Hoe spelen met kinderen kan helpen de klimaatcrisis op te lossen. Deze theatermaker laat het zien

Achtergrond
‘De klimaatcrisis is meer geholpen met verbeelding dan met angst’, zegt theatermaker en theoloog Kees van der Zwaard. Hij schreef een familievoorstelling over klimaatverandering, in opdracht van een kerk.
Eline Kuijper Eline Kuijper
maandag 6 mei 2024 om 01:51 aangepast 06:52
Kinderen en volwassenen oefenen de familievoorstelling 'Op het Spel'. Als er geen aarde meer is, waar moet je dan spelen?
Kinderen en volwassenen oefenen de familievoorstelling 'Op het Spel'. Als er geen aarde meer is, waar moet je dan spelen? beeld nd

De koning van Groningen is bezorgd over het klimaat en kondigt een noodmaatregel af: kinderen mogen niet meer spelen. De kinderen moeten naar school om oplossingen te bedenken en pas als de aarde gered is, mogen ze weer spelen. ‘Als er geen aarde meer is, waar moet je dan spelen?’ Zo begint de muziektheatervoorstelling ‘Op het Spel’, die theoloog en theatermaker Kees van der Zwaard maakte op verzoek van de kerk. 

Waar gaan bezoekers naar kijken?

‘We spelen in de tuin rondom de Nieuwe Kerk in Groningen, met kinderen en volwassenen. Na de noodmaatregel stelt de bezorgde koning van Groningen een minister van Droefheid aan, die controleert of de kinderen inderdaad niet meer spelen. De kinderen stoppen hun spel, lopen verder naar een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Insecten zijn gebaat bij wat hoekjes die niet zijn aangeharkt.

De beste tuinier is een luie tuinier, dus laat die plantensoorten staan voor meer biodiversiteit

Goed nieuws voor wie zelf iets wil doen tegen de achteruitgang van biodiversiteit: jouw eigen tuin kan verschil maken. Hoe richt je die zo in dat de natuur ermee geholpen is?

Acteur Tim Schouten tijdens de voorstelling, waar hij het verhaal vertelt van melkveehouder Jan. 'Ik hoop dat bezoekers inzien dat er heel veel verschillende boeren zijn.’

Deze acteur kruipt in de huid van boer Jan. 'Verdiep je in de ander, voordat je een oordeel velt'

Wie is de mens achter de boer? Acteur Tim Schouten staat komende dagen op de planken met het verhaal van melkveehouder Jan. ‘Hij is, net als ik, iemand die een beetje aan het ploeteren en proberen is.’

De kringloopwinkel die Arie de Ruiter opstartte, had een aarzelend begin. 'Er waren dagen dat er geen klant kwam.'

Bij Arie (76) is goed met spullen omgaan met de paplepel ingegoten. 'Je gooit niet zomaar iets weg'

Arie de Ruiter (76) uit Sliedrecht zet zich actief in voor een beter klimaat. Hij heeft sinds 35 jaar een kringloopwinkel omdat hij het niet kon aanzien hoeveel goede spullen er bij de straat werden gezet.

Windmolens voor de kust van Scheveningen Het levert stroom voor ruim 1,5 miljoen huishoudens.

Het klimaatbeleid gaat niet door de shredder, maar de coalitie wil meer aandacht voor uitvoerbaarheid

De nieuwe coalitie wil vooral burgers met een kleine beurs en middenstanders tegemoetkomen bij de energietransitie. Ook verwacht de coalitie veel van innovatie en ‘groene groei’.

Medewerkers van de NVWA controleren in een tuin in Aalten alle plekken waar de mug eitjes gelegd kan hebben.

De tijgermug gaat zich vestigen in Nederland. 'Het is niet gelukt de overheid wakker te schudden'

De tijgermug komt steeds meer voor in Nederland. Anders dan onze inheemse muggen bijt deze mug ook overdag en kan hij gevaarlijke tropische ziekten overdragen. Wat hangt ons boven het hoofd? Vijf vragen.

Noordoostpolder, op de voorgrond en grote akker met lelies.

Geen lelieteelt meer bij Sevenum. Het gif is gevaarlijk voor de gezondheid, oordeelt de rechter

De bescherming van de gezondheid gaat boven het commercieel belang van de lelieteler. In de buurt van hun woning mag hij geen pesticiden spuiten. De gerechtelijke uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de bollenteelt.