Jacob de Groot (1918-1943, links) en Willem Johannes Smit (1921-1943) schreven afscheidsbrieven voor hun families, vlak voordat werden geëxecuteerd in 1943.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacob de Groot (1918-1943, links) en Willem Johannes Smit (1921-1943) schreven afscheidsbrieven voor hun families, vlak voordat werden geëxecuteerd in 1943. © Privéfoto's / ANP

Kort voordat ze stierven voor een Duits vuurpeloton zetten Jacob en Willem hun laatste woorden op papier

‘Maak je niet bezorgd over lijden van mij, dat bestaat niet, executeren is zo voorbij!’ De allerlaatste woorden van de 22-jarige Willem Smit komen hard binnen. Hij schreef ze kort voordat hij in 1943 voor een Duits vuurpeloton stierf. Amateurhistorcus Willem Jan Nederlof dook in het verhaal achter de executie. ,,Op zo’n afschuwelijk moment, zo begaan met anderen.’’

  1. Vrijstaand huis kost Willem 757 euro per maand, volgens huurcommissie moet dat 303 euro zijn
    PREMIUM

    Vrijstaand huis kost Willem 757 euro per maand, volgens huurcommis­sie moet dat 303 euro zijn

    Al bijna veertig jaar woont Willem Groendijk (67) in een vrijstaand, kapitaal pand in een van de duurste straten van Rotterdam. Om er te wonen betaalt hij ‘slechts’ 757 euro per maand, maar dat bedrag moet volgens de huurcommissie flink omlaag. De villa is met de jaren verzakt en staat ontzettend scheef. Een huur van 303 euro per maand zou daarom beter passen. De verhuurder is het daar absoluut niet mee eens.
    Rotterdam
  2. Nederlandse ‘Tinder Swindler’ valt gruwelijk door de mand: ‘Hij was gek op geld, mooie vrouwen en dure auto’s’
    PREMIUM

    Nederland­se ‘Tinder Swindler’ valt gruwelijk door de mand: ‘Hij was gek op geld, mooie vrouwen en dure auto’s’

    Hij had met meerdere vrouwen een relatie. Die zette hij in om woningen, een coffeeshop en zelfs een Ferrari te kopen. ,,Een charmeur, gek op geld en status. Mooie vrouwen, dure auto’s en luxe panden. Echt een mannetje.” Zo omschreef de officier van justitie hem. Nu lijkt zijn geluk op. De Nederlandse ‘Tinder Swindler’ moet een enorm geldbedrag aan justitie betalen.
    Groessen, Huissen
  3. Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel
    PREMIUM
    140

    Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel

    Een paar lekkere dagen, en het aantal muggen lijkt meteen toe te nemen. Op Muggenradar wordt er ‘heel veel overlast’ gemeld. Niks irritanter dan die zoemende insecten in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”