Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Roermond

Nieuws
Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.
anp
zondag 5 mei 2024 om 13:17 aangepast 7 mei 2024 18:22
Afbeelding
beeld anp

"Voor ons allemaal is vrijheid zo normaal", zei Rutte in een korte toespraak voordat hij het vuur aanstak. "Dat je kan doen wat je wil doen, dat je kunt staan waar je wil staan, dat je kunt zijn wie je bent en kunt geloven wat je wilt. Maar dat is niet overal op de wereld zo."

Rutte riep daarom op om met elkaar te vechten voor vrijheid en tegen discriminatie. Als mensen zich daaraan schuldig maken, moeten we onze mond opentrekken en zeggen dat dat onacceptabel is, zei hij. "Anders gaat dat door en dan komt uiteindelijk weer de rot in de samenleving. Dat mogen we met elkaar niet laten gebeuren. Daar gaat vandaag over."

Speciaal programma

Het bevrijdingsvuur was vanuit Wageningen naar Roermond gebracht door leden van de Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup (EREK). Op het festivalterrein in Roermond worden zondag ongeveer 35.000 bezoekers verwacht. Elders in Roermond, op de Markt bij de Sint Christoffelkathedraal, wordt zondagmiddag een vrijheidsmaaltijd gehouden, een essentieel onderdeel van de viering. Daarbij gaan mensen met elkaar in gesprek over vrijheid. Onder hen veel 18-jarige scholieren, die voor het eerst hun stemrecht mogen gebruiken.

Aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur ging een speciaal programma vooraf in de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Toonaangevende nationale en Limburgse artiesten drukten hun gevoel voor vrijheid uit in zang, dans, muziek en andere kunstvormen. Jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalvez-Ho Kang You hield er de 5 mei-lezing over het belang van de rechtstaat bij het beschermen van ieders vrijheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

Afbeelding

Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool.

Afbeelding

Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

Afbeelding

Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

Afbeelding

Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

Afbeelding

Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt.