Direct naar artikelinhoud
Liveblog Bevrijdingsdag

Live Bevrijdingsdag: Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

De ambassadeurs van de Vrijheid tijdens een persmoment op Vliegbasis Gilze-Rijen.Beeld Brunopress

Na een rustig verlopen dodenherdenking is het Bevrijdingsvuur aangestoken in Wageningen. Volg het in ons liveblog al het nieuws rondom Bevrijdingsdag.

Live

  1. Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

    Claude, Flemming, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden. Toen de Ambassadeurs de lucht ingingen, was het droog en brak de zon een beetje door.

    Naast de Ambassadeurs treden zondag nog meer artiesten op tijdens de diverse bevrijdingsfestivals. Zo staan onder anderen ook Blanks (Noord-Brabant), Krezip (Zuid-Holland), Froukje (Friesland), Typhoon (Drenthe), Douwe Bob (Flevoland), Sophie Straat (Groningen), Rondé (Gelderland), Bente (Limburg), Suzan & Freek (Overijssel), Rolf Sanchez (Utrecht), Waylon (Zeeland) en Danny Vera (Noord-Holland) op de diverse podia. In totaal zijn er zondag driehonderd optredens verspreid over veertien steden en twaalf provincies.

    De Ambassadeurs vliegen met vier helikopters naar de verschillende festivals. Wende en Claude vliegen samen en daarnaast delen Flemming en Son Mieux een helikopter. Wende treedt als eerste op in Limburg en Claude wordt als eerste naar Groningen gevlogen. De zangeres treedt aansluitend nog in Gelderland en Haarlem op, de zanger gaat na zijn eerste optreden nog naar Utrecht, Limburg en Zeeland.

    Beeld Brunopress
  2. Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

    Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

    In het noorden begint de dag buiig. In het zuiden blijft het droog en wisselen wolken en zon elkaar af. Het wordt dan het niet warmer dan 10 graden. Tegen het middaguur, wanneer de meeste bevrijdingsfestivals van start gaan, verbetert het weerbeeld bijna overal. Lokaal is er nog een kleine kans op lichte regen, maar die bewolking trekt na korte tijd via het noorden weg.

    Het weerbureau verwacht dat het grootste deel van de middag droog blijft, met veel zon. Voor het midden en zuiden van het land liggen de maxima tussen de 16 en 18 graden, in het noorden is het iets koeler met temperaturen tussen de 14 en 15 graden.

    Beeld ANP
  3. Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

    De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken. Dat deden zij samen met burgemeester Floor Vermeulen op het plein voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.

    Na het ontsteken van het vuur brengen zo'n 2500 estafettelopers uit meer dan honderd gemeenten de vlam naar hun eigen gemeente voor Bevrijdingsdag. Het vuur wordt onder meer aangestoken op de veertien bevrijdingsfestivals die zondag in het land plaatsvinden.

    Naar verwachting gaan tien Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op 5 mei voorop in het Vrijheidsdefilé in de Gelderse stad, het traditionele defilé ter ere van de bevrijders en veteranen. Dat stond voorheen bekend als het Bevrijdingsdefilé, maar gaat vanaf dit jaar verder onder een nieuwe naam, als eerbetoon aan internationale militaire samenwerking. Dit jaar doet ook een klein aantal veteranen uit de Verenigde Staten, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne mee aan het defilé.

    Eerder op de avond waren er in Wageningen muzikale optredens van onder anderen Roxeanne Hazes, Soy Kroon en The Kik. Acteur Gijs Scholten van Aschat en de schrijvers Yvonne Keuls en Abdelkader Benali hielden een voordracht. Centraal stond dit jaar "de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking".

  4. Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

    Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten. Op de Dam was, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, een groepje demonstranten aanwezig dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. De overgebleven betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

    De politie meldde eerder dat kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam één demonstrant werd weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen.

