Terug naar de krant

Drie mannen gearresteerd voor moord op sikh-leider Nijjar, Canada onderzoekt betrokkenheid Indiase overheid

Leeslijst Nieuws
Sikh-leider De 45-jarige Nijjar was een leider van de Khalistan-beweging die de onafhankelijke sikh-staat ‘Khalistan’ wil vestigen. Na de moord beschuldigde Canada de Indiase overheid van betrokkenheid.
Leeslijst

De Canadese politie heeft drie mannen gearresteerd in verband met de moord op separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni vorig jaar. Dat meldt de Canadese omroep CBC. De drie gearresteerden worden beschuldigd van moord en samenzwering. Ze zouden bij de moord betrokken zijn geweest als schutters, chauffeurs en spotters, aldus CBC.

De 45-jarige Nijjar werd doodgeschoten door mannen met gezichtsbedekking in Surrey, een stad met een grote sikh-bevolking 30 kilometer ten oosten van Vancouver. Hij had volgens zijn familie eerder doodsbedreigingen ontvangen. Nijjar was een leider van de Khalistan-beweging die de onafhankelijke sikh-staat ‘Khalistan’ wil vestigen in de Punjab-regio van India. Hij stond op de Indiase terreurlijst als leider van de organisatie Khalistan Liberation Force (KLF).

De moord leidde tot een scheur in de diplomatieke relatie tussen Canada en India. In september zei Canadees premier Justin Trudeau dat Canada kijkt naar “geloofwaardige beschuldigingen die mogelijk een verband leggen” tussen de Indiase staat en de moord op Nijjar. Trudeau vroeg de Indiase regering om opheldering over mogelijke betrokkenheid, waarop India woedend ontkende en de beschuldiging „absurd” noemde. New Delhi beschuldigde Canada ervan extremistische sikhs een plek te bieden die „de soevereiniteit en territoriale integriteit van India blijven bedreigen”. De Canadese politie zei vrijdag na de arrestaties dat een onderzoek loopt naar “verbindingen met de regering van India”.

Lees ook Sikh-separatisme raakt in India een gevoelige snaar
Bij een herdenking in 2013 van de aanval op Gouden Tempel in Amritsar pleiten separatistsiche sikh voor een onafhankelijk Khalistan.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in