Direct naar artikelinhoud
LiveblogMidden-Oosten

Live oorlog Midden-Oosten: Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

Raketten vanuit Zuid-Libanon landden in Golanhoogten waar het Israëlische leger gepositioneerd isBeeld AFP

Volg hier het laatste nieuws over de oorlog tussen Israël en Gaza en de crisis in het Midden-Oosten.

De meest recente artikelen over de oorlog leest u hier terug.

De meest recente ontwikkelingen over de studentenprotesten op Nederlandse universiteiten kunt u volgen in dit liveblog.

Live

  1. Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

    De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

    Op een persconferentie eiste Gantz dat uiterlijk 8 juni een zespuntenplan op tafel ligt over het naoorlogse bestuur van Gaza.

    Noodregering

    De 64-jarige Gantz trad toe tot de noodregering van Netanyahu als minister zonder portefeuille, na de aanval van Hamas op 7 oktober. Daarmee wilden de betrokkenen een signaal van eenheid afgeven. Gantz' partij zit in de oppositie. Volgens opiniepeilingen ligt zijn partij momenteel ruim voor op de Likud-partij van Netanyahu.

    Tot nu toe heeft Netanyahu geweigerd een plan voor het bestuur en de wederopbouw van Gaza na de oorlog te presenteren, vermoedelijk om zijn ultrarechtse coalitiepartners niet voor het hoofd te stoten. Zij streven doelen na als het bouwen van nederzettingen in Gaza. Als Gantz daadwerkelijk de regering verlaat, kan dit tot een regeringscrisis leiden. (ANP)

    Benny Gantz.Beeld AP
  2. Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

    Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

    Militair woordvoerder Daniel Hagari zei dat Binyamin werd gevonden samen met drie andere gedode gijzelaars, van wie vrijdag al bekend werd gemaakt dat ze waren teruggevonden. Het ging onder meer om de 23-jarige Duits-Israëlische Shani Louk, voor wie veel media-aandacht is geweest. (ANP)

  3. VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

    Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

    De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen zegt dat de vluchtelingenstroom op gang kwam nadat Israël op 6 mei een militaire operatie begon in het gebied. Volgens Lazzarini vertrekken mensen omdat opdracht wordt gegeven te evacueren naar "zogenoemde veilige zones". Vluchtelingen trekken onder meer naar de stad Khan Younis en zoeken soms onderdak in verwoeste gebouwen. (ANP)

    Beeld AFP
  4. Olietanker getroffen door raket voor kust van Jemen

    Een olietanker is voor de kust van Jemen getroffen door een raket. De Amerikaanse strijdkrachten houden Houthi-rebellen verantwoordelijk voor de aanval. Er raakte voor zover bekend niemand gewond.

    De VS melden dat het vaartuig M/T Wind enige tijd stuurloos was nadat het was geraakt. De bemanning wist uiteindelijk de controle over het vaartuig terug te krijgen en zou geen verdere hulp nodig hebben gehad.

    Volgens de strijdkrachten was het schip recentelijk in Rusland en voer het nu naar China. Het zou op de Rode Zee zijn getroffen door de ballistische raket. Dergelijke aanvallen door de Houthi's worden in een verklaring roekeloos en gevaarlijk genoemd.

    Door Iran gesteunde Houthi-rebellen, die een groot deel van Jemen controleren, hebben sinds november tientallen aanvallen uitgevoerd op schepen in en rond de Rode Zee. Naar eigen zeggen doen zij dit uit solidariteit met de Palestijnen in het door oorlog verscheurde Gaza.

    Deze acties hebben geleid tot tegenaanvallen van Amerikaanse en Britse troepen en de vorming van een internationale coalitie om de belangrijke scheepvaartroutes door de Golf van Aden en de Rode Zee te beschermen.. (ANP)

  5. Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

    Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger heeft het nieuws bevestigd.

    Op X meldde het Israëlische leger dat de persoon die om het leven kwam verantwoordelijk was voor een reeks aanvallen. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een schietpartij in 2023 waarbij een Israëliër om het leven kwam. Ook waren er plannen voor meer aanslagen, aldus Israël.

    Volgens het Palestijnse ministerie is de toestand van de acht gewonden stabiel en worden ze verzorgd in het ziekenhuis.

    Het Israëlische leger zegt dat de aanval werd uitgevoerd door een straaljager en een helikopter van de luchtmacht. Volgens mensen uit het vluchtelingenkamp was een huis het doelwit. Het Israëlische leger zegt op X dat het huis gebruikt werd door terroristen als operationeel hoofdkwartier. (ANP)

  6. KLM annuleert alle vluchten op Tel Aviv in juli en augustus

    KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

    "Klanten met een vliegticket van/naar Tel Aviv en een reisdatum tussen 1 juli en 31 augustus worden omgeboekt of krijgen hun geld terug", laat een woordvoerster van KLM weten. KLM had zijn vluchten naar Tel Aviv vorige maand juist hervat.

    De luchtvaartmaatschappij staakte de vluchten op de Israëlische stad voor het eerst vlak na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober. In de loop van april werden de vluchten vervolgens opnieuw enige tijd gestaakt, nadat Iran tientallen drones afvuurde op Israël.

    Inmiddels acht KLM de situatie weer veilig genoeg om naar Tel Aviv te vliegen. Waarom KLM de vluchten nu opnieuw wil schrappen en waarom dat besluit pas in juli van kracht wordt, is onduidelijk. In de veiligheidssituatie lijkt weinig veranderd.

    Momenteel worden de vluchten uitgevoerd met een speciale tussenstop op de luchthaven van Larnaca op Cyprus. Daardoor hoeft er geen bemanning in Israël te overnachten. (ANP)

  7. Doden na aanvallen Israël op Libanon, onder wie burgers

    Bij Israëlische aanvallen op Zuid- en Oost-Libanon zijn vrijdag ten minste vijf mensen omgekomen, onder wie Libanese en Palestijnse strijders en Syrische burgers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van veiligheidsbronnen.

    Israël en de Libanese gewapende groepering Hezbollah voeren al zeven maanden over en weer aanvallen uit aan de zuidgrens van Libanon. Ook andere Libanese facties en Palestijnse groeperingen hebben vanuit Libanon raketten op Israël afgevuurd.

    Vrijdag kwamen bij een reeks Israëlische aanvallen op een kustplaats verder naar het noorden dan het gebruikelijke conflictgebied zowel een Hezbollah-lid als twee Syrische burgers om het leven, aldus de veiligheidsbronnen.

    Bij een afzonderlijke Israëlische aanval op Majdal Anjar, aan de oostgrens van Libanon met Syrië, werd Sharhabil al Sayed gedood, een Hamas-lid dat de leiding had over de operaties van de factie in de oostelijke Bekavallei van Libanon. Bij die aanval werd ook een ander Palestijns Hamas-lid gedood, aldus de bronnen.(ANP)

  8. Israël zegt lichamen van drie gijzelaars te hebben ontdekt in Gaza

    Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de lichamen van drie Israëlische gijzelaars gerepatrieerd uit de Gazastrook. Dat maakte legerwoordvoerder Daniel Hagari vrijdag bekend op X. De slachtoffers zouden zijn ontdekt bij een militaire operatie die samen met de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet werd uitgevoerd.

    Volgens Hagari gaat het om de lichamen van Amit Buskila, Itzhak Gelerenter en de Duits-Israëlische Shani Louk. Ze zouden naar Gaza zijn ontvoerd. De legerwoordvoerder zegt dat ze werden vermoord tijdens de terreuraanval van Hamas in Israël op 7 oktober. De drie zouden toen aanwezig zijn geweest op het muziekfestival in de buurt van de grens met de Gazastrook.

    Na een identificatieproces bracht het Israëlische leger de families van de slachtoffers op de hoogte. (ANP)

  9. Franse intellectuelen roepen Parijs op Palestina te erkennen

    Een groep van Franse intellectuelen en figuren uit de cultuurwereld roept president Emmanuel Macron, en de rest van de internationale gemeenschap, op om Palestina "zonder verder uitstel" als staat te erkennen. Dat schrijven ze vrijdag in een open brief in Le Monde.

    Onder meer Spanje en Ierland treffen voorbereidingen om Palestina als staat te erkennen. De Spaanse premier Pedro Sanchez zei vrijdag in een tv-interview dat hij woensdag zal aankondigen wanneer Spanje dat zal doen. Eerder werd 21 mei naar voren geschoven, maar die datum zal dus niet gehaald worden.

    "We zijn aan het overleggen met andere landen", zei Sanchez, zonder te zeggen om welke landen het gaat. In maart publiceerde hij met de Ierse, Sloveense en Maltese regeringsleiders een gezamelijk persbericht waarin de vier landen hun bereidheid tonen om tot een erkenning over te gaan.

    "Het Israëlisch-Palestijns conflict duurt nu al meer dan een eeuw, en heeft sinds 7 oktober en de nasleep ervan een onaanvaardbaar en ongekend hoogtepunt bereikt", schrijft het collectief in Le Monde. Onder meer de Israëlische zangeres Noa maakt deel uit van de ruim 500 ondertekenaars, net als de Franse historicus Benjamin Stora en de Libanees-Canadese dramaturg Wajdi Mouawad.

    "Eerst de staat Palestina erkennen en Israël veiligheidsgaranteis geven, dan onderhandelen", stellen de ondertekenaars. "Frankrijk, waarvan het unieke karakter op het wereldtoneel wordt erkend, moet het voorbeeld tonen aan wie nog niet durft."

    Van de 193 VN-lidstaten zijn er 137 die Palestina als staat erkennen. (Belga)

  10. Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

    Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

    De voedselpakketten zelf zijn een donatie van Roemenië. De Europese Commissie betaalt de transportkosten en het uitdelen. Eerder had de Europese Commissie op Cyprus al een logistiek centrum helpen opzetten om het vervoer van voedsel- en hulppakketten voor Gaza te ondersteunen.

    Tot nu toe waren er kleinere transporten over zee via een provisorische pier. Ook zijn er nog altijd droppings uit de lucht.

    De Europese Commissie benadrukte vrijdag dat het niet de bedoeling is dat de voedselhulp voortaan via zee naar Gaza gaat. "We houden contact met onze partners om meer leveringen te doen in de komende dagen en weken, maar deze zeeroute is een aanvulling. Die komt niet in de plaats van de bestaande routes over land", aldus een woordvoerder. De EU vraagt Israël dan ook om de bestaande en een aantal nieuwe landroutes te blijven toestaan. (ANP)

  11. Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

    Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag "totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden". "Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide", aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

    De advocaat van Israël, Gilad Noam, hekelde het door Zuid-Afrika geschetste beeld. Dat land kwam donderdag al in het Vredespaleis aan het woord en verklaarde dat de "genocide" van Israël in de Gazastrook een "nieuw en gruwelijk stadium" heeft bereikt. Volgens Israël is de militaire operatie in Rafah bedoeld om Hamas uit te schakelen. (ANP)

  12. Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

    De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

    De VS kondigden begin maart aan dat er een tijdelijke haven gebouwd zou worden. Die haven wordt gebruikt om hulpgoederen vanuit Cyprus over zee naar de Gazastrook te vervoeren. Dat gaat in een aantal stappen.

    Vanaf een groot schip worden de spullen eerst op een drijvend platform een paar kilometer uit de kust overgeladen op vrachtwagens. Vervolgens worden die vrachtwagens met kleinere boten naar een drijvende weg gebracht. Over die weg rijden de vrachtwagens het land op, waar de hulpgoederen verder verspreid worden. (ANP)

    Lees ook: Hulpgoederen moeten Gaza nu via de zee bereiken. ‘Geen vervanging voor hulp via land’

  13. Dertien ministers van Buitenlandse Zaken waarschuwen Israël voor offensief in Rafah

    De ministers van Buitenlandse Zaken van dertien landen hebben Israël in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van een omvangrijk militair offensief in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Ze doen in de brief ook een oproep tot meer hulp voor de Palestijnse bevolking, aldus de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

    De brief werd woensdag verstuurd en is specifiek gericht aan Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. De dertien ministers beklemtonen in eerste instantie het recht op zelfverdediging van Israël. Ze veroordelen ook de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023.

    Maar daarnaast roepen ze de regering van premier Benjamin Netanyahu ook op om al het mogelijke te doen om de humanitaire crisis in de Gazastrook te verlichten. Zo vragen ze om alle grensovergangen naar het Palestijnse gebied open te stellen voor de levering van hulpgoederen.

    Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben zes landen van de G7 − de groep van zeven grote westerse industrielanden − de brief ondertekend: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en Canada. Alleen de Verenigde Staten, een traditionele bondgenoot van Israël, ontbreken. Voorts hebben ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Australië, Denemarken, Finland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zweden hun handtekening geplaatst onder de brief. (Belga)

  14. Huis van Afgevaardigden steunt voorstel wapenleveringen Israël

    Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een wetsvoorstel dat president Joe Biden dwingt om de wapenleveringen aan Israël voort te zetten. Het voorstel werd met 224 tegen 187 stemmen aangenomen.

    De Democraten stemden tegen, behalve zestien ja-stemmers en dertien die zich onthielden. Een grote meerderheid van de Republikeinen, afgezien van drie nee-stemmers, wil Israël blijven bewapenen. De verwachting is dat het voorstel in de Senaat zal sneuvelen, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Bovendien heeft Biden aangegeven zijn veto uit te spreken, mocht het voorstel het toch halen.

    De Amerikaanse regering houdt momenteel een levering bommen aan Israël tegen. Het Witte Huis is geen voorstander van een groot Israëlisch grondoffensief in de stad Rafah in de Gazastrook zonder goed plan om de burgers te beschermen.

    De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson beschuldigt Biden ervan Israël in de steek te laten. "De president en zijn regering moeten onmiddellijk van koers veranderen en zich scharen aan de zijde van Israël, tegen het terrorisme en tegen de wreedheden van Iran en zijn handlangers", aldus Johnson. (ANP)

  15. Brits-Palestijnse arts mag toch naar Nederland reizen

    De Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah mag toch naar Nederland reizen. Hem werd eerder deze maand nog de toegang ontzegd in lijn met een Duits besluit. Abu-Sittah kreeg daar geen visum, maar een Duitse rechtbank oordeelde woensdag dat die stap onrechtmatig was.

