RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
4000 toeschouwers

Nationale Dodenherdenking verloopt rustig, wel aanhoudingen bij start stiltemoment

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Beeld © ANP

De Nationale Dodenherdenking op de Dam en de herdenking op de Waalsdorpervlakte zijn rustig verlopen, zonder hoorbare verstoringen. Op beelden van RTL Nieuws is te zien dat een man met een spandoek door de politie werd aangehouden op de Dam, bij de aanvang van het stiltemoment. De politie bevestigt dat hij is aangehouden.

Wat er precies op het spandoek stond, wil de politie niet zeggen. De man, Nico Schoonderwoerd, wilde met zijn actie aandacht vragen voor 'de genocide in Oeganda'. Dat bevestigt de actiegroep waar hij deel van uitmaakt aan RTL Nieuws. Volgens advocaat Willem Jebbink werden in totaal drie personen aangehouden.

Bekijk de beelden van de aanhouding hier:

In beeld: man aangehouden tijdens stiltemoment dodenherdenking

00:16
De man werd aan het begin van het stiltemoment aangehouden.

Eerste krans

Voorafgaand aan de twee minuten stilte hield schrijver Dido Michielsen de jaarlijkse 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zij riep in haar lezing op tot barmhartigheid en erbarmen. "Herdenkingen zijn de ogenblikken waarop oorlogen kunnen stoppen", zo besloot ze haar toespraak. "Twee minuten barmhartigheid als begin, een zachte oefening voor dagelijks gebruik."

De eerste krans op de Dam werd gelegd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daarna blies een militaire trompettist de Taptoe, waarna de twee minuten stilte volgden.

Lege Dam

Op X wordt opgelucht gereageerd op de veelal rustige verloop van de herdenking, al wordt ook opgemerkt dat het erg rustig was op de Dam. Naar schatting waren er ongeveer 4000 mensen aanwezig, terwijl er 10.000 toegangstickets waren verdeeld. In eerdere jaren waren er ongeveer 20.000 mensen op de Dam.

Terugkijken:
Lees ook:
Terugkijken: dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

"Wij houden het echt op het weer. We hebben geen signalen van een mogelijke boycot ontvangen en gaan ervan uit dat het weer voor mensen doorslaggevend is geweest om thuis te blijven", zegt een woordvoerder van het Comité 4 en 5 mei.

De mensen die de herdenking op de Dam wilden bijwonen, werden van tevoren gefouilleerd. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met de oorlog in Gaza. Onder meer de gemeente Amsterdam nam daarom extra maatregelen.

Rug toegekeerd

Tijdens de kranslegging van PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma keerden enkele personen in een stil protest hun rug naar de politicus. Linkse activist Frank van der Linde had de actie vooraf aangekondigd.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS