RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bevrijdingsfeest afgetrapt

Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Roermond: 'Vrijheid niet overal ter wereld normaal'

Beeld © ANP

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Wende het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

"Voor ons allemaal is vrijheid zo normaal", zei Rutte in een korte toespraak voordat hij het vuur aanstak. "Dat je kan doen wat je wil doen, dat je kunt staan waar je wil staan, dat je kunt zijn wie je bent en kunt geloven wat je wilt. Maar dat is niet overal op de wereld zo."

Rutte riep daarom op om met elkaar te vechten voor vrijheid en tegen discriminatie. Als mensen zich daaraan schuldig maken, moeten we onze mond opentrekken en zeggen dat dat onacceptabel is, zei hij. "Anders gaat dat door en dan komt uiteindelijk weer de rot in de samenleving. Dat mogen we met elkaar niet laten gebeuren. Daar gaat vandaag over."

Het bevrijdingsvuur was vanuit Wageningen naar Roermond gebracht door estafettelopers. Aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur ging een speciaal programma vooraf met zang, dans, muziek en andere kunstvormen. Op het festivalterrein in Roermond worden ongeveer 35.000 bezoekers verwacht.

Ambassadeurs van vrijheid

Door het hele land worden vandaag bevrijdingsfestivals gehouden. Behalve Wende zijn onder anderen Claude, Flemming en Son Mieux 'ambassadeurs van de vrijheid'. Zij worden per helikopter naar diverse festivals gebracht voor optredens.

Bevrijdingsfestivals
Lees ook:
Bevrijdingsfestivals gratis, maar hoe lang nog? 'Geen buffer meer'

Vanwege financiële problemen waren de festivals zelf tot voor kort niet zo'n vanzelfsprekendheid, weet Claude. "Ik hoorde dat het op losse schroeven stond, ook in Zeeland waar ik straks heen ga, zou het misschien niet doorgaan. Maar ik ben echt blij dat het uiteindelijk toch wel doorgaat, want het is echt belangrijk om zo'n dag als vandaag te vieren", zegt de 20-jarige zanger. "Ik ben enorm vereerd dat ik dan met mijn muziek op zulke podia mag staan en mijn muziek mag brengen naar de mensen en ze een beetje kan toespreken."

FLEMMING vindt ook dat het na een beladen dag met de Nationale Dodenherdenking goed is om nu op de vele festivals de vrijheid te vieren. "Ik vind het wel heel fijn dat die doorgaan", zegt de 28-jarige zanger. "Niet alleen voor mezelf, maar het is natuurlijk ook heel goed om stil te staan bij de dingen die er zijn gebeurd. Maar bij heftige dingen die we meemaken is het loslaten ook altijd heel goed. Dus ja, het is altijd goed om positief af te sluiten. En daar zijn natuurlijk de bevrijdingsfestivals perfect voor."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS