Tussen 2018 en 2022 werden er 39 illegale fabrieken in Nederland opgerold. In 2023 ging het om tien stuks, en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden.
Volledig scherm
Tussen 2018 en 2022 werden er 39 illegale fabrieken in Nederland opgerold. In 2023 ging het om tien stuks, en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. © Getty Images

Smokkel van sigaretten vraagt om een capabele aanpak

commentaarHet is uitstekend dat een pakje sigaretten op termijn 40 euro moet kosten, maar investeer dan wel in een capabel opsporingsapparaat dat de smokkel aankan. Anders spannen we het paard achter de wagen, schrijft onze chef nieuws Saskia van Westhreenen.

58 reacties

  • SM Wijnen

    2 weken geleden
    Als mensen dan toch blijven roken willen ze liever dat het geld in de staatskas belandt dan in de zakken van criminelen, dat snap ik wel. Maar als mensen hun rookwaar over de grens gaan halen in gewone winkels en tankstations, dan is dat in feite ook al ondermijning, maar het is niet verboden. Zolang het geen Europees beleid wordt, hebben die accijnsverhogingen volgens mij weinig zin.
  • MMGA Schellekens

    2 weken geleden
    Je kunt ook stoppen met de betutteling om te voorkomen dat we over 20 jaar roken ner als wiet weer moeten legaliseren. Met zorgkosten heeft het iig weinig te maken. 75% daarvan maken we allemaal in ons laatste levensjaar
  • R.E. Luts

    2 weken geleden
    "Loopt de staat honderden miljoenen mis aan gederfde accijns." Hoe denkt de staat het te gaan doen als roken geheel is uitgebannen?
  • jan Schwartz

    2 weken geleden
    Wat een onzin weer de staat loopt niks mis ze willen toch dat er niet gerookt word dan word er dus ook niet gekocht in Nederland en kan je ook niks mislopen. Het kan niet allebei dan hadden ze ervan af moeten blijven maar dit wist je van tevoren als er gestopt moet worden wie vult dan de schatkist.
  • SM Wijnen

    2 weken geleden
    Bij andere verslavingen is illegaliteit ook zelden een reden geweest om te stoppen. Als je het niet echt zelf wilt dan zal het je niet lukken, althans niet voor lang. Inmenging van buitenaf voelt voor verslaafden alsof je ze dat ene geluksmomentje niet gunt. Tja, dan ontstaat weerstand en al helemaal tegen een overheid met tegenstrijdig beleid.