    "Mijn cliënten keren zich tegen de financiële steun die de EU en Nederland geeft aan de Oegandese president Yoweri Museveni", laat advocaat Jebbink weten. "Zij noemen het hypocriet dat de Nederlandse koning en premier tijdens de herdenking pretenderen dat een genocide zoals in de Tweede Wereldoorlog nooit meer zou kunnen voorkomen, terwijl Museveni wordt gesteund."

    De drie kunnen volgens hun advocaat maximaal zes uur worden vastgehouden. "Ik verwacht dat ze snel weer vrij komen", stelt Jebbink. Hij betwijfelt of de aanklacht kan worden bewezen. "Het lijkt er bijvoorbeeld op dat twee van hen überhaupt niets verwijtbaars hebben gedaan."

  5. Comité 4 en 5 mei denkt dat regen rol speelde bij halflege Dam

    Dat er tijdens de Nationale Herdenking zaterdagavond maar 4000 bezoekers naar de Dam kwamen, terwijl er plaats was voor maximaal 10.000, heeft volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei mogelijk met het slechte weer te maken gehad. Rond 20.00 uur was regen voorspeld in Amsterdam. "Wij houden het echt op het weer. We hebben geen signalen van een mogelijke boycot ontvangen en gaan ervan uit dat het weer voor mensen doorslaggevend is geweest om thuis te blijven", zegt een woordvoerder van het Comité.

    Wie de Nationale Herdenking wilde bezoeken, moest zich dit jaar vooraf aanmelden. "Tot het laatste moment waren alle toegangsbewijzen vergeven. Er kwamen annuleringen binnen, maar er werden ook meteen weer nieuwe reserveringen gemaakt", zegt de woordvoerder. Bezoekers werd alleen om een voor-, achternaam en e-mailadres gevraagd. De organisatie van de herdenking kan op basis van die informatie geen conclusies trekken over de redenen waarom meer dan de helft van de mensen met een toegangsbewijs niet op kwam dagen, zegt de woordvoerder.

    Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam toegestaan. Ondanks het lage aantal bezoekers kijkt het Comité terug op "een waardige, onverstoorde herdenking". Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet na afloop weten terug te kijken op "een waardige herdenking, voor overlevenden, nabestaanden en alle andere aanwezigen". (ANP)

  6. Westerbork herdenkt laatste transport van bijna 80 jaar geleden

    Iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog via kamp Westerbork werd weggevoerd uit Nederland is zaterdagavond herdacht. De herdenking stond dit jaar in het teken van het laatste transport dat op 13 september precies 80 jaar geleden het kamp verliet.

    Op het laatste transport zat een groep 'onbekende kinderen'. Dat zijn kinderen die zonder ouders in Westerbork waren aangekomen en vaak alleen hun onderduiknaam wisten. Zij werden eerst naar concentratiekamp Bergen-Belsen vervoerd en vervolgens naar Theresienstadt. Daar werden de kinderen in mei 1945 door de Russen bevrijd.

    Marita Simons-Deen (1942) zat als peuter op het laatste transport. Zij vertelde tijdens de herdenking haar verhaal. "Het is een wonder dat ik hier sta", zei ze.

    Herinnering

    "Aan de eerste jaren van mijn leven heb ik geen herinnering. Ik hoor nog regelmatig feiten over mijzelf tijdens de oorlog, die ik niet kende", vertelde ze. "Ik wist niet dat ik een oorlogsverleden had. Pas later viel mij van alles op. Dat we kort na de oorlog arm waren. Dat niemand ons hielp. Dat ik geen papa, oma's en opa's had."

    In 2012 werd Simons-Deen benaderd door Mieke Tillema die een biografie wilde schrijven over haar schoonmoeder Ida Simons. "Door het zoeken naar gegevens, werd mijn interesse gewekt. Ik wilde steeds meer weten."

