Direct naar artikelinhoud
ReportageNachtbus

Als de nachtbus optrekt, tollen de passagiers na een stapavondje door het gangpad

In de nachtbus tussen Zoetermeer en Leiden.Beeld Rosalie van der Does

Nachtbussen voor uitgaanspubliek verdwenen tijdens de coronacrisis en vele keerden niet meer terug. Jonge gemeenteraadsleden in Zoetermeer sprongen op de bres en nu rijdt een particuliere vervoerder de (veelal) jongeren veilig naar huis.

Het is net na tweeën ’s nachts als wethouder Ingeborg ter Laak (verkeer) de bus instapt op station Zoetermeer Centrum-West. Ze oogt een stuk wakkerder en frisser dan een drietal jonge meiden die net voor haar de bus uitstappen. Om de meiden hangt een zweem van alcohol heen. De bus bracht hen van een verjaardagsfeestje in Leiden weer thuis in Zoetermeer. Deze vrijdagavond rijdt Ter Laak een ritje mee met de nachtbus.

Het had niet veel gescheeld of deze nachtbus was na corona niet teruggekeerd. Jonge gemeenteraadsleden van Zoetermeer dienden een motie in waarin de wethouder werd gevraagd om Zoetermeerse jongeren van nachtelijk vervoer te voorzien. De motie werd aangenomen en de gemeente huurt sinds februari een particulier vervoersbedrijf in om nachtelijke reizigers iedere vrijdag- en zaterdagnacht een rit aan te kunnen bieden.

Kostbaar vervoer

En dat mag wat kosten: de raad zette 600.000 euro apart voor het plan. Hiermee kunnen de bussen de komende drie jaar rijden, vertelt Ter Laak nog voor de nachtbus op het verlaten station arriveert. Terwijl de bus het station binnenrijdt, wordt duidelijk waarom het nachtvervoer zo kostbaar is: de drie jonge meiden zijn de enige passagiers tijdens deze rit.

Vanwege personeelstekort bleven vooral buslijnen met weinig passagiers na de coronacrisis uit. Vaak viel ook de nachtbus daaronder. In onder andere de Hoeksche Waard, Ruinerwold en Nijmegen verenigen jongeren of ondernemers zich voor de terugkomst van de nachtbus, bijvoorbeeld middels petities.

In Zoetermeer vonden de jongeren elkaar in de gemeenteraad en dwongen de terugkomst van de nachtbus af via een motie. Het was lang twijfelachtig of de nachtbus tussen Zoetermeer en Leiden, van de vervoerder Arriva, in de nieuwe dienstregeling opgenomen zou worden. Daar wilden de jonge raadsleden niet op wachten. Maar een gemeente mag niet zomaar zelf ‘openbaar vervoer’ aanbieden, legt Ter Laak uit. “We moesten ontheffing aanvragen bij de provincie om zelf openbaar vervoer te mogen organiseren. Het was een heel juridisch traject.”

Een kaartje kopen in de bus

Bij station Leiden staat de tweeëntwintigjarige Christoforos Asimakis bij de bushalte. Het is uitgestorven op het plein voor het station. De borden waar overdag de dienstregeling op wordt getoond, staan nu volledig op zwart. De vertrektijden van de bussen zijn ook niet te zien in de reizigersapp 9292 en dus kijkt Asimakis altijd ter plekke of hij op tijd is voor de bus. Hij werkt als barman in Den Haag, kwam met de nachttrein naar Leiden en is blij dat hij vanavond niet met de fiets van daaruit naar zijn huis in Zoetermeer hoeft.

Er ontstaat nogal eens verwarring bij passagiers, vertelt buschauffeur Stefan Vogelaar (48). “We werken samen met Arriva en maken gebruik van hun bussen, het lijkt dus een gewone bus. Alleen rijdt er op deze rit een beveiliger mee.” Soms proberen reizigers in of uit te checken met hun ov-kaart, uit macht der gewoonte. Maar voor deze ritten koop je een kaartje in de bus. Een ritje kost 6,50 euro en dat geld komt direct bij de gemeente terecht.

Veilig thuiskomen

Als de bus optrekt, tollen de net ingestapte passagiers bijna door het gangpad. Naast Asimakis heeft ook een viertal feestgangers de weg naar de nachtbus gevonden. De genuttigde drankjes maken hen extra spraakzaam. De busrit verbindt. Zonder dat de reizigers elkaar kennen ontstaat er een geanimeerd gesprek over het belang van de nachtbus en de bereikbaarheid van Zoetermeer.

“Als de nachtbus er niet was dan waren we vanavond niet op stap gegaan”, zegt Lydia Holwerda (51). “Ook al moet je twintig minuten wachten op een bus, als je weet dat je thuis kunt komen, dan geeft dat een veilig gevoel.” Als ze ontdekken dat de wethouder meereist, initieert een van de passagiers spontaan een applaus om haar te bedanken. Het alternatief is namelijk een dure taxi, of erger nog, op de fiets terug. Daar moet geen van de feestbeesten aan denken.

Lees ook:

GroenLinks-PvdA en NSC vinden dat provincie zelf ov moet kunnen regelen

Veel lege bussen of zelfs helemaal geen bussen. Het openbaar vervoer buiten de stad werkt niet overal naar wens van reizigers. GroenLinks-PvdA en NSC stellen voor dat de provincie het vervoer zelf kan regelen.