Terug naar de krant

‘Europese inlichtingendiensten waarschuwen voor gewelddadige Russische sabotageacties’

Leeslijst Nieuws
Inlichtingen Rusland zou agressievere sabotageacties in Europa aan het voorbereiden zijn, volgens de Financial Times. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan bom- en brandaanslagen en het saboteren van infrastructuur.
Leeslijst

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties in Europa beraamt. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times zondag, op basis van analyses uit drie Europese landen. Het zou gaan om agressievere sabotages dan bijvoorbeeld de cyberaanvallen en desinformatiecampagnes die Rusland de afgelopen jaren sporadisch in Europa uitvoerde. De krant spreekt bijvoorbeeld van bom- en brandaanslagen en het saboteren van infrastructuur, rechtstreeks en via proxy’s.

Europese landen hebben de afgelopen maanden al verschillende (vermeende) pogingen gesignaleerd. Zo werden in Duitsland vorige maand twee Duits-Russische mannen opgepakt die plannen zouden hebben om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties. Eind april werden in het Verenigd Koninkrijk twee mannen aangeklaagd omdat ze brand hadden gesticht in een pakhuis met hulpzendingen voor Oekraïne.

Een inlichtingenbron zei tegen de Financial Times dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei fronten de grenzen zal blijven opzoeken in Europa, waarbij cyberaanvallen en desinformatiecampagnes ook nog steeds aan de orde kunnen zijn. De NAVO uitte eerder deze week al in een verklaring haar zorgen over de toenemende „kwaadaardige activiteiten op geallieerd grondgebied” door Rusland. Ze sprak van een „intensiverende campagne in het hele Euro-Atlantische gebied”.

Afgelopen zaterdag bracht het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma Pointer naar buiten dat er sterke aanwijzingen zijn voor Russische spionageactiviteiten in de Eemshaven. Dat zou gebeuren via Russische koelschepen van het visserijbedrijf Norebo, die iedere twee weken aanleggen in de Groningse haven.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in