RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nationale Herdenking

Vijf arrestanten rond dodenherdenking Dam weer vrijgelaten

Een man werd gisteren op het Rokin opgepakt door de politie. Beeld © Editorial / Olaf Kraak Fotografie

De vijf mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden. Een 41-jarige man werd gisteren eerder op de dag al opgepakt voor opruiende teksten die hij op sociale media zou hebben gezet.

Even voor het stiltemoment om 20.00 uur werd een 53-jarige man uit Amstelveen opgepakt omdat hij een spandoek wilde ontvouwen. Kort daarna werden een man en een vrouw aangehouden die vermoedelijk bij de man met het spandoek hoorden, zegt de politie.

De drie horen bij een groepje demonstranten dat, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. Een van werd aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen. De rest van de groep bleef gewoon stil tijdens de twee minuten stilte die werd gehouden om 20.00 uur.

Aan het begin van het stiltemoment werd een van de mannen aangehouden, bekijk de beelden hier:

Man aangehouden tijdens stiltemoment dodenherdenking

00:16
Op beeld is te zien hoe meerdere politieagenten de man overmeesteren en meenemen.

"Mijn cliënten keren zich tegen de financiële steun die de EU en Nederland geeft aan de Oegandese president Yoweri Museveni", zei advocaat Willem Jebbink, die de drie bijstaat, eerder. "Zij noemen het hypocriet dat de Nederlandse koning en premier tijdens de herdenking pretenderen dat een genocide zoals in de Tweede Wereldoorlog nooit meer zou kunnen voorkomen, terwijl Museveni wordt gesteund."

Jebbink zei eerder te betwijfelen of de aanklacht kan worden bewezen. "Het lijkt er bijvoorbeeld op dat twee van hen überhaupt niets verwijtbaars hebben gedaan."

TikTok

Kort na het stiltemoment werd een 24-jarige man uit Nijmegen aangehouden op de Dam. De politie had een melding gekregen dat de man via een TikTok-livestream zou hebben gezegd hij de orde wilde verstoren op het Amsterdamse plein. Ook hij is vrijgelaten.

Bekijk ook: Zo ging het fouilleren van bezoekers tijdens de dodenherdenking op de Dam

00:56
Van tevoren werd iedereen gefouilleerd en er was slechts plaats voor 10.000 mensen op de Dam in plaats van de gebruikelijke 20.000.