RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Wil meer stenen winkels'

Tess Verwoert bouwt hard aan haar modemerk Tess V: 'Omzetgroei 40 procent'

Beeld © Tess V. Tess Verwoert in de ontwerpstudio van haar kantoor.

Tess Verwoert begon toen ze net 16 was Tess V, een webshop in kleding voor jonge vrouwen. Nu, acht jaar later haalt ze een omzet van 7 miljoen euro en ze groeit hard, mede door de drie stenen winkels. En daar zullen er nog meer van bijkomen.

"We regelen het wel en we kunnen dat er nog wel bij doen." Het is typerend voor Tess Verwoert, de vrouw achter modewinkel Tess V. en jeansmerk Friday Denim.

Op de havo begon ze een webshop in kleding voor jonge vrouwen, die ze deels vanuit de schoolbanken runde. In het begin deed Verwoert alles zelf: kleding inpakken en versturen, posten op sociale media. Een opleiding of cursus om een bedrijf te leiden heeft ze niet gevolgd. "Ik heb het echt in de praktijk geleerd."

Webwinkels
Lees ook:
Webwinkels openen vaker een fysieke winkel: 'Klanten willen product zien'

Inmiddels hebben medewerkers een deel van haar taken overgenomen. Maar het bedrijf Tess V. doet nog steeds bijna alles zelf: het ontwerp van kleding en sieraden, marketing en het magazijn is in eigen handen. De kleding wordt gemaakt in India, Turkije en Italië.

Twijfels

In het begin groeide Tess V helemaal niet snel en Verwoert vroeg zich af of ze wel verder moest gaan. Later trok de groei aan en twijfelde ze of het bedrijf niet te groot werd en of ze het nog wel allemaal kon regelen.

Maar die periode van twijfel is achter de rug. Inmiddels werken er 58 mensen bij Tess V. Vorig jaar groeide de omzet naar eigen zeggen met 35 procent tot 7 miljoen euro. Dit jaar gaat Verwoert uit van een plus met zo'n 40 procent (tot 9,4 miljoen euro). Tot nu toe was elk jaar winstgevend, zegt ze.

Steen en online versterkt elkaar

De flinke omzetgroei komt mede doordat Tess V ook stenen winkels opende. De eerste was eind 2022 in oktober in Nijmegen, vorig jaar volgde Utrecht en in april van dit jaar ging in Breda de derde winkel open.

De stenen winkels en de webwinkel versterken elkaar. In steden waar een stenen winkel staat, stijgt de omzet in de webwinkel meer dan in andere regio's. En online-klanten komen ook in de stenen winkels langs. Ook kopen klanten per keer in een stenen winkel net wat meer dan als ze online shoppen. Zo kopen ze er vaak ook sieraden bij. "Zonder de fysieke winkels zou de omzet niet zo hard groeien."

Voordeel van stenen winkels is ook dat er veel minder producten retour komen. Online is dat met 30 procent al lager dan bij veel andere webshops, vertelt Verwoert. Maar in winkels is het percentage 'heel laag'. Het verwerken van spullen die retour komen kost altijd geld, dus hoe minder hoe beter.

Meer stenen winkels

Verwoert wil dan ook graag meer winkels openen. Ze kiest bewust voor kleinere zijstraatjes, voor het 'boetiek-idee'. Het moet in ieder geval een 'gezellige stad' zijn, met ook veel studenten, zegt ze. Sommige van hen kunnen dan ook aan de slag in de winkel.

Haar klanten komen uit Nederland maar ook uit België en Duitsland. Belgische klanten komen naar de winkel in Breda of bestellen online. Ze zijn goed voor 6 à 7 procent van de omzet. Tess V. zet zelfs aparte influencers voor België in, die niet een 'jurkje' aanprijzen, maar een 'kleedje'.

Social media

Social media is belangrijk. Elke dinsdagavond komen er dertig nieuw items uit, en dat wordt dan op Instagram en TikTok 'gehyped'. Fans van Tess V. zitten dan klaar om kleding en sieraden te bestellen.

Er wordt op social media veel gedeeld, bijvoorbeeld ook over 'shoots' voor kleding en er worden geregeld video's gedeeld van één van de winkels. "Dan zie je dat die winkel op zaterdag drukker is." 

Duurzaam?

Elke week een nieuwe collectie, hoe duurzaam is dat? "Het blijft fashion. Maar we gebruiken duurzame materialen en zorgen ervoor dat alles een tweede leven krijgt", zegt Verwoert.

"Dat doen we door spullen die retour komen proberen weer te verkopen nadat het is gecontroleerd en is gestoomd. Of we doneren het aan goede doelen."

Advies van haar vader

Alhoewel Verwoert al acht jaar ondernemer is, vraagt ze nog geregeld advies aan haar vader, die ook ondernemer is. "Hij is rustiger. Hij benadrukt ook dat je gezond moet groeien en niet moet lenen."

Toen ze begon leende Verwoert wel wat geld van haar vader, maar dat betaalde ze zo snel mogelijk terug. Daarna financierde ze groei uit de winst. "Mocht het een keer minder gaan, dan kun je dat goed opvangen. Zonder schulden zijn, geeft veel rust."

Doelgroep aangepast

Toen Verwoert begon behoorde ze nog niet tot wat ze nu tot de doelgroep rekent, erkent ze lachend. "Maar ik denk dat het merk een beetje is meegegroeid en de klanten ook."

Als je 16 bent, dan heb je nog niet zoveel te besteden, daarom is de doelgroep bewust aangepast, zegt ze. "De focus ligt nu op jonge vrouwen rond de 25 jaar."

Problemen door snelle groei

De snelle groei zorgt wel voor uitdagingen, want zo langzamerhand is Tess V toe aan groter magazijn. "We kunnen hier vlakbij wel een pand erbij huren, maar het liefst heb ik alles onder één dak én ik wil graag in de buurt van Rhenen blijven, maar dat is een lastige combinatie."

Hierom
Lees ook:
Hierom zijn Europapa-pakken razend populair: 'Niet alleen door Joost Klein'