RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bijzondere dag

Sfeer zit er goed in bij vrijheidsambassadeur Son Mieux: hele eer

Son Mieux Beeld © ANP

De sfeer bij Son Mieux, een van de 'Ambassadeurs van de Vrijheid' dit jaar, zit er goed in. "Het is een hele eer om dit te doen", zegt bandlid Maud Akkermans (25) zondagmiddag tegen het ANP. De band trekt sinds de ochtend net als Claude (20), Flemming (28) en Wende (45) met een helikopter langs de bevrijdingsfestivals waar zij spelen.

"We hebben net de tweede show gehad in Leeuwarden, de voeten beginnen een beetje pijn te doen maar de sfeer zit er goed in", zegt de violiste en achtergrondzangeres. "Ik vind het echt heel mooi." De groep is vorig jaar gevraagd om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn, laat ze weten. "We hebben het veel met elkaar gehad over wat vrijheid voor ons betekent."

Claude,
Lees ook:
Claude, Wende, Son Mieux en FLEMMING per heli naar festivals

Voor de Haagse band betekent vrijheid vooral 'zelfontplooiing', zegt Maud. "Dat je de kans krijgt om te worden wie je bent en alle mogelijkheden tot je hebt. Wij zijn opgegroeid in Nederland, we komen allemaal uit Den Haag, en hebben veel kansen gekregen. Die bewustwording was belangrijk in aanloop naar vandaag."

Claude,
Lees ook:
Claude, Wende, Flemming en Son Mieux Ambassadeurs van de Vrijheid

De groep werkt samen met een bandlid van de Russische punkgroep Pussy Riot, Diana Burkot, die zich 'niet mag uiten' in Rusland, legt Maud uit. De groep wilde graag samenwerken met iemand die zich niet kan uitspreken. "Ze woont nu in IJsland en is niet meer welkom thuis." Het feministische en politieke Pussy Riot is vaker in botsing gekomen met de Russische autoriteiten. Samen met Burkot nam Son Mieux hun lied 'Feels' opnieuw op en ze spelen samen op de bevrijdingsfestivals. "Het geeft een extra lading aan vandaag. Dat vinden we heel mooi."

De groep heeft er bovendien voor gekozen om in het geel en blauw gekleed te gaan zondag om ook solidariteit te tonen met Oekraïne. "We proberen extra stil te staan bij het feit dat wij vrijheid hebben en we hopen dat dat overkomt vandaag. Dat mensen elkaar vastpakken en zich realiseren hoe waardevol dat is."

Son Mieux heeft zin in de optredens die nog komen, waaronder in thuisstad Den Haag, zegt Maud. "We hebben onwijs veel zin in de rest van de dag."

Bekijk hieronder het optreden van Son Mieux met hun hit 'Tonight'.

Son Mieux treedt op met hun hit Tonight

02:32
Bron: ANP/RTL Boulevard