Direct naar artikelinhoud
OverzichtOorlog in Oekraïne

‘Poetin imiteert opzettelijk dingen die Hitler deed’: 10 artikels over de oorlog in Oekraïne van deze week

Vlnr. de begrafenis van een Oekraïense militair in Lviv, een groep Russische soldaten op een trainingsterrein in Loehansk en het 'Harry Potter'-kasteel in Odessa dat door Rusland is gebombardeerd.Beeld AFP/Photo News

Wat is er deze week gebeurd in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne? Met dit overzicht van 10 artikels bent u weer helemaal mee.

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne ook in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

1. ‘Het Russische leger heeft twee opties voor het aankomende offensief’: Oekraïne trekt zich terug, maar doet dat niet zomaar

Het Oekraïense leger heeft zich op verschillende plaatsen moeten terugtrekken in de provincie Donetsk, zo geeft de opperbevelhebber toe. Reden tot paniek?

Neen, het past in een doelbewuste strategie, zegt Mart de Kruif, oud-commandant van de Nederlandse landmacht. “Het leger is de controle over de verdediging niet kwijt.”

Lees het interview.

Een Oekraïense brigade in de regio Cherson.Beeld Getty Images

2. Kan inzet van AI op het front het tij keren? Oekraïners hebben alvast veel hoop

Project Maven, een nieuwe AI-tool voor het detecteren van potentiële doelwitten op het slagveld met behulp van dronebeelden, moest een revolutie teweegbrengen in de moderne oorlogsvoering. Maar de oorlog in Oekraïne maakt duidelijk hoe moeilijk het is om 21ste-eeuwse data in 19de-eeuwse loopgraven te krijgen.

“We hebben een tijdje gedacht dat dit een cyberoorlog zou worden. Maar daarna begon het er voor ons eerder als een ouderwetse tankstrijd uit de Tweede Wereldoorlog uit te zien.”

Lees de analyse.

Oekraïense militairen bereiden een testvlucht met twee drones voor.Beeld AFP

3. ‘We zullen ze van de vliegbases op de Krim verdrijven’: Oekraïne zet nieuwe ATACMS-raket nu volop in

De langeafstandsversie van de ATACMS-raket, waarop Oekraïne lang heeft moeten wachten, zou volgens de Russen nu meermaals zijn ingezet op de Krim. Met de Amerikaanse raket probeert Kiev cru­ciale vijandelijke posities op het schiereiland uit te schakelen.

“Het is net als met de zeevloot”, zegt president Volodymyr Zelensky. “We hebben ze uit onze territoriale wateren verdreven. Nu zullen we ze van de vliegbases op de Krim verdrijven.”

Lees het bericht.

Het Amerikaanse leger voert in 2021 een test uit in New Mexico met de ATACMS-raket.Beeld AP

4. Waarom het Westen nú voluit Oekraïne moet steunen: ‘We denken dat de Russen zo kunnen blijven doorvechten. Maar dat kunnen ze niet’

“Poetin imiteert opzettelijk dingen die Hitler deed”, zegt vermaard historicus Timothy D. Snyder. Een gesprek over het voordeel van de Russen, de wraakzucht van Trump en vrijheid.

“We hebben samen economieën die 250 keer zo groot zijn als de Oekraïense economie en we zijn 25 keer zo groot als de Russische economie. We hadden in staat moeten zijn om onze economische macht meteen in een militair voordeel voor Oekraïne te vertalen, en dat hebben we niet gedaan.”

Lees het interview.

Timothy D. Snyder: ‘Als Rusland wint, wordt het héél ongemakkelijk voor Europa.’Beeld TT News Agency / Imageselect

5. Neutraliteit, gifpillen en de rol van Boris Johnson: steeds meer details bekend over mislukte vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland

Voor wie het zich nog herinnert: in de eerste weken na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 spraken beide partijen nog over vrede. Kunnen de contouren van die gesprekken, waarover meer details vrijkomen, vandaag nog nuttig zijn?