    Ongeschonden

    "De oorlog die ik eigenlijk niet bewust meegemaakt heb, kwam steeds dichterbij". Hierna haalde ze de Russische inval in Oekraïne en de aanval van Hamas op Israël aan. "Voor wat er nu gaande is, heb ik geen woorden en ik hoop dat er snel een vrede kan komen. Maar wat ik het ergste vind, is dat de Joden over de hele wereld schuldig worden bevonden aan wat er in Israël gebeurt."

    "Misschien lijkt uit mijn verhaal dat ik ongeschonden uit de oorlog ben gekomen. Enerzijds wel, anderzijds niet. Geen ouderliefde krijgen in je eerste levensjaren, geeft problemen voor alle kinderen. Alles overdenkende merk ik steeds meer dat ik moeite heb met hechten en met emoties, waardoor ik soms te direct overkom", besloot zij haar verhaal.

    De herdenking begon met een stille tocht. Ook werden er kransen en bloemen gelegd. (ANP)

  7. Dodenherdenking zonder problemen op het spoor en de weg

    Zowel op het spoor als op de weg is de dodenherdenking zaterdagavond probleemloos verlopen. Een woordvoerder van de NS zegt dat het om 20.00 uur net zo verliep als tijdens eerdere jaren; treinen stonden stil en op stations bleef het twee minuten stil.

    Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat "was het om 20.00 uur erg rustig op de weg". Veel weggebruikers stopten voor de dodenherdenking op een parkeerplaats. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat er iemand op de vluchtstrook heeft gestaan." Rijkswaterstaat riep de afgelopen dagen op veilig te herdenken op een parkeerplaats, en niet op de vluchtstrook te stoppen.

    Ook het vliegverkeer hield zaterdag net als tijdens voorgaande jaren rekening met de verschillende dodenherdenkingen. Tussen 20.00 en 20.03 uur werd op Nederlandse luchthavens niet getaxied of geland, zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Ook golden er beperkingen in het luchtruim boven de Dam in de uren rondom de Nationale Herdenking en boven bijvoorbeeld Loenen toen daar herdacht werd. (ANP)

  8. Ruben Hein legt krans tijdens Dodenherdenking op de Dam

    Ruben Hein heeft zaterdagavond een krans gelegd tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De muzikant deed dat in aanwezigheid van zijn vader, Peter Hein van 85 jaar. Hein zat als kind in de Tweede Wereldoorlog zonder zijn ouders ondergedoken op verschillende adressen, zo was te horen tijdens de tv-registratie van de herdenking op NPO 1.

    In de eerder opgenomen video die op de Dam te zien was, vertelde Hein (41) het verhaal van zijn vader. Hij vertelde onder meer dat de beide grootmoeders van zijn vader vergast zijn in vernietigingskampen. Ook stelde hij dat herdenken zin heeft. "Herdenken is zinvol als we leren dat een samenleving geen podium mag bieden aan haat en onverdraagzaamheid tegen wie dan ook. Educatie vormt de sleutel. Thuis en op school", aldus Ruben Hein.

    Hein legde de krans samen met de kleindochter van de 92-jarige Bert Woudstra, die ook als kind heeft moeten onderduiken. De krans die ze legden was voor de meer dan 100.000 Joden, Roma en Sinti die tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. (ANP)

  9. Halsema verwijst toch impliciet naar oorlog in Gaza

    De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema maakte toch wel een impliciete verwijzing naar de oorlog in Gaza in haar toespraak op de Dam.

    “Oude angst kan zomaar opvlammen”, zei Halsema in een verwijzing naar de herinnering die mensen hebben aan geweld in oorlogen. “Bij het plotselinge geluid van een sirene. Als er gescholden wordt of er agressie is in onze straten. Als beelden van gruwelijk oorlogsgeweld onze huiskamers, onze harten binnendringen.”

    Lees hier verder.

    Beeld REUTERS
  10. Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

    Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam was, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, een groepje demonstranten aanwezig dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. De overgebleven betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

    De demonstranten zijn boos dat "de genocide in Gaza veel aandacht krijgt, dat in tegenstelling tot de Oegandese genocides". Het legt volgens de betogers "de hypocrisie van het Westen" bloot. "Net als de ongewapende burgers van Gaza worden de Oegandezen geconfronteerd met wapens die door het Westen worden geleverd. Het neokoloniale beleid dat een heel continent verarmt en leidt tot stille genocides noemen we afrocide", stellen zij.

