Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Bizarre avond in de Keuken Kampioen-divisie: promotie Willem II, finale voor FC Groningen en Roda JC

Willem II viert de promotie.Beeld Pro Shots / Toin Damen

Een curieuze ontknoping in Kerkrade overschaduwde enigszins het promotiefeest van Willem II, dat na twee jaar terugkeert in de eredivisie.

Aan het einde van een gedenkwaardige voetbalavond in de ‘KKD’, de Keuken Kampioen-divisie, bleek de hoofdrolspeler niet een voetballer, trainer of scheidsrechter te zijn, maar juist een door de wol geverfde stadionspeaker.

De Limburger Wim Frijns (73), al 24 jaar stadionspeaker bij Roda JC, kreeg vrijdagavond de schijnwerpers op zich gericht na een bizarre ontknoping van de één na laatste speelronde in de eerste divisie. Wat was er gebeurd? Terwijl Roda JC-supporters na de overwinning op SC Cambuur (2-0) al dolblij het veld bestormden om de nakende promotie van hun club te vieren, was in Velsen net de blessuretijd ingegaan. Daar stond concurrent FC Groningen met 1-0 achter bij Telstar. En jawel, FC Groningen maakte toch gelijk, waardoor Roda JC de festiviteiten voorlopig kon vergeten.

‘Iemand zei: het is 2-1 geworden’

Maar dan, vanuit het niets, meldt stadionspeaker Frijns ineens dat het 2-1 is geworden voor Telstar. Alsnog feest in Kerkrade! Terwijl spelers elkaar vol ongeloof in armen vallen en supporters uitzinnig van vreugde het veld betreden, komt Frijns tot de ontdekking dat Telstar helemaal niet heeft gescoord. “Het doelpunt is afgekeurd”, roept hij even later om. Heel Kerkrade in zak en as. “Iemand zei: het is 2-1 geworden”, verklaarde Frijns nadien bij ESPN. “En dat was het dus niet... Ik had dat beter moeten verifiëren, maar ja, het internet is hier heel slecht.”

Matisse Didden van Roda JC op de schouders genomen door uitzinnige supporters. Spelers en fans dachten even dat Roda JC al gepromoveerd was. Foutje van de speaker.Beeld ANP

Nog geen promotie voor Roda JC dus. Het goede nieuws voor de voetballiefhebber: vrijdag wordt opnieuw een zinderende ontknoping voorgeschoteld. Nummer twee Roda JC (75 punten) en eerste achtervolger FC Groningen (72) nemen het dan rechtstreeks tegen elkaar op voor een ticket naar de eredivisie. FC Groningen moet thuis in de Euroborg winnen om de degradatie van vorig seizoen weg te poetsen, terwijl Roda JC aan een gelijkspel genoeg heeft om voor het eerst sinds 2018 terug te keren op het hoogste niveau. Spanning en sensatie verzekerd.

Promotie Willem II

Al het tumult in Kerkrade leidde af van de knappe prestatie van Willem II, dat al sinds november koploper is in de eerste divisie en op bezoek bij FC Dordrecht het broodnodige punt binnenhaalde (1-1). Uitgerekend Michael de Leeuw (37), de Brabantse jongen die twee jaar geleden terugkeerde bij Willem II, kopte de Tilburgers diep in blessuretijd naar de eredivisie, waar Willem II na twee seizoenen afwezigheid weer terugkeert.

De spelers en stafleden van Willem II vieren in de kleedkamer in Dordrecht de promotie.Beeld Pro Shots / Toin Damen

De promotie van Willem II werd bij het stadion gevierd door duizenden fans, die vrijdagavond laat de spelers bij terugkomst in Tilburg opwachtten. Willem II was, ondanks een tumultueuze seizoensstart, de stabielste ploeg in de eerste divisie. Pas in de eindfase van het seizoen werd het elftal van de Belgische trainer Peter Maes wat wisselvalliger, al herpakte Willem II zich net op tijd – met als symbool de late gelijkmaker bij FC Dordrecht.

Willem II heeft nog veel werk te verzetten, de komende maanden. Algemeen directeur Martin van Geel heeft al aangegeven te stoppen en een technisch directeur heeft de club formeel niet, omdat Teun Jacobs in september opstapte nadat trainer Reinier Robbemond werd ontslagen. Of trainer Maes blijft, is nog onbekend. Evenals de toekomst van de Tilburgse held De Leeuw. Al gaf hij vrijdag al wel blijk van zijn toekomstplannen. “Op deze manier wil ik nog wel tot mijn veertigste door”, lachte de spits.

Ook Roda-stadionspeaker Frijns hield de moed erin. “Keep on smiling”, zei hij tegen de ontstemde Roda JC-supporters.

Lees ook:

Is de ‘KKD’ leuker dan de eredivisie? ‘Het is complete chaos, mooie chaos’

Volle stadions, lege sportparken. Knotsgekke uitslagen, slecht en bloedeloos voetbal. Kweekvijver, gelouterde profs op hun retour. De eerste divisie zit vol contrasten. Is die niet veel leuker dan de eredivisie?