Ga naar de inhoud
25ste keer

Nu dan echt: PSV na zes jaar weer landskampioen na winst tegen Sparta

Beeld © Editorial / ANP

PSV is vandaag voor de 25ste keer landskampioen geworden. Door een 4-2-overwinning tegen Sparta Rotterdam zijn de Eindhovenaren niet meer te achterhalen voor Feyenoord, de laatst overgebleven concurrent.

Waar kampioenswedstrijden met regelmaat niet om aan te gluren zijn, stond deze wedstrijd vanaf het begin af aan bol van het spektakel. PSV leek vrij nerveus van start te gaan. Het eerste gevaar kwam dan ook van de bezoekers: Sparta-aanvaller Metinho probeerde het maar eens, maar zijn schot ging over.

Toch konden Metinho en Sparta even later alsnog juichen: na een mooie actie van Saïd Bakari die zijn directe tegenstander een panna uitdeelde, schoot Metinho hard raak: 0-1.

Blunders Benítez

Toen ook de door het hele seizoen heen vrij betrouwbare keeper Walter Benítez enkele keren blunderde, werd het toch wat stiller in het Philips Stadion.

De Argentijn, die recent nog zijn debuut maakte in het nationale elftal, nam een bal eerst nog verkeerd aan bij een terugspeelbal wat de bezoekers een hoekschop opleverde. Uit die hoekschop werd Sparta nog bijna gevaarlijk toen de doelman een ogenschijnlijk simpele vangbal moest lossen.

Toch wist Benítez PSV ook nog te redden van een grotere achterstand. Vlak na het eerste doelpunt moest de keeper ingrijpen op een gevaarlijk schot van Camiel Negli. De Eindhovense ploeg was duidelijk zichzelf niet in de openingsfase.

Dat veranderde toen PSV na twintig minuten met enig geluk op gelijke hoogte kwam. Uit een goed genomen corner kwam de bal met wat geluk op de borst van Jerdy Schouten, via de benen van Sparta-speler Saïd Bakari ging de bal uiteindelijk over de lijn.

Bakayoko

Met een gelijkspel zou PSV al kampioen worden, al zou het feest natuurlijk pas echt compleet zijn met een overwinning voor eigen publiek. Vrij snel na de gelijkmaker kwamen de Eindhovenaren ook op voorsprong. Aanvaller Johan Bakayoko kon de bal van dichtbij binnen tikken.

Maar dat feestje was van korte duur. Waar de eerste papieren kampioenschalen op de tribune al even zichtbaar waren, verdwenen ze ook weer net zo snel. Na een half uur spelen stond het weer gelijk nadat Sparta-aanvaller Koki Saito de bal via het hoofd van Olivier Boscagli in het net werkte. Met een gelijkspel, en daardoor enigszins geïrriteerde PSV'ers, zochten beide ploegen de kleedkamer op.

In de tweede helft kwam Sparta opnieuw voortvarend uit de kleedkamers, maar ditmaal lukte het de ploeg niet om snel te scoren. Waar coach Peter Bosz het hele seizoen bij PSV al niet genoegen neemt met minder, wisselde hij na een uur aanvallend om zijn intenties duidelijk te maken aan zijn team en het publiek.

Feest in Eindhoven

In de 68ste minuut leverde dat resultaat op: een slim genomen vrije trap zette Olivier Boscagli vrij voor keeper Nick Olij. De Fransman, die eerst dus nog de 2-2 in eigen goal werkte, werkte vakkundig af.

Toen tien minuten later verdediger en kind van de club Jordan Teze ook nog de 4-2 binnenwerkte, kon het feest in Eindhoven helemaal niet meer stuk.