    Abu-Sittah kan door de uitspraak van de Duitse rechter nu weer naar het Schengengebied reizen, zei demissionair minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zijn signalering in het opsporingssysteem is ingetrokken. "Wij hebben natuurlijk direct Duitsland gevolgd." (ANP)

  16. Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

    Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruzalem op te voeren.

    Het gaat volgens haar om een "belangrijk signaal" aan Israël, zei de minister in een debat in de Kamer over de situatie in Gaza. "Het is een grote stap." (ANP)

  17. Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

    Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

    Volgens de krant El Pais vervoert het schip 27 ton aan explosief materiaal en is het in april vetrokken vanuit de Indiase havenstad Madras. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zegt dat het Midden-Oosten niet meer wapens nodig heeft en dat Spanje niet zal bijdragen aan de oorlog.

    In Spanje was er juist discussie over een Duits schip dat Cartagena wilde aandoen. Dat zou volgens een mensenrechtenorganisatie ook explosieven voor Israël vervoeren. Maar volgens de Spaanse overheid klopt dat niet en is de lading bestemd voor Tsjechië, waardoor de Borkum wel een tussenstop mag maken.

  18. Arabische Liga wil vredesmacht in Palestijnse gebieden

    De Arabische Liga wil dat er in de door Israël bezette Palestijnse gebieden een VN-vredesmacht komt tot er tweestatenoplossing is. De 22 leden tellende organisatie heeft dat in een verklaring naar buiten gebracht tijdens een top die in het teken stond van de oorlog in Gaza.

    De top is in Bahrein. Koning Hamad bin Isa al Khalifa riep aan het begin de internationale gemeenschap op de staat Palestina volledig te erkennen en lid te laten worden van de Verenigde Naties. Hij wil ook dat er een internationale conferentie voor vrede in het Midden-Oosten komt.

    Koning Hamad bin Isa al Khalifa van Bahrein.Beeld EPA

    De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigde op de top Hamas ervan Israël meer reden te hebben gegeven om de Gazastrook aan te vallen door zijn ‘eenzijdige beslissing’ om op 7 oktober vorig jaar de aanval in te zetten.

    Ook VN-chef António Guterres kwam aan het woord. Hij omschreef de oorlog in Gaza als “een open wond die de hele regio dreigt te infecteren”. Volgens hem is de enige manier om de geweldsspiraal te stoppen een tweestatenoplossing. Hij riep Hamas op tot onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. (ANP)

  19. Houthi’s zien alle Israël-scheepvaart als doelwit

    De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit. De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi’s zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten. (ANP)

  20. Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren

    Israël stuurt meer militairen naar Rafah, heeft minister van defensie Yoav Gallant bekendgemaakt. Hij zei dat de Israëlische krijgsmacht vooruitgang boekt en dat de strijd daarom wordt opgevoerd.

    “In het gebied zijn verschillende tunnels vernietigd door onze troepen en weldra zullen meer tunnels vernietigd worden”, aldus de minister. “We zullen deze activiteit intensiveren. Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten, kan niet in reservevoorraden voorzien en is niet in staat om de terroristen te behandelen die wij aanvallen. Het resultaat is dat we Hamas uitputten.” (ANP)

    Een vluchtkamp voor ontheemde Palestijnen nabij de stad Rafah.Beeld ANP / EPA
  21. Hezbollah: meer dan zestig raketten afgevuurd op posities Israël

    De Libanese militante groepering Hezbollah zegt meer dan zestig raketten te hebben afgevuurd op posities van het Israëlische leger, waaronder in de Golanhoogten. Er wordt gesproken van vergelding voor Israëlische aanvallen. De Israëlische krijgsmacht bevestigt dat veertig raketten de grens zijn overgestoken, berichten Israëlische media.

    Hezbollah en Israël vallen elkaar regelmatig aan sinds de oorlog in de Gazastrook. Israël bombardeerde eerder doelwitten in het noordoosten van Libanon, in de regio Baalbek die bekendstaat als een bolwerk van Hezbollah. Dat gebeurde uren nadat Hezbollah een droneaanval had uitgevoerd. Hezbollah had een Israëlische basis aangevallen op ongeveer 30 kilometer van de grens met Libanon. De doelwitten van Hezbollah liggen doorgaans niet zo diep in Israël. (ANP)

  22. Vijf Israëlische militairen in Gaza omgekomen door eigen vuur

    Vijf Israëlische militairen zijn in het noorden van de Gazastrook omgekomen door eigen vuur. Aanvankelijk meldde de Israëlische krijgsmacht (IDF) alleen dat ze "in de strijd" gesneuveld waren, zonder nadere details te geven. Later werd bekendgemaakt dat ze getroffen waren door twee tankgranaten.

    De militairen waren paratroopers die in een woning in Jabalia zaten. Dat pand was in gebruik genomen door de ondercommandant van hun bataljon. Twee tanks openden volgens een eerste onderzoek het vuur omdat ze de loop van een geweer uit het raam zagen steken, aldus de IDF. Er zouden twee granaten zijn afgevuurd. Naast de doden zouden daarbij ook twaalf militairen gewond zijn geraakt.

    De laatste dagen is de strijd in noordelijk Gaza opgevoerd. De IDF stelt dat "Hamas poogt zijn militaire capaciteiten opnieuw op te bouwen". Sinds het begin van het grondoffensief in Gaza zijn er 278 Israëlische militairen gesneuveld. De vijf die nu om het leven zijn gekomen, waren volgens Israëlische media allen 20 tot 22 jaar oud. (ANP)

  23. Beoogde coalitie wil ambassade Israël naar Jeruzalem verplaatsen

    De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil de Nederlandse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord.

    "Nederland steunt het bestaansrecht en de veiligheid van de staat Israël. Met inachtneming van de oplossingen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en de diplomatieke belangen, wordt onderzocht wanneer verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem op een daartoe geschikt moment kan plaatsvinden", schrijven de vier partijen.

    Het Amerikaanse Congres nam in 2005 een wet aan die de verplaatsing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem regelde. Sinds die tijd stelden alle presidenten de verhuizing uit om de nationale veiligheid niet in gevaar te brengen, totdat in 2018 toenmalig president Donald Trump de ambassade alsnog naar Jeruzalem verplaatste. Dat had hij beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne. De verplaatsing werd destijds met een half jaar uitgesteld, wegens de kansen op vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Beide partijen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad.

    Eind 2022 dienden PVV-leider Wilders en partijgenoot en asielwoordvoerder Gidi Markuszower een motie in voor de verplaatsing van de ambassade. Deze werd toen verworpen. De VVD stemde toen tegen, net als NSC-leider Omtzigt. De BBB was voor de verplaatsing.

  24. Israël bombardeert doelwitten in Libanon

    Het Israëlische leger heeft meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Libanon, uren na een droneaanval op Israël door de Libanese militante groepering Hezbollah. Dat melden Libanese media.

    Volgens televisiezender OTV Lebanon zijn zeker twaalf plaatsen getroffen in het buurland van Israël, overwegend in de regio Baalbek die bekendstaat als een bolwerk van Hezbollah. Libanese media omschrijven de Israëlische vergeldingsaanval als de grootste sinds de hernieuwde spanningen tussen beide landen door de oorlog in Gaza. Over slachtoffers of schade is niets bekend.

    Hezbollah voerde woensdag met meerdere drones een aanval uit op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias, op ongeveer 30 kilometer van de grens met Libanon. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de oorlog in Gaza begon.

  25. Hezbollah claimt succesvolle droneaanval ‘ver’ in Israël

    De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

    Volgens Hezbollah was de aanval een reactie op de "moordaanslagen" door Israël, dat dinsdag met een luchtaanval een commandant van de Libanese militante groepering doodde.

    Hezbollah zegt dat de droneaanval succesvol was en gericht was tegen een bewakingssysteem van de Israëlische luchtmacht. Het Israëlische leger heeft nog niet in het openbaar gereageerd.

    Tiberias ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens met Libanon. (ANP)

  26. Defensieminister Israël wil geen naoorlogse controle over Gaza

    De Israëlische minister van defensie wil dat de regering een besluit neemt over hoe de Gazastrook na de oorlog bestuurd moet worden. Hij is naar eigen zeggen tegenstander van blijvende militaire controle over de Palestijnse gebieden en van civiele controle over de Gazastrook.

    Op een persconferentie in Tel Aviv zei Yoav Gallant dat hij sinds het begin van het huidige conflict in oktober heeft gepleit voor een nieuw Palestijns bestuur dat geen banden heeft met Hamas. Maar volgens de defensieminister heeft hij tot nu toe nog geen reactie gehad vanuit de regering.

    Ook de Amerikanen dringen er bij Israël op aan met een plan te komen voor na de oorlog. "We willen geen anarchie en geen vacuüm dat waarschijnlijk door chaos gevuld zal worden", stelt minister van buitenlandse zaken Antony Blinken. (ANP)

  27. Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

    De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

    Israëlische tanks bereikten dichtbevolkte buurten in het noordelijke Jabalia. Inwoners zeggen dat daar veel huizen zijn verwoest op plekken waar de strijdkrachten de afgelopen tijd niet eerder actief waren.

    Israël bevestigde dat een nachtelijke operatie heeft plaatsgevonden in het centrum van Jabalia. Er zouden de afgelopen dag ook 'intense gevechten hebben plaatsgevonden met tientallen terreurcellen' in dat gebied.

    Ook in het zuiden van de kuststrook wordt gevochten. Inwoners zeggen dat Israëlische troepen en tanks verder oprukken richting het centrum van Rafah. Ze zouden stuiten op zwaar verzet van gewapende Palestijnse strijders.

    Israël heeft aangegeven dat het de aanval opende op een trainingscentrum van Hamas in het oosten van Rafah. Het land heeft inwoners van delen van Rafah gevraagd te vertrekken. De afgelopen tijd zouden honderdduizenden mensen de stad zijn ontvlucht. (ANP)

  28. Regering VS informeert Congres over nieuwe wapens voor Israël

    De Amerikaanse regering heeft het Congres geïnformeerd over een wapenpakket van 1 miljard dollar (920 miljoen euro) voor Israël, meldt The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant bestaat het pakket voornamelijk uit tankmunitie en tactische voertuigen die bij Amerikaanse wapenfabrikanten zijn aangekocht.

    Een week geleden dreigde president Joe Biden nog met het achterhouden van wapenleveringen uit zorgen over een grondaanval op Rafah. Israëlische tanks zijn die stad in het zuiden van Gaza inmiddels binnengereden.

    De wapens zijn onderdeel van een groot pakket van 95 miljard dollar dat onlangs door het Congres is goedgekeurd met militaire steun aan Oekraïne, Israël en Taiwan.

    Het Congres kan de levering van het nieuwe wapenpakket aan Israël nog steeds blokkeren. Dat is niet waarschijnlijk, gezien het feit dat het algehele pakket met minimale tegenstand werd aangenomen.

  29. Pentagon: pier Gaza 'in de komende dagen' operationeel

    De kunstmatige pier die het Amerikaanse leger heeft gebouwd om de levering van hulpgoederen aan de Gazastrook te faciliteren, zal 'in de komende dagen' operationeel zijn. Dat meldt het Pentagon. De installatie liep door weersomstandigheden vertraging op.

    President Joe Biden had begin maart aangekondidgd dat de VS een tijdelijke constructie gingen bouwen op het water, aangezien Israël de levering van hulpgoederen via het land aan de Gazastrook beperkt.

    De aanlegsteiger, die zo'n 320 miljoen euro kost, is klaar, maar het Pentagon kondigde vorige week aan dat het door de hevige wind te gevaarlijk was om de constructie vanuit de haven van Ashdod naar de Gazastrook te verplaatsen.

    Amerikaanse marineschepen zijn ter plaatse om de verplaatsing te faciliteren, zodra die mogelijk is.

    Afgelopen donderdag vertrok een Amerikaans containerschip uit Cyprus verlaten met humanitaire hulp aan boord, die op de steiger zal worden afgezet.

  30. Hulporganisaties gefrustreerd over houding Rutte over Gaza

    Hulporganisaties blijven gefrustreerd achter na een 'zeer moeizaam' gesprek met demissionair premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) over de situatie in Gaza. "Het voelde voor mij wel alsof, vooral ook de premier, volledig buiten de werkelijkheid staat", zei Michiel Servaes (Oxfam Novib) na afloop.

    Volgens de hulporganisaties is Israël met het offensief in Rafah een rode lijn overgestoken. De premier heeft eerder gezegd dat het kabinet stappen tegen Israël zou nemen als het een groot grondoffensief zou beginnen in de stad in het zuiden van Gaza. Hij vindt dat er nog geen sprake is van een grootschalige operatie en dat er dus nog geen maatregelen hoeven te worden genomen.

    De hulporganisaties hebben inmiddels vier keer met het kabinet gesproken, maar Servaes ziet een nieuw overleg niet meer zitten. "Het is wel klaar. Het heeft geen zin meer om op deze manier het gesprek voort te zetten." De dialoog verliest volgens hem "geloofwaardigheid". Zolang de regering geen "fundamenteel andere positie kiest", ziet hij het nut er niet meer van in.

    "Wij hebben een duidelijk meningsverschil", aldus Karel Hendriks van Artsen zonder Grenzen (AzG). De situatie in Rafah en Gaza is volgens hem rampzalig. Er komen helemaal geen hulpgoederen meer binnen in de kuststrook waar circa 2,3 miljoen mensen zitten opgesloten. De grens is "potdicht" en de voorraden raken op, waarschuwt hij.

    Pim Kraan van Save the Children vraagt zich af "hoeveel bewijs is er nodig om te zeggen dat het offensief in Rafah is begonnen". Israël vecht met tanks in de stad waar meer dan een miljoen Palestijnen een veilig heenkomen hebben gezocht sinds de oorlog begon op 7 oktober na de aanval van de radicale Hamas op Israël. Bijna een half miljoen mensen zijn de stad de afgelopen dagen ontvlucht.

    Zijn eigen medewerkers hebben nog nooit zoiets meegemaakt, zegt Kraan over de verwoesting in Gaza. "Het wordt compleet kapot gemaakt. Alle getallen, alle records worden gebroken hier. (...) De omvang van deze ramp is echt bij de Nederlander nog niet helemaal duidelijk. Het is een soort Turks-Syrische aardbeving in het twintigvoud."

    Premier Rutte reageerde later met een tweet op het overleg met de hulporganisaties. "Ik heb mijn grote waardering uitgesproken voor het onmisbare werk dat deze organisaties onder zware omstandigheden verzetten. Nederland roept Israël op fors meer humanitaire hulp in Gaza mogelijk te maken." Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toestand in Gaza. (ANP)

  31. Artsen Zonder Grenzen sluit veldhospitaal in Rafah, zorgposten ontvangen noodhulp met prioriteit

    Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft op zondag het Indonesisch Veldhospitaal in Rafah gesloten, zo werd dinsdag bekend. Daartoe zag de organisatie zich genoodzaakt vanwege 'een patroon van Israëlische aanvallen op medische faciliteiten.' Nu Israël zich klaar lijkt te stomen voor een grootschalige aanval op de stad, zijn de 22 patiënten die in de zorgpost verbleven naar andere instellingen verplaatst. "We konden hun veiligheid niet meer garanderen", aldus Artsen Zonder Grenzen.

    Volgens de Verenigde Naties zijn 24 van de 36 ziekenhuizen in Gaza momenteel buiten gebruik. Naast Israëlische aanvallen is ook het gebrek aan brandstof, medicijnen en mankracht een belangrijke reden voor de sluitingen. Door de Israëlische overname van de grensovergang tussen Gaza en Egypte is het nijpende tekort aan brandstof erger geworden.

    Volgens Gazaanse autoriteiten hebben de nog draaiende ziekenhuizen dinsdag een voorraad noodbrandstof ontvangen, waardoor ze nog zes dagen in gedeeltelijk kunnen blijven draaien. Dat kon gebeuren doordat zorginstellingen prioriteit hebben gekregen boven andere diensten. (Roelant Frijns)

  32. Human Rights Watch hekelt aanvallen op hulpverleners, beschuldigt Israël van nalatigheid

    Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft Israël sinds oktober 2023 al acht aanvallen uitgevoerd op hulpkonvooien en gebouwen van hulpverleners in Gaza. Daarbij stierven al zeker 15 mensen, onder wie twee kinderen, en raakten 16 mensen gewond. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds 7 oktober in totaal al meer dan 250 hulpverleners gestorven in Gaza.

    HRW beschuldigt Israël ervan zijn plicht om hulpverleners vooraf over aanvallen te informeren niet na te komen. Dat roept volgens de organisatie 'ernstige vragen op over Israëls inzet en vermogen om te voldoen aan het internationaal humanitair recht.'

    Verder stelt HRW dat Israël uithongering als oorlogsmethode gebruikt. Zo zou het leger opzettelijk de aanvoer van water, voedsel en brandstof belemmeren, landbouwgebieden verwoesten en de bevolking voorwerpen ontnemen die onmisbaar zijn om te overleven. De organisatie roept Israël op het internationaal recht te respecteren en een onafhankelijke onderzoekscommissie toegang tot de Gazastrook te verlenen. (Belga/Trouw)


    Mensen lopen langs verwoeste gebouwen in Khan Younis. De tweede stad van Gaza, die net boven Rafah ligt, werd met name in december en januari hevig bestookt door het Israëlische leger. De ruïnes van de stad zijn nu een toevluchtsoord voor tienduizenden mensen die proberen te ontsnappen aan de Israëlische aanval op Rafah.Beeld AFP
  33. Wall Street Journal: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

    De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.

    Er zou onder meer worden bekeken of de Egyptische ambassadeur teruggeroepen moet worden uit Tel Aviv, schrijft de krant. Die baseert zich op anonieme bronnen in Egypte. Caïro heeft nog niet bevestigd dat het zo'n stap overweegt.

    Egypte speelt een sleutelrol bij de onderhandelingen over een bestand in Gaza. Het land treedt op als bemiddelaar. De Egyptische autoriteiten werken ook al langer samen met Israël op veiligheidsgebied.

    Toch zou Israël het buurland pas op de valreep hebben geïnformeerd over de militaire operatie waarbij het vorige week in Gaza de controle nam over de belangrijkste grensovergang bij Rafah, zeggen Egyptische bronnen.

    Israël zou Egypte eerder hebben bijgepraat over de plannen voor Rafah en toen juist hebben aangegeven dat die grensovergang met Egypte ongemoeid zou blijven, schrijft de krant. Een Egyptische bron zegt dat dergelijke garanties weinig waard bleken.

    De opgelopen spanning heeft nu al gevolgen. Egypte houdt de grensovergang met Gaza dicht. Ook heeft het land aangegeven dat het de zaak tegen Israël wil steunen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. (ANP)

    Israëlische soldaten bij de grens met Egypte.Beeld REUTERS
  34. ICJ behandelt deze week Zuid-Afrikaans verzoek tot noodmaatregelen tegen Israël

    Het Internationaal Strafhof (ICJ) buigt zich donderdag en vrijdag over een verzoek van Zuid-Afrika om noodmaatregelen te treffen tegen Israël vanwege de op handen zijnde grootschalige inval van Rafah. Om wat voor maatregelen Zuid-Afrika precies vraagt, is niet bekend.

    Israël begon afgelopen week aan een militair offensief in Rafah. Volgens de Amerikaanse regering heeft het Israëlische leger inmiddels genoeg manschappen verzameld voor een grootschalige inval van de stad, zo meldde CNN dinsdag. Israëls bondgenoten en de internationale gemeenschap hebben Israël meermaals opgedragen af te zien van een grote aanval op Rafah, maar daaraan geeft de Israëlische premier Netanyahu geen gehoor.

    De zittingen zijn onderdeel van een grotere zaak die Zuid-Afrika in december tegen Israël aanspande, waarin het de Israëlische regering ervan beschuldigt een genocide uit te voeren op de inwoners van de Gazastrook. Op zondag sloot Egypte zich bij die zaak aan, nadat Turkije en Colombia dat eerder al deden. (Roelant Frijns)

  35. Zuid, midden en noord: in heel Gaza gevechten, ook in 'oude' focusgebieden

    Hoewel de gehele Gazastrook al sinds de start van de Israëlische militaire operaties bij de oorlog betrokken is, bewoog het zwaartepunt van de gevechten zich tot nu toe ruwweg van noord naar zuid, omdat het Israëlische leger in het noorden aan zijn operaties begon. In de afgelopen maanden verplaatste de aandacht van Israël zich vooral naar het zuiden van Gaza, maar sinds vorige week wordt ook in het noorden weer hevig gevochten. Ook in 'oude' gevechtsgebieden, waar vooral in de eerste maanden van de oorlog hevig werd gevochten.

    Volgens de Israëlische krant Ha'aretz heeft Israël zijn aanwezigheid in het noordelijke vluchtelingenkamp Jabalia sterk opgeschaald. Het Israëlische leger wil voorkomen dat Hamas daar hergroepeert. De afgelopen dagen zijn in Jabalia voornamelijk luchtaanvallen uitgevoerd, waarbij tientallen slachtoffers vielen en waardoor veel inwoners op de vlucht sloegen. In Gaza-Stad, eveneens in het noorden, zou het leger verschillende Hamas-doelen hebben vernietigd, aldus Ha'aretz.

