Nadat ze haar dochter Zoë verliest door xtc-gebruik, strijd Liesbeth van Schie nu voor een veiliger clubklimaat: ‘Zoë’s dood mag niet voor niets zijn geweest’. Rechts Zoë.
Volledig scherm
PREMIUM
Nadat ze haar dochter Zoë verliest door xtc-gebruik, strijd Liesbeth van Schie nu voor een veiliger clubklimaat: ‘Zoë’s dood mag niet voor niets zijn geweest’. Rechts Zoë. © Jan de Groen

Als Liesbeth nog in vliegtuig zit vanuit Spanje, overlijdt haar dochter (18) na xtc-gebruik: ‘Ik was te laat’

interviewTwee xtc-pillen voor 8 euro, gekocht van een klasgenoot, werden de 18-jarige Zoë Knubben fataal. Twaalf uur nadat ze de partydrugs inneemt, op een feest in de Rotterdamse Maassilo, is haar oververhitte lichaam op en sterft ze in het ziekenhuis. Moeder Liesbeth van Schie, Maassilo-manager Lisanne de Groot en vriendin Pipa van Beek waarschuwen jongeren én ouders nu voor de gevaren van xtc-gebruik: ,,Denk niet: dat doet mijn kind niet.”

  1. ‘Strengste asielbeleid ooit’ moet vooral uitstralen: asielzoekers zijn niet welkom in Nederland
    PREMIUM

    ‘Strengste asielbe­leid ooit’ moet vooral uitstralen: asielzoe­kers zijn niet welkom in Nederland

    De asielparagraaf in het hoofdlijnenakkoord staat vol spierballentaal. Er komt een ‘asielbeslisstop’ en wie steelt krijgt geen opvang. Een nieuwe crisiswet en een Europese uitzonderingspositie zijn opgeschreven alsof die ‘direct’ te regelen zijn. Alle retoriek ademt één doel: asielzoekers afschrikken. Maar het effect laat jaren op zich wachten. En in het begin bereikt zo’n strenge wet zelfs vaak het tegenovergestelde, ziet een onderzoeker.