Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima komen aan bij Koninklijk Theater Carre, voorafgaand aan het 5 mei-concert op de Amstel. Het concert vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima komen aan bij Koninklijk Theater Carre, voorafgaand aan het 5 mei-concert op de Amstel. Het concert vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. © ANP

TERUGLEZEN | Dertigste 5 mei-concert afgesloten en koningspaar uitgezwaaid

BevrijdingsdagHet dertigste 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is zondag afgesloten. Het koningspaar is traditiegetrouw uitgezwaaid, op het lied We’ll Meet Again, terwijl zij met een boot over de Amstel wegvoeren. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden zondagavond ontvangen bij het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, voorafgaand aan het traditionele 5 mei-concert op de Amstel. Onder anderen April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis traden op bij het concert. Dit liveblog over Bevrijdingsdag is afgesloten.

  1. ‘Strengste asielbeleid ooit’ moet vooral uitstralen: asielzoekers zijn niet welkom in Nederland
    PREMIUM

    ‘Strengste asielbe­leid ooit’ moet vooral uitstralen: asielzoe­kers zijn niet welkom in Nederland

    De asielparagraaf in het hoofdlijnenakkoord staat vol spierballentaal. Er komt een ‘asielbeslisstop’ en wie steelt krijgt geen opvang. Een nieuwe crisiswet en een Europese uitzonderingspositie zijn opgeschreven alsof die ‘direct’ te regelen zijn. Alle retoriek ademt één doel: asielzoekers afschrikken. Maar het effect laat jaren op zich wachten. En in het begin bereikt zo’n strenge wet zelfs vaak het tegenovergestelde, ziet een onderzoeker.
  2. Een hoog IQ, maar door de adhd wilde school voor Jan niet lukken: ‘Interesseerde me helemaal niets’
    PREMIUM
    BUITENBEENTJES

    Een hoog IQ, maar door de adhd wilde school voor Jan niet lukken: ‘Interes­seer­de me helemaal niets’

    In de rubriek Buitenbeentje gaat ‘juf Sofie’ elke maand in gesprek met iemand voor wie het schoolsysteem niet zo vanzelfsprekend is, maar die toch ‘geslaagd’ is. Deze keer: Jan Walenkamp (20). Hij kon op de basisschool zijn aandacht er niet bij houden. Een hoog IQ, maar geen ster in boekenkennis. Hij ging naar het mbo en werkt inmiddels op hbo-niveau als 1e monteur bij De Nie Installatietechniek in Leiden. Hij is altijd bezig, de jongen met de gouden handjes, en helemaal op zijn plek. ,,De structuur is goed voor mij.”