    Ook in het midden van Gaza wordt nog veel gevochten. Bij een aanval op vluchtelingenkamp Nuseirat kwamen dinsdagnacht volgens lokale autoriteiten 36 Palestijnen om het leven. Aanvankelijk werd gesproken van veertien doden. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat zich in het Al-Aqsa-ziekenhuis in de stad Deir El-Balah inmiddels zo veel mensen hebben verzameld dat mensen er amper kunnen lopen. Volgens de nieuwssite moet het ziekenhuis binnen enkele uren afdelingen gaan sluiten vanwege een gebrek aan voorraden en brandstof. Sinds de Israëlische inname van de grensovergang tussen Gaza en Egypte vorige week ontvangen ziekenhuizen in Gaza veel minder noodhulp.

    Ondertussen zijn de meeste ogen gericht op de zuidelijke grensstad Rafah, waar Israël al de eerste fases van een lang aangekondigd militair offensief heeft uitgevoerd. De Amerikaanse regering observeert dat Israël buiten de stad inmiddels genoeg troepen heeft verzameld voor een grootschalige inval van de grensstad, zo meldt CNN. Wereldwijd leven grote zorgen over de invasie, vanwege het grote aantal vluchtelingen in Rafah. Al zeker een half miljoen mensen zijn de stad ontvlucht. Het Rode Kruis heeft een nieuw noodhospitaal opgezet in de stad.

    De nieuwe gevechten in het noorden en midden van Gaza vergroten de scepsis over de effectiviteit van Israëls plannen om Hamas uit te schakelen, en over het beoogde doel van de Israëlische inval. De Amerikaanse buitenlandminister Blinken zei eerder deze week dat hij bang was dat de oorlog enkel een machtsvacuüm zou creëren in de enclave, dat uiteindelijk toch weer door Hamas zou worden opgevuld. Hij riep Israël nogmaals op akkoord te gaan met een staakt-het-vuren. (Roelant Frijns)

    Een geïmproviseerde markt nabij een verwoest bankgebouw in Gaza-Stad.Beeld REUTERS
  36. Demonstranten bij universiteiten maken zich op voor nieuwe dag

    Pro-Palestijnse demonstranten hebben in diverse steden de nacht doorgebracht in hun tenten die ze hadden opgezet bij universiteiten. In Nijmegen zijn op het terrein van de Radboud Universiteit volgens een woordvoerder van de organisatie zo'n zestig mensen blijven slapen. Ook in Eindhoven en Maastricht hebben de demonstranten geslapen in tentjes bij de universiteit. (ANP)

    Volg hier de meest recente ontwikkelingen over de studentenprotesten op universiteiten. 

  37. Qatar: impasse bij onderhandelingen wegens inval Rafah, premier bekritiseert houding Israël

    Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, de premier van Qatar, heeft tijdens een conferentie in de Qatarese hoofdstad Doha gezegd dat de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël zijn vastgelopen wegens de Israëlische inval in Rafah. 

    "We zagen de afgelopen weken dat er wat momentum werd opgebouwd bij de besprekingen, maar helaas ging het niet de goede kant op, en nu hebben we bijna een impasse bereikt", aldus sjeik Mohammed. "Uiteraard heeft wat er in Rafah gebeurt ons teruggezet." Onder leiding van Qatar en Egypte hebben Hamas en Israël sinds het begin van de oorlog mondjesmaat toenadering tot elkaar gezocht, maar dat heeft ondanks internationale druk niet geleid tot een staakt-het-vuren.

    Israël begon vorige week aan een militaire operatie in Rafah, de zuidelijkste stad van de Gazastrook. Het Israëlische leger nam daarbij onder andere de grensovergang tussen Gaza en Egypte in. De komende tijd is Israël van plan meer troepen de stad in te bewegen. Sinds het leger de inwoners van Rafah vorige week opdroeg te evacueren, zijn naar schatting een half miljoen Palestijnen de stad ontvlucht. Omdat Rafah nog altijd honderdduizenden vluchtelingen uit heel Gaza herbergt, wordt gevreesd voor een hoog aantal burgerslachtoffers als Israël zijn operatie voortzet.

    "Israël geeft geen duidelijkheid over hoe het de oorlog tot een einde wil brengen", aldus sjeik Mohammed. "Ik denk niet dat ze dat als een optie zien. Israëlische politici hebben aangegeven dat Israël van plan is in Gaza te blijven en de oorlog voort te zetten. Over hoe Gaza er daarna uit zal zien, zeggen ze ook niets." (Roelant Frijns)

    Sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani spreekt op het Qatar Economic Forum.Beeld AFP
  38. Erdogan 'vergiste zich mogelijk' toen hij sprak over Hamas-leden

     De Turkse president Erdogan heeft zich mogelijk vergist toen hij maandag zei dat meer dan duizend leden van de Palestijnse groepering Hamas worden behandeld in Turkse ziekenhuizen. Dat zei althans een Turkse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, tegen persbureau Reuters.

    "President Erdogan heeft een fout gemaakt: hij bedoelde dat duizend Gazanen worden behandeld, niet per se Hamas-leden", zei de functionaris. (ANP)

  39. 14 Palestijnen gedood bij Israëlische aanval op kamp Nuseirat

    Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat, in centraal Gaza, zijn veertien Palestijnen gedood. Dat melden de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook.

    Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft het Israëlische leger in de afgelopen 24 uur 57 mensen gedood in het kustgebied. (ANP)

  40. VS roepen Israël op tot onderzoek naar beschuldigingen van folteringen

    De Verenigde Staten hebben verontrust gereageerd op een reportage van televisiezender CNN over de vernederende behandelingen waaraan bepaalde Palestijnen zouden zijn blootgesteld. Ze hebben bondgenoot Israël opgeroepen om een onderzoek te starten.

    Op basis van informatie van Israëlische klokkenluiders zond CNN vorige week een reportage uit over de basis van Sde Teiman, in de Negevwoestijn, in het zuiden van Israël. De VS hebben Israël laten weten dat ze verplicht zijn om beschuldigingen rond schendingen van het internationaal humanitair recht "grondig te onderzoeken", aldus de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Vedant Patel.

    "We buigen ons over deze beschuldigingen en over andere beschuldigingen van misbruik van Palestijnen in gevangenschap", aldus Patel. "We zijn altijd heel duidelijk en consequent geweest met alle landen, inclusief Israël, over het feit dat ze alle gevangenen op een menselijke manier moeten behandelen, met waardigheid en conform het internationaal recht."

    Volgens CNN worden de ongeveer 70 gevangenen in het detentiecentrum blootgesteld aan extreme omstandigheden. In een veldhospitaal zouden gewonde gevangenen vastgebonden worden aan hun bed, met een blinddoek en een luier aan. Artsen amputeerden er ledematen van gewonde gevangenen die geboeid waren. De folteringen waren niet zozeer bedoeld om informatie los te krijgen, maar vooral als "wraak" voor de aanval van Hamas op 7 oktober, aldus een van de klokkenluiders.

