Direct naar artikelinhoud
De keukenhulp

Joris Bijdendijk helpt in de keuken: welk apparaat is top, welke een flop? (6)

Appelschiller en -boor
Beeld Maarten Noom

Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basis­vragen uit de keuken. Deze week zet hij zijn zoektocht naar de beste en slechtste keukengadgets voort.

Tomatenmes

Van meerdere lezers kregen we bericht over het tomatenmesje; nog zo’n ding dat al decennia trouwe dienst verleent aan keukenprinsen en -prinsessen. Ik heb het hier specifiek over het Gero Zilmeta-tomatenmes. De Zilmeta – een samentrekking van ‘zilver’ en ‘metaal’ – bestaat voor 18 procent uit chroom en voor 8 procent uit nikkel en staal. In de jaren dertig was het een bijzondere uitvinding: de Zilmeta is keihard en in die tijd was het bijzonder dat het zonder te poetsen (zoals bij zilver) bleef blinken.

Tegenwoordig staat het tomatenmesje er vooral om bekend dat het altijd door het soms taaie velletje van een tomaat heen snijdt. Persoonlijk vind ik tomaten snijden met een kartelmes als dit vloeken in de kerk. Je maakt er de structuur van de tomaat mee stuk. Een vlijmscherp mesje, vers aangezet, doet het veel beter en netter. Je kunt daarmee ook veel dunnere plakken snijden. Ik begrijp dat niet iedereen scherpe messen heeft, maar dat is nu juist het probleem. We weten wel waar we messen kunnen kopen, maar niet hoe ze te onderhouden – lees anders nog eens mijn stuk over messen aanzetten terug. Maar er gaat gewoon niets boven een goed scherp mes. Voor mij is het tomatenmesje inmiddels een no-go, flop. En dat komt echt niet alleen omdat ik er eens flink mee in mijn vinger heb gesneden. Omdat het mesje doet wat het zegt te doen geef ik het geen laag cijfer, maar ook geen goede beoordeling.

Appelschiller en -boor

Een prachtig mechanisch apparaatje waar je geen stopcontact voor nodig hebt. Je zet er een appel op en met wat draaien aan de hendel, is je appeltje geschild en geboord en indien gewenst is de appel ook nog in een spiraal gesneden. En het werkt. Je hebt ze met een soort zuignap, maar bij een te harde appel werkt dat niet optimaal. Ook zijn er goede en fake merken op de markt. Ik zou naar een betrouwbare kookwinkel gaan voor deze aankoop. Alleen kopen als je ’m veel gebruikt, anders is een dunschiller prima. Een mooie 7,5 voor de appelschiller.

Ook een vraag? Mail naar joris@parool.nl.

Video wordt geladen...

Joris Bijdendijk.Beeld Linda Stulic