Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

PSV stelt 25e landstitel veilig met moeizame zege op Sparta

PSV heeft zich voor de 25e keer verzekerd van de landstitel. De Eindhovenaren maakten het zichzelf in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam wel lastig. Na een ruststand van 2-2 won PSV met 4-2 en kon het feest in het Philips-stadion alsnog uitgebreid gevierd worden.

Het is voor PSV de eerste landstitel sinds 2018 en de vierde in de laatste zestien jaar. Het kampioenschap doet trainer Peter Bosz goed. De 60-jarige Apeldoorner won in 2005 met Heracles Almelo de titel in de eerste divisie. Een hoofdprijs op het hoogste niveau zat er tot dit seizoen niet in. Bosz pakte begin augustus met PSV al wel de Johan Cruijff Schaal, ten koste van uittredend kampioen Feyenoord.

Sparta, dat nagenoeg zeker is van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal, had geen zin om mee te werken aan het kampioensfeest. Na goed voorbereidend werk van rechtsback Saïd Bakari, die Malik Tillman door zijn benen speelde, schoot Metinho het elftal van trainer Jeroen Rijsdijk in de achtste minuut op voorsprong.

Spanning

Sommige PSV'ers leken last van zenuwen te hebben. Keeper Walter Benítez wist een simpele terugspeelbal in de elfde minuut niet te controleren met zijn voeten en direct daarna tastte hij ook mis bij een hoekschop.

PSV noteerde in de achttiende minuut via Luuk de Jong pas de eerste poging op doel. Uit de daarop volgende hoekschop werkte Jerdy Schouten via Bakari de 1-1 binnen.

Gelijkmaker Boscagli

Djevencio van der Kust stond niet veel later aan de basis van de voorsprong van PSV. De linksback verwerkte de bal niet goed en toen hij die fout kon herstellen, liet hij zich simpel aftroeven door De Jong. De spits behield het overzicht en stelde Johan Bakayoko in staat te scoren.

Twee minuten later was het alweer gelijk, toen Koki Saito richting het PSV-doel schoot en verdediger Olivier Boscagli de bal met zijn hoofd verlengde (2-2).

Beslissers

Na rust veranderde er niet zoveel aan het spelbeeld en Sparta kwam er af en toe gevaarlijk uit. Boscagli herstelde zich van zijn eigen doelpunt door halverwege de tweede helft te scoren na een slim genomen vrije trap van Joey Veerman (3-2). De mee opgekomen verdediger Jordan Teze zorgde daarna nog voor de 4-2.