Terug naar de krant

SPD-kandidaat in Dresden het ziekenhuis ingeslagen terwijl hij campagneposters ophing

Leeslijst Nieuws

Europese verkiezingen Volgens getuigen leken de daders uit de extreemrechtse hoek te komen. In Duitsland zijn progressieve politici steeds vaker doelwit van geweld.

Leeslijst

Een SPD-kandidaat voor de Europese verkiezingen in juni is op vrijdagavond in Dresden, bij het ophangen van campagneposters, aangevallen en zwaar gewond geraakt. Matthias Ecke, die sinds 2022 in het Europarlement zit en op nummer 10 staat op de lijst voor de SPD, werd door vier gemaskerde mannen dusdanig mishandeld dat hij met botbreuken in het ziekenhuis is opgenomen. De SPD in Saksen heeft bevestigd dat Ecke geopereerd moest worden.

Iets verderop werd op dezelfde avond ook een campagnemedewerker van de Groenen aangevallen, die eveneens bezig was posters op te hangen. De 28-jarige man is naar verluidt getrapt en geslagen. Hij kon na behandeling door hulpdiensten naar huis.

De politie gaat ervan uit dat de twee overvallen door dezelfde groep daders zijn gepleegd. Volgens getuigen, zo berichten Duitse media, leken de daders uit de extreemrechtse hoek te komen – in Duitsland vaak herkenbaar aan kleding en kapsels. Eén van de daders heeft zich zaterdagnacht, in het bijzijn van zijn moeder, bij de politie aangegeven. De zeventienjarige jongen komt uit Dresden.

’Nieuwe dimensie van geweld’

In Duitsland is met afschuw gereageerd op het geweld. „Een nieuwe dimensie van antidemocratisch geweld”, noemde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) de overvallen. De minister van Binnenlandse Zaken in Saksen, Armin Schuster (CDU), zei dat hoewel dit soort aanvallen niet nieuw is, de „intensiteit” van het geweld dat wel is, evenals de frequentie. Volgens het Saksische ministerie werden in de eerste week van de campagne voor de Europese verkiezingen ruim vijftig politiek gemotiveerde misdaden gemeld. In het Saksische Zwickau werd een campagneteam van de Groenen vorige week bedreigd en gedwongen de poster weer in te pakken. Soortgelijke incidenten waren er in het Saksische Freiberg en Chemnitz.

In Saksen zijn in de eerste week van de campagne voor de Europese verkiezingen al ruim vijftig politiek gemotiveerde misdaden gemeld

Progressieve politici zijn vaker doelwit van geweld en intimidatie. Donderdagavond werd een Groenen-politicus en plaatsvervangend burgemeester in Essen in zijn gezicht geslagen. Vorige week werd de auto van Groenen-politicus en vicepresident van de Bondsdag Katrin Göring-Eckardt na een campagnebijeenkomst in het Brandenburgse Barnim drie kwartier geblokkeerd en omsingeld door een groepje mensen die op de auto insloeg waar Göring-Eckhardt in zat. In januari belette een groep boze burgers het aanmeren van een veerboot met daarop minister van Economie en vicekanselier Robert Habeck (Groenen). In februari werd een brandaanslag gepleegd op het huis van een Thüringse SPD-politicus die een demonstratie tegen extreemrechts had georganiseerd.

Lees ook Omstreden AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen zoekt na alle ‘drek’ de vlucht naar voren
Maximilian Krah staat bekend als pleitbezorger van de Chinese Communistische Partij en gelooft dat feministen „allemaal lelijk” zijn.

„De democratie wordt hierdoor bedreigd”, zei kanselier Olaf Scholz (SPD) op zaterdagmiddag. De agressie heeft iets te maken met stemmingmakerij in sommige toespraken, aldus Scholz. De SPD in Saksen wees expliciet naar de radicaal-rechtse AfD. Dit is „wat de AfD heeft gezaaid”, schreven de voorzitters van de SPD in Saksen in een verklaring. Sommige AfD-stemmers zien „ons democraten […]als vogelvrij”, aldus de voorzitters. In september zijn verkiezingen in Saksen en Thüringen, in beide deelstaten ligt de AfD aan kop in de peilingen.

In reactie op het geweld is zondagavond in Berlijn en Dresden gedemonstreerd tegen de aanvallen en tegen extreemrechts.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in