    De politie handelde snel toen duidelijk werd dat de demonstrant een spandoek wilde laten zien; met vier man voerden ze hem weg. Het stiltemoment is niet verstoord.  (ANP, Tobiah Palm)

  11. Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

    De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

    Rond de twee minuten stilte is een aanwezige door agenten verwijderd, toen de man van plan was een spandoek te tonen. Een verslaggever van het ANP zag dat sommige aanwezigen zichtbaar opgelucht reageerden nadat de twee minuten stilte zonder incidenten verliepen.

    Protesten

    De herdenking was omgeven met veel veiligheidsmaatregelen uit vrees voor protesten tegen de oorlog in Gaza. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er waren maximaal 10.000 mensen welkom. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

    Voorafgaand aan de Nationale Herdenking had een stille tocht door de oude Jodenbuurt plaats. Voor de wandeling hield onder meer Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdamse Comité 4 en 5 mei, een toespraak.

    Saamhorigheid

    "Waar woorden niet anders kunnen dan tekortschieten, lopen we in de cadans van de trommelaars in stilte door de straten. De straten die vol leven waren, leven, dat geen schijn van kans had", sprak Van Es. "Is het dan gek dat wij, in ons gehaaste leven, wij die dagelijks op de fiets of de fatbike door de straten racen, nu even stil willen zijn? Om in die stilte bij onszelf te rade te gaan over het leven in de straten van vandaag", vervolgde zij.

    Van Es benadrukte dat het dit jaar "meer dan ooit gaat over het belang van saamhorigheid en weerbaarheid, van meerstemmigheid ook, in deze stad, in Amsterdam". Zij besloot haar toespraak met de woorden: "Want als we zeggen 'dat nooit weer' dan zeggen we: we gedenken hen die geen schijn van kans hadden, zo lang, net zo lang, tot alleen daders geen schijn van kans zullen hebben." (ANP)

    AMSTERDAM, 04-05-2024, De Dam Nationale Dodenherdenking 2024 vanaf de Dam in Amsterdam met Koning Willem-Alexander en en Koningin Maxima. FOTO: NLBEELD/Patrick van Emst National Remembrance Day 2024 from Dam Square in Amsterdam with King Willem-Alexander and Queen Maxima.Beeld Brunopress
  12. Martin Bosma legt krans in Tweede Kamer, Natascha van Weezel spreekt over bedreigingen, toen en nu

    Politici zijn zaterdagmiddag bijeengekomen in Den Haag voor een herdenkingsbijeenkomst. In Nieuwspoort werden ook journalisten herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. 

    Kamervoorzitter Martin Bosma heeft zaterdag tijdens een besloten 4 meibijeenkomst in de hal van de Tweede Kamer de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bosma’s eerste herdenkingsbijeenkomst verliep rustig.

    Lees hier verder.

    Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang tijdens de jaarlijkse herdenking bij het nationaal monument erelijst van gevallenen in de Statenpassage van de Tweede Kamer. De Erelijst van Gevallenen omvat bijna 18.000 namen van militairen en verzetsmensen die in de oorlog zijn omgekomen. Beeld ANP
  13. Vierduizend mensen op halfvolle Dam

    Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren. Er waren op de Dam maximaal 10.000 toeschouwers welkom. In eerdere jaren was dat aantal twee keer zo hoog. 

    Op de dam wordt het steeds stiller en de geluiden van de duiven steeds luider. In de menigte, het achterste vak, staan ook Pia Dijkman uit Badhoevedorp en Petra dikker uit amsterdam. Ze staan hier elk jaar, maar dit jaar is het extra belangrijk, zegt Dijkman. “Ik ben kwaad dat mensen willen demonstreren. Niet hier. Niet nu.” De vrouwen wilde eigenlijk meelopen met de stille tocht — zoals ze elk jaar doen — maar het lukte ze niet om een kaartje voor de tocht te reserveren via het systeem. 

