Verdachte aanval Duitse Europarlementariër meldt zich bij politie

Nieuws
Een Duitse tiener heeft zichzelf aangegeven na de mishandeling van een Europarlementariër. De politie meldt dat de verdachte een 17-jarige jongen is. Zijn verklaring wordt onderzocht.
anp
zondag 5 mei 2024 om 13:02
Afbeelding
beeld anp

De tiener zou hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor het neerslaan van de sociaaldemocraat Matthias Ecke. Die werd vrijdag zwaar mishandeld terwijl hij verkiezingsposters ophing in Dresden, naar verluidt door vier jongemannen.

Getuigen vertelden dat de aanvallers van de politicus donkere kleding droegen. Het zou mogelijk om een extreemrechtse groep gaan. De politie geeft aan dat het nog onduidelijk is wie de andere drie leden van de groep zijn.

De aanval op de 41-jarige Ecke leidde tot grote verontwaardiging, ook buiten Duitsland. Bondskanselier Olaf Scholz, een partijgenoot van het slachtoffer, en prominente Europese politici spraken hun afschuw uit over de aanval.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool.

Afbeelding

Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

Afbeelding

Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

Afbeelding

Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt.

Afbeelding

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam.