Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Comité 4 en 5 mei kijkt terug op waardige herdenking: ‘Weer speelde rol in aantal aanwezigen’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kijkt terug op een waardige Nationale Herdenking op de Dam die onverstoord is verlopen. Volgens de organisatie waren er zo’n vijfduizend aanwezigen op de Dam, terwijl er voor tienduizend mensen plek was. ‘Waarschijnlijk heeft het weer een grote rol gespeeld.’

Van de 10.000 gereserveerde plaatsen op de Dam werden er op 4 mei maar zo’n 5000 gevuld.Beeld ANP

De extra beladen Dodenherdenking en het stiltemoment om 20.00 uur zijn zonder grote incidenten verlopen. Wel werden vier personen aangehouden die de orde zouden hebben willen verstoren. Rond de herdenking waren verschillende maatregelen genomen om de kans op ordeverstoringen te verkleinen. Bezoekers moesten van tevoren een plek reserveren en werden bij aankomst gefouilleerd.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt nog naar een precieze verklaring waarom er maar zo’n vijfduizend aanwezigen waren op de Dam. “Waarschijnlijk heeft het slechte weer een grote rol gespeeld. Bij andere herdenkingen in het land was dat ook een factor waardoor minder bezoekers op de been zijn gebracht. We hebben geen signalen ontvangen van een boycot of iets dergelijks,” zegt een woordvoerder.

Of het reserveringssysteem een rol speelde in het aantal aanwezigen, kan de woordvoerder niet zeggen. “Alle reserveringen waren tot het laatste moment vergeven. En tickets die werden geannuleerd, werden direct weer gereserveerd.”

Lokale herdenkingen

Burgemeester Femke Halsema liet na afloop weten terug te kijken op ‘een waardige herdenking, voor overlevenden, nabestaanden en alle andere aanwezigen’.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité, dat gaat over lokale herdenkingen in de stad, kijkt terug op een ‘indrukwekkende dag in de stad’. “Met enorm drukbezochte Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, zoals in de Centrale Markhallen en het Lloyd hotel, een mooie Stille Tocht en talloze waardige en rustig verlopen lokale herdenkingen onder paraplu’s. Na Theater na de Dam werd in ITA de overgang van herdenken naar vieren ingeluid met onder ander voordrachten door schrijver Adriaan van Dis en Dichter des Vaderlands Babs Gons,” aldus een woordvoerder van het comité.

‘Absoluut spannend’

Bij de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West heeft Martje Postma van het Comité 4 en 5 mei in Osdorp in haar acht jaar als voorzitter nog ‘nooit zo’n bijzondere herdenking’ meegemaakt. “Het was absoluut spannend vanwege de bijzondere omstandigheden, maar de sfeer gaf zo veel verbondenheid.”

Vlak na 20.00 uur klonk er in de verte geschreeuw, zonder dat dat tot veel commotie leidde. “Dat hoorden we, maar het was niet duidelijk wat er werd gezegd. Het kon ook gewoon een boze of verwarde man zijn.”

Het aantal aanwezigen bij de Sloterplas was beduidend lager dan voorgaande jaren. “Dat had voornamelijk te maken met de regen,” zegt Postma. “Al schat ik dat misschien tien procent niet durfde.”

Ook bij de herdenking op het Sierplein, waar eveneens minder mensen waren dan vorig jaar, klonk in de verte geschreeuw rond het stiltemoment. “Eén iemand riep iets in de verte, maar dat heeft de bijzondere en verbindende herdenking niet verstoord,” aldus Simone Vincent, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Slotervaart.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...