Uitzicht op de Eemshavencentrale vanaf de Noordzee.
Volledig scherm
PREMIUM
Uitzicht op de Eemshavencentrale vanaf de Noordzee. © ANP / Tobias Kleuver Media

Waarom Russische vissersschepen in de Eemshaven meer doen dan ons van lekkerbekjes voorzien

Het lijken doodgewone vissersschepen in de Eemshaven, maar Europese veiligheidsinstanties vermoeden dat de vloot van het Russische bedrijf Norebo betrokken is bij spionageactiviteiten. De koelschepen meren af vlak bij een militair terrein, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Waarom kan dat bedreigend zijn?

122 reacties

  • Hans Steenland

    2 weken geleden
    Theo van Schaik. Dat is wel een heel simpele veronderstelling dat Nederlandse vissersschepen in Russische havens liggen; laat staan spioneren. Alle Russisch provocaties blijven ongestraft. Keiharde maatregelen. Putin blaft al heel lang met consequenties, maar blaffende honden bijten niet.
  • edmond koning

    2 weken geleden
    beetje naief van nederland. alles weren van vijandige landen lijkt me toch vrij voor de hand liggen.
  • jan van Blitterswijk

    2 weken geleden
    Spionage is van 'alle dag'. De VS bespioneerd z'n bevriende landen omdat zij in enige mate paranoia zijn. Geldt ook voor onze MIVD en AIVD.
  • Ad Wederom

    2 weken geleden
    Valt deze handel dan niet onder de sancties? Als dat wel zo is dan hebben die schepen daar niks te zoeken.
  • Ruud Wierts

    2 weken geleden
    Als we nu nog niet weten dat Rusland, maar ook China, dit soort trucen uithaalt dan zou ik zeggen slaap lekker verder. Je moet alles wat uit dit soort landen komt gewoon verbieden of ergens ver weg op open zee overladen als men bepaalde goederen echt wil hebben. En dan nog moet de lading van voor naar achter gecontroleerd worden op eventuele apparatuur e.d.
  1. Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel
    PREMIUM
    140

    Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel

    Een paar lekkere dagen, en het aantal muggen lijkt meteen toe te nemen. Op Muggenradar wordt er ‘heel veel overlast’ gemeld. Niks irritanter dan die zoemende insecten in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”