RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Mogelijk slecht weer

Onduidelijk waarom 6000 mensen niet kwamen opdagen bij dodenherdenking op de Dam

Veel lege plekken op de Dam gisteren.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei weet niet zeker waarom veel mensen niet naar de Dam kwamen voor de dodenherdenking. Op de Nationale Herdenking in Amsterdam waren gisteren maar 4000 genodigden en bezoekers aanwezig, terwijl er plek was voor 10.000 mensen.

"We weten niet waarom mensen niet zijn gekomen", laat een woordvoerder van het comité weten. "Wij houden het op de regen." Volgens haar trokken ook sommige andere herdenkingen in het land minder mensen dan normaal door het slechte weer.

Geen boycot

Of de veiligheidsmaatregelen op de Dam, zoals het fouilleren (zie video hieronder) vooraf en de tijdsloten waarmee werd gewerkt, bezoekers er misschien van hebben weerhouden om te komen, weet de woordvoerder niet.

Zo gaat het fouilleren van bezoekers tijdens de dodenherdenking op de Dam

00:56
Zo ging het fouilleren van bezoekers tijdens de dodenherdenking op de Dam

Ook signalen van een mogelijke boycot doordat mensen met een reservering moedwillig zijn weggebleven, heeft het comité niet. 

Het kan in ieder geval niet zo zijn dat iemand 'hele partijen' plekken heeft gereserveerd, want het reserveringssysteem is nauwgezet gemonitord en beveiligd, zegt ze. "Je kunt nooit uitsluiten dat iemand een paar reserveringen heeft gedaan, maar op zo'n grote schaal kan dat eigenlijk niet."

Van tevoren aanmelden

Om veiligheidsredenen moesten mensen die bij de herdenking op de Dam wilden zijn zich dit jaar van tevoren aanmelden. Per persoon konden maximaal twee reserveringen worden gedaan. 

Gisteravond liet het Nationaal Comité 4 en 5 mei al weten dat de toegangsbewijzen tot het laatste moment steeds vergeven waren. Door annuleringen vrijgekomen plekken werden elke keer direct opnieuw gereserveerd.

Vijf
Lees nu:
Vijf arrestanten rond dodenherdenking Dam weer vrijgelaten