    Het Israëlische leger heeft verzekerd de beschuldigingen te onderzoeken. Israëlische onderzoeken naar schendingen van de mensenrechten gerapporteerd door ngo's of de media, resulteren echter zelden in ernstige gevolgen voor het leger of de veiligheidsdiensten. (Belga)

    Lees ook: Gevangengenomen Gazanen rapporteren martelingen door Israël. ‘Ik verloor 25 kilo’

  41. Eerste internationale VN-staflid gedood bij aanval Israël in Gaza

    Bij een Israëlische aanval op een voertuig in Gaza is een lid van de VN-veiligheidsdienst gedood, zo meldt een VN-woordvoerder. Het was de eerste internationale, dus niet-Palestijnse, VN-medewerker die op Palestijns grondgebied is gedood sinds het begin van de oorlog in oktober.

    Een andere VN-medewerker raakte gewond bij het incident. De woordvoerder maakte de nationaliteit en het geslacht van de slachtoffers niet bekend. De auto waarin de medewerkers op weg waren naar een ziekenhuis in de zuidelijke stad Rafah, was duidelijk gemarkeerd als een VN-voertuig, aldus de woordvoerder.

    Het Israëlische leger heeft niet bevestigd dat zijn troepen de auto hebben beschoten en zei tegen The Times of Israel dat "alle details van het incident worden onderzocht". Wel gaf het aan dat het VN-tweetal zich bevond "in een gebied dat is gedefinieerd als een actieve gevechtszone", aldus de nieuwssite.

    De topman van de Verenigde Naties, António Guterres, "veroordeelt alle aanvallen op VN-medewerkers en roept op tot een volledig onderzoek", zei de woordvoerder.

    Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn bijna 200 VN-medewerkers omgekomen. Tot nu toe waren de slachtoffers Palestijnen. De meesten van hen werkten voor VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. (ANP)

  42. Israëlische activisten blokkeren hulp op weg naar Gaza

    Rechtse Israëlische activisten hebben geprobeerd om vrachtwagens met hulpgoederen tegen te houden, die op weg waren naar de Gazastrook. Op beelden is te zien hoe actievoerders voedselhulp uit de trucks halen en op de grond gooien.

    Ongeveer honderd mensen zouden hebben deelgenomen aan de actie. Vier personen zijn gearresteerd, onder wie een minderjarige. Ze willen niet dat hulp naar Gaza gaat zolang Hamas Israëlische gijzelaars vasthoudt.

    Het ging om hulpgoederen van Jordanië die via de Westelijke Jordaanoever naar Gaza werden vervoerd. De demonstranten hielden het konvooi tegen bij een checkpoint tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël. Vorige week werden ook al vier personen gearresteerd terwijl ze hulp probeerden tegen te houden.

    Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het incident besproken met Israël, zegt woordvoerder Vedant Patel. Volgens Patel "kan en mag hulp aan Gaza niet worden verstoord". (ANP)

  43. 'Meer dan duizend Hamasleden behandeld in Turkse ziekenhuizen', aldus Erdogan

     Meer dan duizend leden van de militante Palestijnse groepering Hamas zouden zijn behandeld in Turkse ziekenhuizen, zei de Turkse president Erdogan maandag. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat Hamas een 'verzetsbeweging' is.

    Op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zei Erdogan te betreuren dat Griekenland Hamas als een terroristische organisatie beschouwt. Mitsotakis zei dat Griekenland en Turkije het niet over alle zaken rond de oorlog in Gaza eens kunnen zijn, maar dat beide landen wel vinden dat het geweld moet stoppen en dat een langdurig staakt-het-vuren nodig is.

  44. Israël boos op Vaticaan na uitspraken Nobelprijswinnaar

    De Israëlische ambassade in Vaticaanstad heeft in een open brief op X gereageerd op uitspraken van de Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan. 

    Karman sprak zaterdagavond op een conferentie van de Fratelli Tutti-stichting, die door paus Franciscus is opgericht. Ze zei toen dat "de wereld zwijgt over de genocide en etnische zuivering van de Palestijnen in Gaza". Die opmerking werd ontvangen met luid applaus vanuit het publiek, dat bestond uit onder andere politici, afgevaardigden van de katholieke kerk en andere Nobelprijswinnaars. De paus was niet aanwezig.

    De Israëlische ambassade bestempelt Karmans uitspraken als 'leugens', en spreekt van 'schaamteloos antisemitisme'. 

    "We betreuren het dat een toespraak als deze is toegestaan zonder dat iemand de morele plicht heeft gevoeld om deze aanfluiting een halt toe te roepen", luidt het statement.

    De relatie tussen Israël en het Vaticaan is sinds de uitbraak van de oorlog in Gaza behoorlijk verzwakt. Joodse organisaties vinden dat paus Franciscus de Israëlische inval in Gaza als een daad van zelfverdediging zou moeten bestempelen, maar dat heeft hij vooralsnog niet gedaan.

    Tawakkol Karman won in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar rol in de Arabische Lente. (Roelant Frijns)

  45. Rechtsextremisten hinderen hulpkonvooi op Westelijke Jordaanoever; vier mensen opgepakt

    Enkele leden van de extreemrechtse Tzav 9-beweging zijn maandag gearresteerd door de Israëlische politie nadat ze een konvooi met hulpgoederen dat onderweg was naar Gaza hadden gehinderd. Dat gebeurde nabij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. 

    Volgens de Israëlische krant Ha'aretz blokkeerden een kleine honderd activisten de weg om te voorkomen dat het konvooi verder zou rijden. De vrachtwagens, waarvan er negen zouden zijn beschadigd, werden vervolgens leeggehaald.

    De Israëlische politie greep in en pakte daarbij vier demonstranten op. Volgens de politie had het leger hen niet op de hoogte gebracht van het konvooi. Daardoor konden agenten geen voorzorgsmaatregelen treffen.

    Tzav-9 is een groepering van extreemrechtse Israëliërs. Veel van haar leden zijn kolonisten; Israëliërs die tegen internationale afspraken in op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever wonen. 

    De beweging is tegen het leveren van hulpgoederen aan Gaza, omdat de konvooien volgens hen Hamas zouden helpen. De demonstranten willen alle hulpkonvooien op de Westelijke Jordaanoever blokkeren totdat alle Israëlische gijzelaars zijn vrijgelaten door Hamas. Vorige week blokkeerden Tzav-9-leden ook al een konvooi; dat leidde toen tot zes arrestaties. (Roelant Frijns)

  46. Libanon vreest escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah

    De regering van Libanon is bang dat het geweld tussen Israël en de militante beweging Hezbollah verder zal oplaaien. Dat zei de Libanese minister van buitenlandse zaken Abdallah Bou Habib maandagmiddag in een interview met de BBC.

    Het sjiitische Hezbollah, dat wordt gefinancierd en gefaciliteerd door Iran, is een bondgenoot van Hamas. De beweging heeft de controle over een groot gebied in het zuiden van Libanon, aan de Israëlische grens. Sinds oktober vinden er bijna dagelijks luchtaanvallen plaats aan de grens tussen Israël en Libanon. Daarbij vielen aan beide kanten al meermaals slachtoffers; voornamelijk Hezbollah-strijders en Israëlische soldaten, maar ook zeker vijftig Libanese burgers. Al zeker 90.000 mensen zijn het zuiden van Libanon ontvlucht.

