Direct naar artikelinhoud
Reportage

Drags en taxichauffeurs samen aan tafel tijdens Bevrijdingsdaglunch: ‘Je moet het blijven proberen’

Burgemeester Femke Halsema wordt ontvangen tijdens de door dragqueen Jennifer Hopelezz (op de achtergrond in het geel) georganiseerde Bevrijdingsdagluch voor dragqueens en taxichauffeurs.Beeld Jakob van Vliet

Dragartiesten en taxichauffeurs, het is vaak geen gelukkige combinatie. Hoewel drags nogal eens worden geconfronteerd met discriminatie door taxichauffeurs, eten ze op Bevrijdingsdag samen een lunch in de hoop dichter tot elkaar te komen. ‘We zijn allemaal Amsterdammers.’

Het is een jubileum voor dragqueen Jennifer Hopelezz zegt ze zondagmiddag gekscherend: tien jaar geleden werd ze voor het eerst geweigerd door een taxichauffeur. Inmiddels is dat haar al zo vaak overkomen dat ze de tel kwijt is. “Ik denk dat één op de vijf taxichauffeurs de rit annuleert, zodra hij me ziet.”

In een nieuwe poging taxichauffeurs en mensen uit de queer- en dragcommunity dichter tot elkaar te brengen, heeft Hopelezz deze zondag een bevrijdingsmaaltijd georganiseerd, in samenwerking met onder meer taxibedrijven en gemeente. En zo wil het dat tientallen leden van beide groepen deze zondagmiddag met elkaar aan de soep en de pastasalade zitten, in de expositieruimte van de Melkweg waar de muren zijn opgesierd met citaten van zowel drags als taxichauffeurs, die zijn daar tot 19 mei te bekijken.

Het idee is dat de groepen meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken, vertelt Hopelezz. Want ook taxichauffeurs worden regelmatig gediscrimineerd, vanwege hun afkomst of vanwege hun huidskleur. “We zijn allemaal Amsterdammers, dus ik zou willen dat we deze ervaringen met elkaar kunnen delen,” zegt Hopelezz.

Groepjes jongens

Gedeeld wordt er. Dragartiest Courtney Loves Coxx vertelt dat ze diverse keren dreigde te laat te komen bij optredens, omdat taxichauffeurs haar weigerden te vervoeren. “Drag is voor sommigen misschien iets heel geks, maar voor mij is het ook gewoon mijn werk. Dat moet ik kunnen uitoefenen,” aldus Courtney Loves Coxx.

Taxichauffeur Glenn Jewan herkent zich daar wel in. Ook hij heeft al flink wat voor zijn kiezen gekregen. “Ik haal weleens groepjes jongens op die dronken in mijn auto stappen,” vertelt Jewan. “Onderweg hoor ik dan dat ik lelijk ben, dat ik stink, dat mijn auto stinkt… Ze proberen alles om maar met je op de vuist te gaan. Ik heb weleens gedreigd ze er midden op de snelweg uit te schoppen.”

De lunch is een leerzame ervaring voor Jewan. “Ik kom nooit in aanraking met dragqueens. Op televisie lijkt het alsof ze uit de hoogte zijn, of dat ze heel anders zijn dan ik, maar hier wordt nu bevestigd wat ik al vermoedde: dat het normale mensen zijn.”

Leerzaam is het voor meer aanwezigen, al is het maar omdat ze een beter beeld krijgen van wat drag überhaupt is. “We spelen met gender en theater,” legt Hopelezz uit. “Dat deden de oude Grieken al en het gebeurt overal ter wereld.”

Al lang en onvermoeibaar zet Hopelezz zich in voor de veiligheid van drags in het verkeer. In 2017 trokken lhbti-boegbeelden bij de gemeenteraad aan de bel vanwege hun veiligheid, onder meer in taxi’s en andere vormen van openbaar vervoer. Twee jaar later tekenden taxiorganisaties en Hopelezz nog een intentieverklaring om de boel te verbeteren. “Dat bleek een beetje een wassen neus,” zegt ze daar nu over. “Het probleem is de afgelopen jaren niet kleiner geworden. Maar hoe hardnekkig ook, je moet het blijven proberen.”

Leidseplein

Burgemeester Femke Halsema wipt op haar drukke Bevrijdingsdag ook even langs. “Wat zien jullie er prachtig uit, en dan bedoel ik vooral de taxichauffeurs,” zegt ze grappend.

De burgemeester is blij dat de ontmoeting juist op Bevrijdingsdag wordt georganiseerd. “We vergeten nog weleens dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook queers en gays werden vervolgd en naar vernietigingskampen werden gestuurd. In 1970 werden twee homo’s nog met geweld weggehaald toen ze een krans op de Dam probeerden te leggen. Dat is langzaam veranderd, maar het laat zien hoe erg we achterlopen.”

Halsema staat tijdens haar bezoek stil bij incidenten uit de afgelopen jaren, zoals toen dragqueen Monique de la Frassange in 2018 werd mishandeld door drie mannen terwijl ze op een taxi stond te wachten. “Nadat ze in elkaar was geslagen wilde een taxichauffeur haar niet meer meenemen omdat ze te bebloed was. Een andere chauffeur, van Uber, deed dat uiteindelijk wel.”

De nare ervaringen van drags en queers zijn onderdeel van een breder maatschappelijk probleem, erkent Hopelezz: het zijn niet alleen taxichauffeurs die het voor hen onveilig maken. “Kijk, ik weet dat ik op zaterdagnacht niet op het Leidseplein moet gaan staan in drag, dat is levensgevaarlijk. Maar dat kan ik tenminste nog vermijden. Taxi’s zijn nodig. Ik kan niet lopend naar huis op deze hakken en bus, tram en metro zijn onveilig. Het liefst doe ik alles op de fiets, maar dat is ook niet alles als het slecht weer is en ik naar een optreden moet.”

Goed voor de business

Uberchauffeur Ivan Panganiban kan het compliment van Halsema over de outfits in zijn zak steken, want hij schrok even toen hij deze zondagmiddag bij de Melkweg kwam aanrijden en allemaal drag queens voor de deur zag staan. “Shit, schoot er door mijn hoofd. Ik ben underdressed.”

Chauffeur Vimal Kumar is kort maar duidelijk over waarom hij graag door een deur wil kunnen met drags en queers: “Ze zijn goed voor de business. Hoe meer klanten, hoe meer je verdient.”

Uber-collega Marcel Hoogelander sluit zich daarbij aan: “Een rit is een rit, werk is werk.”

Hun gedachtegang wordt door Halsema beaamd in haar toespraak. “Drags geven kleur aan het nachtleven en een kleurrijk nachtleven verschaft taxichauffeurs weer werk.”

Hopelezz is ‘superblij’ met de opkomst en noemt het een ‘geweldige mix’. Ze beseft dat hier vooral de chauffeurs zitten die al tolerant zijn met drags, niet degenen die ritjes weigeren. “Maar het is een begin. De mensen die hier zijn, praten weer met anderen en zo kan de acceptatie langzaam uitbreiden.”