    Ze zijn niet zenuwachtig maar wel alert. "Ik heb ook de damschreeuwer meegemaakt", zegt Dikker. "Toen ging iedereen rennen, dat moeten we nu niet doen." (ANP, Tobiah Palm)

  14. Rijen bij toegangspoorten Dam door veiligheidsmaatregelen

    Er staan inmiddels flinke rijen bezoekers van de Dodenherdenking voor de toegangspoorten naar de Dam in Amsterdam. De sfeer is er gemoedelijk en het wordt steeds drukker. Waar eerst nog de zon scheen, regent het nu. Alle bezoekers moeten echter hun paraplu inleveren — die zijn dit jaar niet toegestaan. In de rij staat ook Tatjana Kozijn (36). Ze mag niet naar binnen, want ze heeft een verkeerd tijdslot en stapt uit de rij. "Vervelend", zegt ze. "Ik had deze via de insta van Femke Halsema gehaald. Daar stond dat er nog kaarten waren." 

    Stille tocht

    De 36-jarige Amsterdammer is hier voor het eerst. Ze wil het een keer meemaken, zegt ze. "Maar ik sta hier voor iedereen niet alleen voor de tweede wereldoorlog. Ik vind het jammer dat Femke niets zegt over Gaza, dat had ik wel van haar verwacht."

    Intussen tikt ze een mail naar het Nationaal Comité 4 en 5 mei over haar kaartje. Ze krijgt vrijwel direct antwoord: ze heeft per ongeluk een kaartje voor de stille tocht besteld, die komt tussen 7 en 8 uur aan. Net als ze op het punt staat het bij een andere rij te proberen kom die stille toch ook aan. Zo’n honderd mensen zijn de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster langs zes monumenten naar de Dam gelopen. Zwijgend sluit ze achteraan.

    Aan de andere kant van de straat staat dichter Benjamin Fro (30) met zijn vriendin Julia Alting (29). Hij heeft een gedicht voorgedragen voor de aanvang van de stille tocht. Maar de twee gaan niet naar binnen. "Ik vind het cru dat we nu wapens naar Israël sturen terwijl we een genocide herdenken", zegt Alting. Ook benjamin fro vindt dat Halsema het over Gaza zou moeten hebben. Zelf kreeg hij in zijn gedicht de vrijheid om het over alles te hebben

    De meeste mensen die de krant spreekt en naar binnen gaan vinden dat er juist niet over Gaza gesproken zou moeten worden. "Dit is niet het moment",  zegt Erik de hoon. Wel zijn de meeste mensen zenuwachtiger door de politieaanwezigheid.

    Zenuwachtiger

    Vlak voor de eerste spreker in de Nieuwe Kerk het woord neemt, steekt buiten de storm op. Vlaggen waaien bijna van de band. Het publiek grijpt naar poncho’s. Druk is het niet op de Dam. In de afzonderlijke compartimenten staan enkele rijen toeschouwers.

    Terwijl de politieke kopstukken de Dam betreden, klaart de lucht net even op. Frans Timmermans loopt vlak naar formatiepartner Caroline van der Plas. De politie begeleid ze met een paar tussenpozen naar de klapstoelen. (Tobiah Palm)

    Beeld Brunopress
  15. Dido Michielsen roept in 4 mei-voordracht op tot barmhartigheid

    Schrijver Dido Michielsen heeft in haar 4 mei-voordracht opgeroepen tot barmhartigheid en erbarmen. In De Nieuwe Kerk in Amsterdam sprak ze aan de hand van onder meer de levensloop van haar vader de hoop uit dat huidige generaties niet langer het lijden van hun ouders met zich meedragen. "Nu recente conflicten nieuwe generaties vol haat en vijandschap kweken, lijkt het 84 jaar na mei 1940 tijd om oude oorlogen te beëindigen en de trauma's niet langer door te geven", aldus Michielsen.

