RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Vandaag vertrokken

Hamas keert dinsdag terug in Egypte voor onderhandelingen wapenstilstand

Gazanen tussen de gebombardeerde gebouwen in Khan Younis. Beeld © Anadolu

De Hamas-delegatie die sinds gisteren in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is vandaag vertrokken, maar keert dinsdag terug. Dat melden Egyptische staatsmedia.

De delegatie zou terug zijn gegaan naar Doha om overleg te voeren met de achterban. Dat meldt Al-Qahera News, een medium dat gelinkt is aan de Egyptische inlichtingendiensten. 

Dinsdag keert de delegatie terug naar Egypte om 'de onderhandelingen over een wapenstilstand in de oorlog met Israël af te ronden'. Of dat betekent dat er een wapenstilstand komt, is onduidelijk.

Directeur CIA ook naar Doha

Eerder vandaag had een Hamas-functionaris gesuggereerd dat de delegatie terug naar Doha was gevlogen, omdat de gesprekken over een staakt-het-vuren beëindigd waren.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, zou eveneens op weg zijn naar Doha. 

Onderzoek naar aanval grensovergang

Hij houdt daar een ​​spoedvergadering met de premier van Qatar om 'maximale druk uit te oefenen op Israël en Hamas om de onderhandelingen voort te zetten', zei een functionaris met kennis van de lopende onderhandelingen tegen persbureau Reuters.

Sprankje
Lees ook:
Sprankje hoop voor Gaza: 'Maar addertje onder het gras'

Tegelijkertijd heeft UNRWA-chef Philippe Lazzarini opgeroepen tot een 'onafhankelijk onderzoek' naar raketbeschietingen die vandaag leidden tot de sluiting van een belangrijke grensovergang tussen Israël en Gaza. 

Al Qassam eist aanval op

De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanval, die op Israëlische troepen in het gebied rond Kerem Shalom gericht zou zijn geweest.

Later op zondag zei het Israëlische leger (IDF) dat het een commandocentrum van Hamas in centraal Gaza had aangevallen. De Palestijnse beweging zou dat centrum volgens een IDF-woordvoerder 'opzettelijk in de buurt van een actieve UNRWA-locatie' hebben gepositioneerd.