Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

Nieuws
Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 09:03
Afbeelding
beeld anp

De Oekraïense autoriteiten hebben nog niet gereageerd. Het is onduidelijk hoe groot de aanval was op het schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde. Er waren afgelopen week ook berichten over een Oekraïense aanval op de Krim. Daar zouden toen meerdere Russische bases zijn beschoten met ATACMS-raketten. Deze raketten kunnen een bereik hebben van 300 kilometer.

De VS begonnen vorig jaar met het leveren van ATACMS-raketten aan Oekraïne, maar stuurden volgens Amerikaanse media aanvankelijk een variant met een kleiner bereik. Oekraïne zou dit jaar ook de beschikking hebben gekregen over de langeafstandsvariant, waarmee het ook doelen dieper in bezet gebied kan aanvallen.

In Oekraïne werd zaterdag melding gemaakt van Russische aanvallen met drones in de regio’s Charkiv en Dnipro. De Oekraïense luchtmacht zegt dat de Russische strijdkrachten dertien onbemande toestellen hadden ingezet. Die zouden allemaal zijn neergehaald, waarna vallend puin voor slachtoffers zorgde. Meerdere mensen raakten gewond en infrastructuur, woningen en bedrijven liepen schade op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

Afbeelding

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd kunnen zaterdagochtend weer terugkeren naar hun woning.

Afbeelding

Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

Afbeelding

Twee campings in Limburg ontruimd om dreigende wateroverlast

Twee campings in het Limburgse dorp Etenaken worden zaterdagochtend ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ongeveer honderd gasten van camping de Gele Anemoon en 128 gasten van camping de Gronselenput moeten hun kampeerplekken verlaten.

Afbeelding

Vliegverkeer luchthaven München stilgelegd om klimaatactivisten

Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hebben betreden.

Afbeelding

Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.