter discussie stellen. Deze ‘nieuwe stap’ zet het demissionaire kabinet omdat Israël onvoldoende zorgt voor ‘voldoende water, voedsel en onderdak.’

SGP'er Chris Stoffer bij een formatiedebat in maart, met Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV).

Oude verschillen herleven: ook nu verbindt een afkeer van progressief-links de SGP met Wilders

Het rechtse feestlied van Geert Wilders brengt opnieuw diepe verschillen tussen ChristenUnie en SGP aan het licht. Terwijl Mirjam Bikker een onrealistische 'droomvlucht' ziet, is Chris Stoffer vooral 'positief gestemd'.