Terug naar de krant

Britse McLaren-coureur Lando Norris verslaat Max Verstappen in GP Miami

Leeslijst Nieuws
Formule 1 Verstappen vertrok van pole position, maar zag Norris handig gebruik maken van een safetycar-situatie en naar zijn allereerste GP-zege ooit rijden.
Leeslijst

Max Verstappen heeft de zege in de Grote Prijs van Miami in de Formule 1 aan de Brit Lando Norris moeten laten. De 24-jarige McLaren-coureur heeft na acht keer op de tweede plaats te zijn geëindigd en zeven keer op de derde zijn eerste GP-zege geboekt. Verstappen eindigde in de Red Bull als tweede en Charles Leclerc werd derde in de Ferrari.

Voor McLaren betekent het de eerste overwinning in een grand prix sinds Daniel Ricciardo in 2021 op het circuit van Monza won. Toen eindigde Norris als tweede. Dat was destijds de eerste zege van McLaren sinds eind 2012.

Norris had voorafgaand aan het weekend updates gekregen voor zijn McLaren, maar kon daar in de sprintrace en kwalificatie in Miami nauwelijks van profiteren. Zijn sprintrace eindigde al in de eerste bocht, doordat hij van de baan werd gereden. In de kwalificatie bleef hij steken op de vijfde plaats.

Verstappen mocht na de start van geluk spreken dat zijn teamgenoot Sergio Pérez hem op een haar na miste, nadat de Mexicaan doorschoot in de eerste bocht. De leider in de wedstrijd had daardoor meteen een gat naar de concurrentie van meer dan een seconde.

Met zijn pitstop gaf Verstappen de leiding aan Oscar Piastri in de McLaren. Toen de Australiër samen met Carlos Sainz, die tweede lag, de pits in ging, nam Norris de koppositie over.

Safetycar

Door een crash van Logan Sargeant en Kevin Magnussen kwam er een safetycar op de baan. Norris kon daarvan profiteren met zijn pitstop en bleef aan de leiding.

Bij de herstart wist Norris Verstappen van zich af te houden. De Red Bull-coureur had daarna de grootste moeite om Leclerc in de Ferrari voor te blijven, waardoor Norris een marge van ongeveer twee seconden pakte op de Limburger en steeds verder uitliep.

Verstappen had eerder in de race een paaltje geraakt in een chicane, maar leek daar weinig schade aan te hebben overgehouden. Wel liet hij op de radio weten dat hij in verschillende bochten onderstuur had. Verstappen zag de achterstand op Norris ook steeds verder oplopen en slaagde er zo niet in de GP van Miami voor de derde keer op een rij op zijn naam te schrijven. Die was voor Norris, in zijn 110e Formule 1-race.

Na zes races in het kampioenschap gaat Verstappen aan de leiding met 136 punten. Zijn teamgenoot Sergio Perez, die als vijfde eindigde in Miami, staat tweede met 101 punten. Leclerc staat derde met 98 punten. De volgende race is de Grote Prijs van Emilia-Romagna op 19 mei.

Verstappen blij voor Norris

Max Verstapppen zei na de race blij te zijn voor Norris. „Het zat er al een poosje aan te komen en het gaat zeker niet zijn laatste overwinning zijn”, zei de 26-jarige wereldkampioen in het interview op de baan.

Hij reageerde laconiek op de vraag hoe het voelde om verslagen te zijn. „Je wint en je verliest. Daar zijn we allemaal aan gewend in het racen. Vandaag was lastig. Op de mediumbanden konden we al niet wegrijden zoals we anders doen. Op de harde band hadden zij meer snelheid en vooral Lando vloog. Als dit een mindere dag is, dan neem ik genoegen met de tweede plaats.”

Over zijn eigen Red Bull was Verstappen in Miami niet helemaal tevreden. „We hadden weinig grip. Dat is iets waar we achter moeten komen. McLaren kwam met een upgrade, dus we hebben werk aan de winkel. Dit was niet ons sterkste weekend. We gaan dat analyseren en komen sterker terug.”

Verstappen kwam bij Viaplay nog even terug op de start van de race, waar zijn racewagen op een haar werd gemist door teamgenoot Sergio Pérez die rechtdoor schoot in de eerste bocht. „Dat scheelde heel weinig. Hij remde vijftig meter later dan iedereen. Gelukkig is niets gebeurd, dat had heel anders kunnen aflopen.” (ANP)

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in