Direct naar artikelinhoud
Nationale herdenking

Halsema verwijst impliciet naar oorlog in Gaza

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, houdt een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam.Beeld ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maakte alsnog een impliciete verwijzing naar de oorlog in Gaza in haar toespraak op de Dam.

“Oude angst kan zomaar opvlammen”, zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bij de dodenherdenking, in een verwijzing naar de herinnering die mensen hebben aan oorlogsgeweld. “Bij het plotselinge geluid van een sirene. Als er gescholden wordt of er agressie is in onze straten. Als beelden van gruwelijk oorlogsgeweld onze huiskamers, onze harten binnendringen.”

Halsema haalde vervolgens Virrie Cohen in herinnering, de verpleegkundige die vele Joodse kinderen redde uit de Hollandse Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die plek in Amsterdam is nu het Nationaal Holocaust Museum gevestigd. De burgemeester deed ook een oproep de open samenleving te beschermen, en “op te staan tegen antisemitisme, tegen elke vorm van haat en discriminatie”.

Polarisatie

Eerder zei burgemeester Femke Halsema dat ze de oorlog in Gaza niet expliciet zou noemen in haar speech tijdens dodenherdenking op de Dam. De oorlog draagt volgens haar bij aan de polarisatie in de stad en daar wilde zij als burgemeester niet aan bijdragen. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Zo eisten ruim tweehonderd moskeeën vrijdagmiddag dat ze ook de situatie in de Gazastrook zou noemen.

“Het niet expliciet benoemen van de genocide in Gaza werkt juist polariserend”, zei Nourdin El Ouali, ondertekenaar namens de islamitische organisatie Spior, eerder tegen deze krant. Hij vroeg zich af wat herdenken voor zin heeft als er geen vertaling naar het heden wordt gemaakt. “We vinden de starre manier waarop we nu herdenken tekortdoen aan de lessen die we uit het verleden moeten trekken. Daarom is het belangrijk als de burgemeester benoemt dat er een mogelijke genocide plaatsvindt in Gaza, zoals dat vroeger hier ook gebeurde.”

Oorlog in Oekraïne

Zo nadrukkelijk heeft burgemeester Halsema het nu niet over Gaza, maar ze verwees aan het eind wel naar de diepe meningsverschillen in de samenleving die de oorlog veroorzaakt en naar oorlogsslachtoffers. “Soms klinkt een meningsverschil zo luid dat het ons mededogen overstemt. Laten wij een zacht gemoed hebben voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen. Laten we oog hebben voor iedereen die rouwt om alle kinderen die de wereld niet heeft kunnen redden.”

In 2022 verwees burgemeester Halsema op 4 mei impliciet naar de oorlog in Oekraïne. Toen zei ze “nu er weer oorlog is op ons continent, komen bij veel mensen herinneringen terug”.

Lees ook:Moskeeën: Halsema, benoem ook Gaza

De Amsterdamse burgemeester Halsema moet zaterdagavond in haar toespraak tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam ook de situatie in Gaza noemen. Dat eisen ruim tweehonderd moskeeën, verenigd in de K7.

‘Stop met herdenken van koloniale soldaten op 4 mei’

Het is niet meer van deze tijd dat tijdens de Nationale Herdenking óók Indië-soldaten worden herdacht, vinden diverse historici en vertegenwoordigers uit de Indische gemeenschap.