RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Diplomatieke crisis

Spaanse minister en Argentijnse president ruziën na beschuldiging van drugsgebruik

Javier Milei en Pedro Sánchez. Beeld © ANP/EPA

Er is een diplomatieke crisis uitgebroken tussen Spanje en Argentinië. Een Spaanse minister zegt te weten dat de Argentijnse president Javier Milei drugs gebruikt. Milei haalt in een reactie uit naar de Spaanse premier Pedro Sánchez en noemt hem een minister-president die gevaarlijk is voor vrouwen in Spanje.

Het is de eerste rel tussen Milei en een Europese regering. Sinds hij in december president werd, heeft de Argentijnse president al hoogoplopende ruzies gehad in Zuid- en Midden-Amerika. Nu dus ook met Spanje, al was het opmerkelijk genoeg niet Milei die begon. Dat was wel Oscar Puente, de Spaanse minister van Verkeer, en de man die wordt gezien als de grootste politieke vertrouweling van premier Sánchez.

Middelengebruik

Tijdens een bijeenkomst met leden van de sociaaldemocratische partij zei Puente dat hij er zeker van is dat de president van Argentinië een 'innemer van substanties' is. Puente beschrijft een situatie die hem daarvan overtuigde: "Toen hij naar buiten kwam, was hij in een staat van net na het innemen van ik weet niet welke stoffen."

Het duurde niet lang voor er een reactie kwam uit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In een officiële mededeling richt Milei zich tot premier Sánchez. Milei vraagt zich af waarom de valse beschuldiging over drugsgebruik nodig was. Want Sánchez heeft, zo schrijft Milei, 'grotere problemen om zich zorgen over te maken, zoals de beschuldiging van corruptie, gepleegd door zijn echtgenote'. 

Een Spaanse onderzoeksrechter startte anderhalve week geleden een corruptieonderzoek tegen Sanchez' vrouw Begoña Gomez. Bedrijven waarmee zij banden had, zouden overheidsopdrachten en regeringssteun hebben ontvangen.

Milei
Lees ook:
Milei is pas net aan de macht, maar nu staat Argentinië al op z'n kop

Gevaar voor vrouwen en middenklasse

Daar laat Milei het niet bij in zijn reactie. Hij noemt premier Sánchez een gevaar voor vrouwen omdat hij ‘illegale immigratie toestaat ​​van degenen die hun fysieke integriteit bedreigen’. Hij vindt Sánchez ook een gevaar voor de Spaanse middenklasse, want die zou lijden onder het ‘socialistisch beleid dat alleen maar armoede en de dood brengt’.

De reactie die daar weer op volgde vanuit Madrid lijkt de boel niet te sussen. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt alles te verwerpen wat Milei in zijn reactie schrijft. Over de beschuldiging van drugsgebruik waar alles mee begon, zegt de minister niets. Hij biedt er ook geen excuses voor aan.

In Spanje wordt gesproken over de ernstigste crisis tussen Spanje en Argentinië sinds 1863, toen de twee landen vriendschappelijke banden aangingen. Die vriendschap vertaalt zich ook in financiële belangen. Spanje is de nummer 2 op de lijst van grootste buitenlandse investeerders in Argentinië, na de Verenigde Staten. Er zitten 136 grote Spaanse bedrijven in het land, met vestigingen, mensen en geld. Voor hen is deze ruzie geen goed nieuws. Ze zaten toch al in onzekerheid over wat het beleid gaat worden van Milei richting buitenlandse ondernemingen.

Bezoek geeft nog meer spanning

Het is de vraag hoe deze ruzie opgelost moet worden. De rechtse Spaanse oppositie weet het wel. Die vindt dat de man met wie het begon zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Ze eisen het aftreden van minister Puente.

De kans dat deze ruzie nog doorgaat is behoorlijk. Over twee weken komt Javier Milei naar Spanje, maar hij heeft dan geen ontmoeting met premier Sánchez. Dat is zeer ongebruikelijk voor een buitenlands staatshoofd dat Spanje bezoekt. Wel gaat Milei naar de aftrap van de campagne voor de Europese verkiezingen van de radicaal rechtse partij VOX. En dat is nu net de partij waar premier Sánchez altijd het hardst mee botst.

Milei en Sánchez schuwen conflict niet

Hoewel hij pas vijf maanden aan de macht is, heeft president Javier Milei al wat harde internationale confrontaties achter de rug. De meest heftige was met Colombia. Dat leidde er zelfs toe dat Colombia Argentijnse diplomaten het land uitzette. Ook met de Mexico belandde Milei in een diplomatieke rel en de betrekkingen tussen Argentinië en China zijn op een dieptepunt.

Sánchez heeft ook enkele diplomatieke crises op zijn naam staan. Vorig jaar november zette Israël de Spaanse ambassadeur het land uit. Sánchez had zich in een tv-interview ongekend hard uitgesproken. Met Marokko leefde Sánchez jarenlang op gespannen voet. Uitspraken over de Westelijke Sahara en de enclaves Ceuta en Melilla, vielen bij de regering van Marokko helemaal verkeerd.