Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Ajax blijft vijfde en duwt Volendam naar eerste divisie

Ajax heeft FC Volendam het laatste zetje richting de Keuken Kampioen Divisie gegeven. Het team van trainer John van 't Schip zegevierde in Volendam met 4-1. Daardoor kan de thuisploeg zich twee speelronden voor het einde van de competitie niet meer handhaven.

FC Volendam is na Vitesse de tweede ploeg die rechtstreeks degradeert uit de Eredivisie. Ajax blijft de nummer 5 van de ranglijst. Er is de club uit de hoofdstad veel aan gelegen om een teleurstellend seizoen met de vijfde eindklassering af te sluiten. In dat geval ontloopt de ploeg de play-offs voor Europees voetbal. Op de achtergrond werkt de directie aan een plan dat Ajax moet terugbrengen naar de nationale top.

De als technisch directeur teruggekeerde Alex Kroes wil snel een nieuwe hoofdtrainer aantrekken. Hij ziet de Brit Graham Potter als een geschikte kandidaat, maar de oud-trainer van Brighton & Hove Albion en Chelsea heeft een groot eisenpakket. Inmiddels valt de naam van Francesco Farioli, de Italiaanse trainer van Nice, steeds vaker in Amsterdam.

Weer fit

Ajax trof met Volendam een tegenstander die niet meer de indruk wekte dat het voor de laatste kans op handhaving in de Eredivisie speelde. De bezoekers kregen alle ruimte om de bal rond te spelen en deden dat veelal in een laag tempo. De van een hamstringblessure herstelde Brian Brobbey miste twee kansen, voordat Kenneth Taylor in de 25e minuut wel raakschoot (0-1).

Ajax speelde zonder rechtsbuiten en met Brobbey en Chuba Akpom centraal voorin. Op de linkerflank verving Mika Godts de geschorste aanvoerder Steven Bergwijn. De weer fitte Jordan Henderson vierde zijn rentree op het middenveld, waar de geschorste Benjamin Tahirovic ontbrak.

Blessureleed

Verdediger Damon Mirani van FC Volendam dacht in de openingsfase van de eerste helft een strafschop te verdienen, maar stond volgens de videoscheidsrechter buitenspel voordat hij door doelman Gerónimo Rulli werd gevloerd. Linksbuiten Darius Johnson van de thuisploeg was in de eerste minuut van de tweede helft dicht bij de gelijkmaker, maar raakte de paal.

Chuba Akpom ontnam Volendam in de 59e minuut het laatste beetje hoop op succes (0-2). Brobbey en Taylor maakten het derde en vierde doelpunt van Ajax, waar Steven Berghuis als invaller zijn rentree maakte na ruim twee maanden blessureleed. De ingevallen Benaissa Benamar bepaalde namens Volendam de eindstand.