    De afgelopen week intensiveerde de strijd. Op maandag meldde Israël dat bij een nieuwe luchtaanval vanuit Libanon vier mensen gewond waren geraakt.

    Israël lijkt van plan harder tegen Hezbollah op te gaan treden. Vorige week waarschuwde de Israëlische minister van defensie, Yoav Gallant, voor een 'hete zomer' aan de grens. Hij stelde dat een oorlog tussen de twee landen 'een ramp' zou betekenen voor Hezbollah en Libanon. Of Israël van plan is harder terug te gaan slaan, en hoe het dat dan zou doen, is niet bekend.

    Bou Habib verwacht niet dat Israël ook echt tot een grondinvasie van Libanon over zou gaan. "Gallants woorden zijn vooral voor het Israëlische volk bedoeld, niet zo zeer voor ons." Toch is hij bezorgd over een toename van Israëlische luchtaanvallen. "Alles wat Israël met een grondoffensief zou kunnen bereiken, kunnen ze ook via de lucht bereiken. En in de lucht heeft Israël de overhand." De BBC voegt daaraan toe dat ook Hezbollah tot meer in staat is; de groepering beschikt over aanzienlijk zwaarder militair geschut dan bijvoorbeeld Hamas, wat een intensivering van het conflict ook voor Israël riskant zou maken.

    De Libanese regering heeft maar beperkte zeggenschap over Hezbollah. De groepering leeft altijd al op vijandelijke voet met Israël, en de twee partijen vochten in 2006 een rechtstreekse oorlog tegen elkaar. Hezbollah beschuldigt Israël ervan Libanese grond te bezetten. De Verenigde Naties spreken dat tegen. "Zo lang het grensconflict niet is opgelost, kunnen we Hezbollah niet stoppen", aldus Bou Habib. Daarom wil de Libanese regering dat er een vaste grens wordt bepaald, zoals Israël die ook met Jordanië en Egypte heeft, en dat beide partijen zich daaraan houden.

    Recente pogingen om het geweld tussen Israël en Hezbollah te beteugelen, hebben nog niets opgeleverd. Hezbollah heeft al te kennen gegeven niet te willen onderhandelen tot er een staakt-het-vuren is bereikt in Gaza. (Roelant Frijns)

  47. Defensieminister Israël licht VS in over grondoffensief in Rafah

    Yoav Gallant, de Israëlische minister van defensie, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken per telefoon ingelicht over de militaire operatie die de Israëlische strijdkrachten momenteel uitvoeren in Rafah. In een verklaring van Gallants ministerie staat dat Blinken op de hoogte zou zijn gebracht van plannen voor het verdere verloop van de 'precieze' operatie, die inmiddels onder andere de zuidelijke grensovergang tussen Gaza en Egypte onder controle van Israël heeft gebracht.

    Tijdens het gesprek heeft Blinken benadrukt dat burgers en hulpverleners in de stad beschermd moeten worden, en dat Israël de toevoer van hulpgoederen aan Gaza moet faciliteren, aldus een verklaring uit Washington.

    Blinken toonde zich de afgelopen tijd zeer kritisch over de Israëlische operatie in de Gazastrook, die volgens hem ineffectief is. Hij waarschuwde dat een inval in Rafah tot vele burgerslachtoffers zou leiden. De uitspraken tekenden de meer kritische houding die de Amerikaanse regering sinds enkele weken inneemt tegenover Israël. (Roelant Frijns)

  48. Internationale druk of niet, Israël trekt verder Rafah in

    Het Israëlische leger heeft burgers in Rafah zondag opgedragen te vluchten en in het noorden van Gaza raakten militairen opnieuw slaags met Hamasstrijders. De onderhandelingen over een staakt-het-vuren lijken muurvast te zitten.

    Israëlische troepen zijn afgelopen weekend, in weerwil van internationale druk, weer ietsje verder de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnengetrokken. Israël ziet de stad als het laatste bolwerk van de Palestijnse Hamas-beweging, die tot voor kort aan de macht was in Gaza. Op dit moment  herbergt Rafah ruim een miljoen ontheemde Palestijnen.

    Lees hier het hele artikel van onze buitenlandredacteur Arjen van der Ziel.

  49. Gezondheidszorg Gaza kan 'binnen enkele uren instorten', Israël roept op tot evacuatie ziekenhuis Rafah

    Volgens het Gazaanse ministerie van volksgezondheid kan het zorgsysteem in de gehele Gazastrook binnen enkele uren instorten als er geen nieuwe brandstof voor generatoren wordt aangeleverd. 

    Er is niet genoeg stroom om ziekenhuizen en ambulances draaiende te houden, zo tekent nieuwszender Al Jazeera op na een social media-bericht van het ministerie. De meeste ziekenhuizen en zorgposten in Gaza liggen stil vanwege de Israëlische inval in de enclave. Instellingen die wel nog actief zijn, hebben te kampen met grote tekorten aan onder andere brandstof, mankracht en medicijnen.

    De directie van het Koeweitse ziekenhuis in Rafah zou ondertussen door het Israëlische leger zijn opgedragen het gebouw te evacueren, meldt Al Jazeera. Het ziekenhuis is een belangrijke medische post in de zuidelijke grensstad. Israël voert vaker operaties uit in ziekenhuizen, omdat ze volgens de Israëlische regering worden gebruikt om Hamas-strijders en oorlogsmaterieel te huisvesten. (Roelant Frijns)

  50. Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

    Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.

    Ondanks internationale veroordeling van dit offensief gaf Israël afgelopen weekend aan dat het wil voorkomen dat Hamas kan hergroeperen in Jabalia, waar het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook zich bevindt. 

    Inwoners melden dat projectielen van tanks neerkomen in het centrum van dat kamp en dat woningen zijn verwoest door luchtaanvallen. "Ze hebben overal bombardementen uitgevoerd, ook bij scholen waar mensen schuilen die hun huizen hebben verloren", zegt een 45-jarige inwoner van Jabalia tegen persbureau Reuters. Israël zou ook de luchtaanvallen hebben opgevoerd op oostelijke delen van Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

    In Rafah hebben veel Palestijnen een veilig heenkomen gezocht vanwege de strijd in andere delen van Gaza. Israël heeft de inwoners en ontheemden de opdracht gegeven om te vertrekken, omdat het naar eigen zeggen Hamas niet kan verslaan zonder een offensief op Rafah.

    "Bijna 360.000 mensen zijn uit Rafah gevlucht sinds het eerste evacuatiebevel een week geleden", meldt VN-organisatie UNRWA. Die waarschuwt dat inwoners nergens heen kunnen. "Er is geen veiligheid zonder een staakt-het-vuren."

    Bij de Israëlische invasie van Gaza zijn meer dan 35.000 Palestijnen omgekomen, meldt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid.  (ANP/Reuters/Trouw)

    Lees ook: Internationale druk of niet, Israël trekt verder Rafah in