RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuwe wet

Israëlische regering sluit lokale afdeling nieuwszender Al Jazeera

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de Knesset, het Israëlische parlement, samen met onder meer minister Benny Gantz. Beeld © REX by Shutterstock

De Israëlische regering heeft vandaag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. De maatregel gaat per direct van kracht.

Het Israëlische parlement stemde begin vorige maand in met een wet die de regering de bevoegdheid geeft om buitenlandse zenders te verbieden als die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Premier Benjamin Netanyahu noemt Al Jazeera nu in een verklaring een 'opruiingskanaal'.

De minister van Communicatie, Shlomo Karhi, zei eerder dat Al Jazeera verboden zou worden. Hij vindt dat de zender fungeert als 'propagandakanaal van Hamas', de Palestijnse beweging waartegen Israël oorlog voert. "Er zal geen persvrijheid zijn voor spreekbuizen van Hamas."

Volgens de Israëlische krant Haaretz zal ook de website van Al Jazeera uit de lucht worden gehaald en worden kantoren gesloten.

VN-onderzoek:
Lees ook:
VN-onderzoek: nog geen bewijs dat UNRWA-leden banden met Hamas hadden

Al Jazeera doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza en is een van de weinige nieuwszenders die daar nog journalisten heeft. Karhi beschuldigde journalisten van de Qatarese zender ervan banden te hebben met Hamas, al leverde hij daar geen bewijs voor. Al Jazeera ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Al Jazeera heeft verontwaardigd gereageerd op het besluit van de Israëlische regering. "De achtergrond van dit besluit is niet professioneel of journalistiek, maar politiek", zei redactiechef Waleed Omari voor Israël en de Palestijnse gebieden tegen persbureau Reuters. Hij zei dat juridische stappen worden voorbereid.

'Kwalijke beslissing'

Volgens de wet die vorige maand werd aangenomen kan de regering een buitenlandse nieuwszender voor 45 dagen sluiten. Na deze termijn kan besloten worden om dit te verlengen tot eind juli of tot het einde van de militaire operatie van Israël in Gaza. 

De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) noemt het een 'kwalijke beslissing'. "Dit past in onze ogen niet bij een democratische staat als Israël. Het staat in contrast met waar Israël zelf ook voor staat en is daarmee een onverstandig besluit", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. 

"We hebben eerder al gevraagd om een gesprek met de Israëlische ambassade. Dit lijkt me iets waar we ook aandacht voor zullen vragen."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.