Direct naar artikelinhoud
Winkelketen

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

Blokkerbusjes voor het filiaal in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in de jaren zestig.Beeld Blokker

Even leek het erop dat het oer-Hollandse Blokker verkocht zou worden. Maar een Amerikaanse geldschieter zorgt ervoor dat de huishoudketen nog even vooruit kan.

Hij kan “de toekomst van Blokker nu met vertrouwen tegemoet zien”. Met die verlossende woorden maakte topman Ynse Stapert bekend dat huishoudketen Blokker een geldschieter heeft gevonden in de Amerikaanse belegger Gordon Brothers. Daarmee is de verkoop van de oer-Hollandse winkel, bekend van onder meer de gourmetpannen, staafmixers, stofzuigers en de voorheen feloranje blokletters aan de gevel, van de baan.

In februari hintte Stapert, CEO van Blokker-eigenaar Mirage Retail Group, al op verkoop van het 128 jaar oude Blokker. Stapert zei er “alles aan te doen om de continuïteit van Blokker veilig te stellen”. Maar de kersverse topman had al wel een selecte groep potentiële kopers op het oog. Blokker lijdt namelijk al jaren verlies. En ondanks verschillende pogingen het tij te keren, lukte het de keten ook het afgelopen boekjaar niet om zwarte cijfers te schrijven.

Drie directeuren in korte tijd vertrokken

Naast die rode cijfers viel het de laatste maanden ook op dat het rommelde bij Blokker. In een paar maanden tijd kondigden drie directeuren hun vertrek aan. Dat begon eind vorig jaar met voormalig CEO Jeanine Holscher, die drie jaar terug in een interview met onlineplatform De Ondernemer nog zei: “We staan op de rand van winstgevendheid. Wacht maar af: in 2022 schrijven we weer zwarte cijfers.” Die belofte heeft ze niet in kunnen lossen.

De hoogtijdagen van Blokker, dat in Nederland momenteel vierhonderd winkels en ruim vierduizend werknemers telt, eindigen kort na de dood van Blokker-topman Jaap Blokker. Onder Jaap, kleinzoon van oprichter Jacob Blokker, telt Blokker nog 2400 winkels en 25.000 medewerkers. Met maar liefst veertien ketens domineert Blokker Holding in die jaren de Nederlandse winkelstraten.

Maar als na Jaap Blokkers dood in 2011 concurrent Action meer terrein wint en consumenten vaker online een gietijzeren pan of stofzuiger bestellen, worden de eerste barsten in de Blokker Holding zichtbaar. In 2014 draait het bedrijf voor het eerst in de geschiedenis verlies.

Ontdaan van tierelantijntjes

Er komt een zogeheten ‘rebranding’. De feloranje blokletters aan de gevel maken plaats voor een strakker design. En de rommelige winkels worden ontdaan van tierelantijntjes. Het mag allemaal niet baten. In 2019 doet familie Blokker het bedrijf, na 123 jaar, van de hand. Mirage Retail Group wordt de nieuwe eigenaar.

Maar ook eigenaar Mirage lukt het na vijf jaar niet Blokker overeind te houden zonder financiële hulp van buiten. Een nieuwe lening met een looptijd van drie jaar van Gordon Brothers moet daar verandering in brengen. “Nederlandse banken waren daar in onze situatie niet toe bereid”, zegt Stapert.

Ook andere delen van de kwakkelende erfenis van Blokker Holding zijn voor Mirage moeilijk overeind te houden. Zo stond speelgoedwinkelketen Intertoys langere tijd in de verkoop. Vorig jaar ging elektronicazaak BCC failliet. En ook Big Bazar, het broertje van Blokker, viel september vorig jaar om.

De situaties van Blokker en het ter ziele gegane BCC zijn volgens Mirage-topman Stapert niet te vergelijken. Blokker trekt volgens hem nog steeds veel bezoekers. Verder wil Blokker komende jaren werken aan het samenspel tussen online- en offlineverkoop. Er kan op iets langere termijn misschien ook weer naar uitbreiding van het aantal winkels worden gekeken, zegt Stapert.

Lees ook:

Kwakkelend Blokker komt in de etalage, moederbedrijf snakt naar geld

De verkoop van winkelformule Blokker moet geld in het laatje brengen van eigenaar Mirage.