Direct naar artikelinhoud
Dodenherdenking

Martin Bosma legt krans in Tweede Kamer, Natascha van Weezel spreekt over bedreigingen, toen en nu

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma en luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Monument Erelijst van Gevallenen in de Statenpassage van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Politici zijn zaterdagmiddag bijeengekomen in Den Haag voor een herdenkingsbijeenkomst. In Nieuwspoort werden ook journalisten herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft zaterdag tijdens een besloten 4 meibijeenkomst in de hal van de Tweede Kamer de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bosma’s eerste herdenkingsbijeenkomst verliep rustig.

Bosma eerde in zijn toespraak “al die dappere strijders aan wie wij mede te danken hebben dat wij nu in een vrij en veilig land wonen. Vrij van oorlog, geweld en onderdrukking”.

De bijeenkomst werd gehouden voor de Erelijst van de Gevallenen, een boek waarin met de hand 18.000 namen van militairen en verzetsmensen staan geschreven die in de oorlog zijn omgekomen. Elke dag wordt een bladzijde van dit boek omgeslagen. Bosma: “We herdenken de helden in vele vormen: vechters, saboteurs, mensen die Joden hielpen onderduiken. 18.000 mensen die de hoogste prijs betaalden voor vrijheid.” Hij vertelde de aanwezigen dat zijn eigen ‘ome Simon’ ook in het boek staat vermeld, die ‘op zee is gebleven’.

De voorzitter van de Tweede Kamer legde een krant, evenals de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en ook premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Gevallen journalisten

In het Haagse perscentrum Nieuwspoort waren de Kamervoorzitters en premier Rutte ook aanwezig. Daar werden de omgekomen journalisten, drukkers en verspreiders van het ‘vrije woord’ herdacht. Parool-columniste Natascha van Weezel sprak daar de jaarlijkse perslezing uit. Zij bracht een indrukwekkend persoonlijk verhaal, hoe zij als Joodse journaliste die altijd de verbinding met Palestijnen en moslims opzocht, sinds 7 oktober niet meer zonder beveiliging in het openbaar kan optreden.

De journalist wordt inmiddels van twee kanten bedreigd, door mensen die de Palestijnse zaak steunen, maar ook door Israëlische sympathisanten. Ze benadrukte dat ze genuanceerd wil blijven, terwijl anderen eisen ‘dat nu het moment is aangebroken om te kiezen’. Ze sprak over wat het verlies van vriendschappen en de bedreigingen met haar doen.

‘Houd je hart zacht’

Van Weezel vertelde over het barre vluchtverhaal van haar grootouders die de oorlog ontvluchten en op weg gingen naar het vrije Zwitserland. Haar opa Bleich, eveneens journalist, overleefde destijds de oorlog en keerde terug naar Nederland. Hij was één van de oprichters van de sociëteit Nieuwspoort in 1962. Hij leerde haar om ‘ieder mens als een individu te zien, en niet als onderdeel van een groep’.

Van Weezel: “En ik weet zeker dat hij het niet alleen over Joden had. Hij had het net zo goed over vluchtelingen, moslims of welke minderheid dan ook.” Haar vader Max van Weezel, voormalig journalist van Vrij Nederland en decennia lang voorzitter van dezelfde sociëteit, leerde haar een andere les: “Houd je hart zacht”. Van Weezel: “Dat zal ik altijd proberen te doen. Haat beantwoord je niet met haat. Een zacht hart is veel sterker.” Voor het monument van ‘het vrije woord’ werden daarna kransen gelegd.

Lees ook:

Stop met herdenken van Indië-soldaten, het is niet meer van deze tijd,

zeggen historici en vertegenwoordigers uit de Indische gemeenschap.