“Ik heb het al in zo veel onderhandelingen meegemaakt: elementen die ooit van tafel waren geweerd, worden later opnieuw gerecycleerd.”

Lees het artikel.

Gesprekken tussen Oekraïense (links) en Russische (rechts) onderhandelaars in Wit-Rusland begin maart 2022. Tweede van links is toenmalig Oekraïense minister van Defensie Oleksej Reznikov.Beeld EPA

6. Oekraïne beschuldigt Rusland van inzet clustermunitie bij het bestoken van ‘Harry Potter-kasteel’ in Odessa

Rusland heeft de Oekraïense stad Odessa maandag aangevallen met clustermunitie om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, beweert Oekraïne. Meestal vallen de Russen de haven van de stad aan de Zwarte Zee aan, maar maandag werd een academiegebouw getroffen, waarbij vijf doden vielen.

Lees het bericht.

Oekraïense brandweerlui bij het brandende kasteel in Odessa.Beeld ANP / EPA

7. Van ‘gasmaskerbreker’ uit WO I tot clustermunitie: dit zijn de verboden wapens van Poetin

Er zijn meer en meer beschuldigingen tegen Rusland over het gebruik van chemische en andere verboden wapens. Zal Rusland er ooit verantwoording voor moeten afleggen?

“In de Veiligheidsraad van de VN heeft Rusland vetorecht. Dat orgaan is door de oorlog in Oekraïne zo goed als dood. Van sancties trekt Rusland zich ook geen moer meer aan.”

Lees het artikel.

Een droneaanval heeft vernieling gezaaid in Odessa.Beeld AFP

8. ‘Ze zullen nooit lang aan het front kunnen opereren’: kunnen Belgische F-16’s oorlog in Oekraïne in andere plooi leggen?

België zal mogelijk dit jaar al enkele F-16’s naar Oekraïne sturen. Het gaat om maximaal vier toestellen. Maar volgens oud-kolonel Roger Housen zal de brede inzetbaarheid van de F-16’s, een “multi-role”-gevechtstoestel, in de praktijk erg beperkt blijven.

“Ze zullen weinig klaarspelen. Dat komt omdat F-16’s pas renderen als ze deel uitmaken van een functionerend ecosysteem.”

Lees het artikel.

Een F-16-gevechtsvliegtuig.Beeld AP

9. ▶ Oekraïne voert met nieuwe Amerikaanse raketten ‘mogelijk een van dodelijkste aanvallen van de oorlog’ uit op Russisch trainingskamp

Oekraïne heeft deze week een militair oefenterrein van het Russische leger aangevallen in de bezette regio Loehansk. Dat gebeurde met vier Amerikaanse ATACMS-raketten. Beelden tonen hoe de raketten inslaan en een grote groep van meer dan honderd Russische soldaten raken.

Lees het artikel.

Dronebeelden die vooraf door het Oekraïense leger werden gemaakt tonen meer dan honderd Russische militairen op het terrein.Beeld rv

10. Honderden kilometers nieuwe loopgraven moeten Russen tegenhouden aan het Oekraïense front. Maar is dat nog op tijd?

Oekraïne legt honderden kilometers aan nieuwe verdedigingslinies aan om de gestage Russische opmars te stoppen. Maar analisten betwijfelen of de linies volstaan om een doorbraak te voorkomen.

“Deze periode is waarschijnlijk de kwetsbaarste tijd voor Oekraïne”, zei Michael Kofman, militair analist van de Amerikaanse denktank Carnegie, vorige week in de podcast The Russia Contingency. Hij spreekt van “een van de uitdagendste situaties” sinds de invasie wegens het Oekraïense tekort aan linies, gecombineerd met tekorten aan luchtafweer, artillerie en mankracht.

Lees de analyse.

Oekraïense militairen van de 63ste brigade verschansen zich in een loopgraaf in de buurt van Kreminna, in het oosten van Oekraïne.Beeld Anadolu via Getty Images