Direct naar artikelinhoud
Bevrijdingsfestivals

Nederland viert de vrijheid op zonovergoten Bevrijdingsfestivals

Publiek tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle.Beeld ANP

De Bevrijdingsfestivals hadden het de afgelopen jaren financieel zwaar, toch konden mensen dit jaar weer op veertien locaties genieten van zang, dans, muziek en kunst.

Het was nog vroeg toen gisteren de ambassadeurs van de vrijheid verzamelden op vliegbasis Gilze-Rijen. Dit jaar vlogen Claude, Wende, Flemming en Son Mieux per helikopter naar diverse bevrijdingsfestivals verspreid over het hele land. In totaal waren er driehonderd optredens in veertien steden, onder meer in Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Wageningen en Roermond.

Ambassadeurs van de vrijheid op vliegbasis Gilze-Rijen.Beeld ANP

De Ambassadeurs stonden op de podia ieder op hun eigen manier stil bij wat vrijheid precies betekent. Zo wilde Wende uitdragen dat vrijheid een universeel basisrecht zou moeten zijn. “We moeten de mensen vieren die met de grootst mogelijke moed voor die vrijheid hebben gevochten. Ik heb veel gereisd en dat opent je ogen. Maar ook door alles wat je in het nieuws ziet, sta ik er steeds meer bij stil hoe fragiel vrijheid is.” Wende trad op in Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

Voor Son Mieux is vrijheid ook dat je kunt zijn wie je bent, hun nummer Feels sluit daarop aan. “Dat gaat over een thuis vinden in jezelf door jezelf te mogen uiten. Ik was 21 jaar toen ik dat schreef en ik was bezig met zelfontplooiing. De vrijheid om jezelf te uiten is daarvoor de basis. Het zijn een soort leefregels voor ons geworden”, aldus zanger Camiel Meiresonne op de site van de Bevrijdingsfestivals. Son Mieux was te zien in Friesland, Drenthe en Zuid-Holland.

Ambassadeurs van de Vrijheid reisden per helikopter naar bevrijdingsfestivals door het hele land.Beeld ANP

Flemming vloog dit jaar naar Flevoland, Overijssel en Noord-Brabant om de vrijheid te vieren. Zijn opa kwam naar Nederland om in vrijheid te kunnen studeren en zijn eigen liefde te vinden, in plaats van een gearrangeerd huwelijk. En Flemming is dankbaar dat hij van zijn ouders de vrijheid kreeg om helemaal voor zijn muziek te gaan. Maar het moet niet te zwaar worden, zegt Flemming ook. “Ik probeer onderwerpen niet heel heftig te maken, maar er juist een vrolijke draai aan te geven, dat past bij 5 mei.”

Claude Kiambe (20 jaar) weet hoe het is om in een onvrij land te leven. Hij vluchtte op zijn negende met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Zijn boodschap is te horen in Groningen, Utrecht, Limburg en Zeeland.

Ambassadeur van de Vrijheid Claude weet wat het is om in een onvrij land te leven.Beeld ANP

Extra steun voor bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals hebben financieel lastige jaren achter de rug, maar dankzij extra steun vanuit de Rijksoverheid konden alle veertien festivals dit jaar toch doorgaan. Claude: “Ik hoorde dat het op losse schroeven stond. Ook in Zeeland zou het festival misschien niet doorgaan. Maar ik ben echt blij dat het uiteindelijk toch wel doorgaat, want het is echt belangrijk om zo’n dag als vandaag te vieren.”

Wende Snijders trad op in Noord-Holland, Gelderland en Limburg.Beeld ANP

In Roermond was voorafgaand aan het ontsteken van het bevrijdingsvuur een eerbetoon aan de vrijheid. In het bijzijn van onder anderen demissionair premier Mark Rutte en de Limburgse gouverneur Emile Roemer. In zijn openingstoespraak verwees Roemer naar de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. De verhalen die we daarover horen lijken volgens Roemer veel op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en de bezetting. Verhalen die ons leren “hoe gruwelijk veel onze vrijheid heeft gekost”, aldus Roemer. “Gruwelijk veel verdriet, pijn en levens.”

Flemming in een helikopter richting bevrijdingsfestival Brabant. De zanger is Ambassadeur van de Vrijheid en vliegt op Bevrijdingsdag het hele land door om te spelen op bevrijdingsfestivals.Beeld ANP

De bezoekers van de bevrijdingsfestivals hadden geluk, want in tegenstelling tot de buien tijdens dodenherdenking, zat het weer mee.

Lees ook:

Flemming: ‘Ik had geen plan B, alleen plan A’

Als kind had Flemming verschillende rollen in grote musicals, maar daarna was het hard werken om zijn solocarrière van de grond te krijgen. ‘Ik leerde mezelf gitaar en piano spelen via YouTube.’ Deze week verschijnt zijn nieuwe single Verleden tijd.