    De vader van de auteur, van Nederlandse en Indonesische afkomst, vocht voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en zat in de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene in een Japans interneringskamp. "Was mijn vader een held, een slachtoffer of een dader?" vroeg Michielsen zich in haar voordracht af. "Twee minuten lang kan ik hem gemakkelijk als slachtoffer van de Japanse bezetter beschouwen. Maar hoe zit het met de jaren daarna, gezien het structurele geweld van de Nederlandse militairen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog?"

    Spookbeelden

    Michielsen worstelt naar eigen zeggen met vragen en spookbeelden, maar volgens haar is elke oorlog verloren als de spoken te lang in leven worden gelaten. Het niet langer doorgeven van trauma's vergt volgens haar bereidwilligheid en erbarmen, zowel voor de dodelijke slachtoffers van opeenvolgende oorlogen alsook voor bijvoorbeeld de "Japanse zonen die de oorlog in waren gestuurd", zo sprak ze in De Nieuwe Kerk.

    De auteur zei iedereen te herdenken die verloren ging en iedereen die groot verlies heeft gekend. "Herdenkingen zijn de ogenblikken waarop oorlogen kunnen stoppen. Twee minuten barmhartigheid als begin, een zachte oefening voor dagelijks gebruik", zo besloot ze de voordracht, die een vast onderdeel is van de Nationale Herdenking op 4 mei. (ANP)

    Schrijver Dido Michielsen.Beeld Dido Michielsen
  16. Politie houdt man aan om opruiende berichten over dodenherdenking

    De politie van Amsterdam heeft zaterdag een 41-jarige man gearresteerd die op sociale media opruiende berichten plaatste over de Nationale Herdenking op de Dam. Deze verdachte werd rond 18.00 uur nog verhoord en een politiewoordvoerder kon niet zeggen of hij zaterdagavond nog wordt vrijgelaten.

    Het is de enige aanhouding die de politie Amsterdam heeft verricht in de aanloop naar de dodenherdenking. Over de identiteit van de persoon kan de woordvoerder niets zeggen. Volgens De Telegraaf gaat het om Rachid El Ghazaoui, beter bekend als rapper Appa. Hij uitte zich op Instagram vaak solidair met de Palestijnen in Gaza. "Er is geen perfecter moment om de schreeuw van de genocide in Gaza te laten horen dan 4 mei tijdens de dodenherdenking", zou hij volgens De Telegraaf op Instagram hebben gezegd.

    Op de Dam gelden zaterdagavond strenge maatregelen om verstoringen te voorkomen. (ANP)

  17. Eerste toeschouwers op de Dam voor Nationale Herdenking

    Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint. De zon schijnt nog, maar de eerste regen is ook gevallen op het plein, meldt een verslaggever van het persbureau ANP ter plaatse. Volgens Weeronline zijn er flinke buien boven Amsterdam mogelijk als de dodenherdenking begint. Paraplu's zijn dit jaar door de gemeente niet toegestaan.

    Toeschouwers moesten zich vooraf aanmelden en worden gefouilleerd. De gemeente werkt met tijdsloten, de laatste bezoekers kunnen nog tot 19.45 uur de Dam betreden. Er zijn dit jaar 10.000 mensen welkom bij de herdenking, de helft zoveel toeschouwers als tijdens eerdere jaren. (ANP)

    Politie controleert bezoekers van de Dam voorafgaand aan de Nationale Herdenking.Beeld ANP
  18. Op meer plekken maatregelen tijdens dodenherdenking, maar stroken die wel met de wet?

    Sommige gemeenten nemen maatregelen tijdens de dodenherdenking uit vrees voor verstoringen. Pro-Palestijnse actiegroepen zeggen echter niets van plan te zijn, terwijl experts twijfelen aan de wettelijkheid van de maatregelen.

    Lees hier verder.